Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Jouw bijzondere boom maakt kans op gratis levenslange boomzorg. Geef je boom op voor de Nationale Bomen Top 50!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, vrijdag 11 februari 2022
179 sec


Nationale Bomenbank luidt gouden jubileumjaar 2022 in met nationale bomenactie

Nationale Bomenbank, landelijk bekend van boomverplantingen, EPR-beheersing en bomengroeiplaatsverbetering en -constructies, maakt zich dit jaar al vijftig jaar sterk voor het behoud van (grote) bomen. Niets past Nationale Bomenbank beter dan ter gelegenheid van haar gouden jubileum in 2022 een monumentale bomenactie te houden: de Nationale Bomen Top 50. 'Met deze actie willen we iets waardevols teruggeven aan de maatschappij: de blijvende zorg voor een winnende groep bijzondere bomen', aldus algemeen directeur Dirk Doornenbal.

Dirk Doornenbal bij ‘zijn’ monumentale zomereik in park Hartenstein Oosterbeek
Dirk Doornenbal bij ‘zijn’ monumentale zomereik in park Hartenstein Oosterbeek

Voor de Nationale Bomen Top 50 kan iedereen die dat maar wil zijn of haar bijzondere boom nomineren. Elke bijzondere boom kan als monument worden gezien. Nationale Bomenbank en medeorganisator en zusterbedrijf Terra Nostra zien er reikhalzend naar uit om alle mooie bomenverhalen in ontvangst te nemen.

Iedereen kan zijn of haar bijzondere boom opgeven voor de Nationale Bomen Top 50

De wedstrijd

De inzendingstermijn voor de Nationale Bomen Top 50 loopt tot 31 mei van dit jaar. Iedereen kan zijn of haar bijzondere boom nomineren via www.denationalebomentop50.nl, zie hiervoor de spelregels op de website. Na de nominatieronde gaat per 1 juni de stemronde van start, die de gehele maand duurt.


Tijdens de stemronde kunnen de genomineerde bomen in de Nationale Bomen Top 50 op alle mogelijke manieren door deelnemers worden gepromoot, bijvoorbeeld via socialemediakanalen. In de maanden juli en augustus wordt de Top 50 samengesteld. Niet alleen het aantal stemmen, maar ook het verhaal achter de boom bepaalt de selectie van de Nationale Bomen Top 50.

Een gerenommeerde jury volgt alle bomen in de Top 50 op de voet en kiest in september uit deze vijftig bomen een Top 5. Hierbij zullen onder andere de monumentale en ecologische waarde worden gewogen, evenals de mate waarin ecosysteemdiensten worden vervuld. Deze vijf meest waardevolle en bijzondere bomen worden door Nationale Bomenbank geadopteerd en krijgen gratis levenslange professionele boomzorg aan geboden. Hiervoor zal Terra Nostra met zijn specialisten op het gebied van veteranenbomen een langjarig beheerplan opstellen, waarin maatregelen onderzocht en beschreven worden die nodig zijn voor eeuwig duurzaam behoud van de boom en zijn biotoop.

Dankzij de professionele boomzorg van Nationale Bomenbank kunnen de geadopteerde bomen tot in lengte van dagen blijven staan

Speciale bomen in Park Hartenstein

'Dit soort bomen, daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Nationale Bomenbank en Terra Nostra hebben beide het behoud van (grote) bomen in hun DNA en hebben daar alle diensten en producten op afgestemd.' Dirk Doornenbal, algemeen directeur van NBB-Groep, leunt met zijn hand tegen een mastodont van een zomereik.



Deze meer dan tweehonderd jaar oude boom staat in het rijksmonument Park Hartenstein in Oosterbeek, ooit middelpunt van hevige gevechten tijdens de slag om Arnhem. 'Grote bomen zoals deze leveren talloze voordelen op voor het milieu en de gezondheid van de mens', vertelt Doornenbal. 'Ze verkoelen, zuiveren de lucht, produceren zuurstof, slaan CO2 op, vormen een biotoop voor flora en fauna en laten mensen die ernaar kijken tot rust komen. Persoonlijk vind ik deze boom bijzonder. Ik ga er altijd naartoe als ik in de buurt ben. Hij heeft veel gezien tijdens de oorlogsgevechten op dit terrein en heeft alles overleefd. En kijk eens hoe mooi: de takken van deze oude eik zijn elk net zo dik als de stam van een volwassen boom!'

Bomen zijn niet alleen imposant, ze bevatten ook tal van geweldige of ontroerende verhalen

Iets verderop, aan de rand van Park Hartenstein, staat een ongeveer honderdvijftig jaar oude mammoetboom naast een iets kleinere 'broer'. Hij is reusachtig en haalt de top 5 van grote mammoetbomen in Nederland met zijn lengte van meer dan 33 meter. Ook is hij imposant door zijn stamomtrek van 7,5 meter. De boom straalt rust en vrede uit, met zijn zicht op het Engelse landschapspark en de witte villa waar de Britten in 1944 hun hoofdkwartier hadden, nu het Airborne Museum. Deze boom en deze plek waren blijkbaar iemand dierbaar, want aan de voet van de boom is as uitgestrooid. De pot met herdenkingsopschrift staat nog onder de boom. 'Bomen zijn niet alleen imposant, ze maken ook tal van gevoelens los bij mensen en bevatten geweldige of ontroerende verhalen', verklaart Doornenbal.

Miljoenen andere bijzondere bomen

Het lint van 298 bomen dat het Nationaal Monument MH17 vormt, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, laat zien hoeveel emoties bomen kunnen losmaken. Overal ter wereld wordt er bij en onder bomen herdacht. Ook staan bomen symbool voor belangrijke gebeurtenissen in de maatschappij of in ons persoonlijke leven. Zo kent ons land de traditie van de koningslinde, een boom die wordt geplant ter ere van elke troonswisseling. Mensen planten geboortebomen voor hun kind, begraven soms zelfs de placenta aan de voet. Prille liefdes ontluiken eronder, kinderen spelen erin. Oude moederbomen vormen de bron van bomenkroost dat over de hele wereld rondzwerft; oude fruitbomen werpen generaties lang letterlijk hun vruchten af. Het moge duidelijk zijn: je kunt een boek schrijven vol verhalen rond bomen.



Oproep

'Wie kent een bijzondere boom? En waar houden alle prachtige bomenverhalen zich schuil in Nederland?' vraagt Doornenbal zich hardop af. 'Nationale Bomenbank en Terra Nostra willen ze het liefst allemáál ontdekken. We moedigen alle mensen aan om hun bijzondere bomenverhaal met ons te delen of de indrukwekkende uitstraling van hun favoriete boom te laten zien. Dus onze oproep luidt: doe mee en nomineer je boom voor de Nationale Bomen Top 50!'


Ga hiervoor naar de website www.denationalebomentop50.nl.

50 jaar Nationale Bomenbank - Nationale Bomen Top 50 - Doe mee!
50 jaar Nationale Bomenbank - Nationale Bomen Top 50 - Doe mee!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER