Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ik wens u veel personeel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 10 december 2021
82 sec


De groene sector groeit en bloeit als bijna nooit tevoren. Toch eindigen veel ondernemers die je spreekt hun verhaal met een lang uitgesponnen klacht: 'Mensen, mensen - hoe in hemelsnaam kom je aan goede mensen?' Zelfs dit vakblad en de uitgeverij die daarachter zit hebben op dit moment problemen om aan goede mensen te komen.


Mensen, mensen - hoe in hemelsnaam kom je aan goede mensen?

Voor ons is dat iets nieuws, omdat wij jaren konden profiteren van de dramatische teruggang van arbeidsplaatsen bij traditionele printed media zoals kranten. Dat stuwmeer is voor ons bedrijf grotendeels opgedroogd; ook wij ondervinden nu problemen bij het zoeken naar talent. Waarom vertel ik dat nu? Onze problemen - o nee, sorry, uitdagingen - zijn niet zo relevant voor de groene sector. Er is echter wel een aardige overeenkomst tussen beide bedrijfstakken. In beide gevallen is er een schrikbarend tekort aan sexappeal. Jongeren anno 2021 worden eerder getrokken door een baan in de ICT of marketing dan in het groen of de journalistiek. Ik kom terug op die lang uitgesponnen klacht van de ondernemers die ik spreek. Die eindigt meestal zo: 'Maar wij hebben echt een heel leuk bedrijf, waar mensen nog centraal staan en niet zo'n prestatie- en competitiecultuur heerst als in andere sectoren.' Ook dat laatste herken ik als ondernemer. De wellicht wat traditionelere sectoren zijn veel meer op mensen gericht dan de o, zo hippe clubjes waar je je als dertigplusser al bijna bejaard voelt.

De traditionelere sectoren zijn meer op mensen gericht dan de o, zo hippe clubjes waar je je als dertigplusser al bijna bejaard voelt

Hoe los je dit op? Niet met de constatering 'wij zijn een leuk bedrijf en andere mensen moeten dat ook maar vinden'. Nee, dat kan alleen door iedere keer weer te vertellen waaróm het zo leuk is om in het groen te werken, en hoe dat groen in feite de sleutel in handen heeft om een aantal van de meest prangende wereldproblemen op te lossen. Ik weet niet of u recent de aanvaring tussen Jort Kelder en onze eigen Lodewijk Hoekstra heeft gezien op tv. Hoekstra werd daarbij letterlijk weggestuurd met de mededeling: 'Ga maar tuintjes aanleggen.' Dat soort zaken is natuurlijk niet goed voor de emancipatie van het vak. Er is klaarblijkelijk nog veel werk aan de groene winkel. Hoewel er natuurlijk niks mis is met het aanleggen van tuintjes; daarmee red je de wereld eerder dan met ICT of nog meer marketing.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER