Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Jouw SamenSpeelBelofte concreet maken in 2022

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Aoife Wuller, OBB Spelmakers + Ruimtedenkers, vrijdag 25 maart 2022
135 sec


Het voorjaar van 2022 is in aantocht. Dit jaar stelt OBB zich ten doel om gemeenten te helpen bij het nakomen van hun SamenSpeelBeloftes.

Samen spelen hoort bij een inclusieve buitenruimte en raakt de kern van wat wij als OBB doen op het gebied van ontwerp en beleid. In 2021 hebben we het hulpblad onbeperkt spelen ontwikkeld. Hiermee konden we onze eigen SamenSpeelBelofte waarmaken. We konden gemeenten, bewoners en andere partijen met het hulpblad ondersteunen om aan de slag te gaan met het inclusief maken van de buitenruimte. Heb je het hulpblad nog niet aangevraagd? Dat kan snel - en gratis - via onderstaande knop, via de site of rechtstreeks via info@obb-ingenieurs.nl!


De VNG-norm voor inclusieve speelruimte luidt: 100 procent welkom, 70 procent bereikbaar en 50 procent bespeelbaar. Maar hoe zorg je voor de juiste fysieke en sociale maatregelen om dit buiten ook echt voor elkaar te krijgen? Dit jaar gaat OBB met opdrachtgevers aan de slag om de theorie toe te passen in de praktijk. Dit doen we op wijkniveau met de SamenSpeelScan en op plekniveau door middel van participatieve ontwerptrajecten. Ons doel is om de positieve impact van samen spelen te vergroten en onbeperkte speelmogelijkheden zowel concreet als vanzelfsprekend te maken.

SamenSpeelScan op wijkniveau

Ben je benieuwd welke ruimte jouw wijk biedt om onbeperkt samen te kunnen spelen? Waar kansen liggen voor de korte én lange termijn? Doe dan samen met OBB de SamenSpeelScan op wijkniveau. We scannen de formele speelplekken, de sociale structuur en de informele speelruimte (stoepen, speelbosjes, schoolroutes, verkeerssituaties). Dit doen we door middel van veldwerk en aan de hand van het hulpblad onbeperkt spelen. Waar mogelijk doen we dit samen met sociale partners in de buurt en uiteraard met kinderen en andere wijkbewoners.
Het resultaat is een overzichtelijke check van de sociale en fysieke aspecten die bij inclusieve speelruimte horen. Deze staan vermeld op het hulpblad onbeperkt spelen. Daardoor wordt inzichtelijk hoe de wijk ervoor staat per type gebruiker (visueel beperkt, auditief beperkt etc.). Tot slot geven we de belangrijkste kansen aan, zowel de quick wins als de langetermijnkansen.


Participatief ontwerptraject

Wil je de buitenruimte concreet (her)inrichten voor meer SamenSpeel-ruimte? Start dan een participatief ontwerptraject op. Vorm een werkgroep met sociale partners in de buurt en uiteraard met de kinderen en andere bewoners van de wijk. Samen met hen vertalen we onbeperkt samen spelen op sociaal en fysiek vlak. Met elkaar stellen we een plan op met sociale en fysieke interventies op plekniveau. Dit gaat uiteraard verder dan het plaatsen van een aangepaste schommel op kunstgras.
Voor elk budget en elke planning is een goed plan te maken - of het nu een turnkey ontwerp is dat we meteen laten uitvoeren, of een tijdelijke interventie op sociaal vlak met kleine fysieke ingrepen. Als advies- en ontwerpbureau hebben we een breed en divers netwerk waarmee we samenwerken, waardoor we altijd maatwerk kunnen leveren.


Samen impact vergroten

Heb je al een concreet project op plek- of wijkniveau, of ben je nog op zoek naar een eerste concrete stap? Neem vooral vrijblijvend contact op. Wij sparren graag met je om te kijken hoe we je verder kunnen helpen en of we samen een project kunnen oppakken. Ook denken we graag mee over de financiële mogelijkheden; wellicht zou het nieuwe SamenSpeelFonds hierbij kunnen helpen.
Het hulpblad onbeperkt spelen op plek- of wijkniveau kan in aangepaste vorm ook worden toegepast op bewegen, sporten en ontmoeten. Dat geldt voor alle leeftijden, want een toekomstbestendige buitenruimte voor een achtjarige is dat ook voor een 88-jarige. Dit vereist wel de juiste kijk op de ruimte en de gebruikers. Neem hiervoor contact op met een van onze adviseurs.
Laten we met elkaar de impact vergroten door ons samen in te zetten voor een buitenruimte waar iedereen onbeperkt samen kan spelen, sporten, bewegen en ontmoeten!


SamenSpeelFonds

Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind zijn bezig met de oprichting van het SamenSpeelFonds, dat is bedoeld om de komende jaren samenspeelprojecten te ondersteunen. Naar verwachting kunnen vanaf april 2022 de eerste aanvragen in behandeling worden genomen. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven: https://gehandicaptekind.nl/samenspeelfonds-blijf-op-de-hoogte.


Beloftemaker

Wil je zelf ook Beloftemaker worden? Sluit je dan aan bij het SamenSpeelNetwerk De BeloftemakersSamenSpeelNetwerk via www.samenspeelnetwerk.nl/de-belofte-makers.
Lees meer op onze site: www.obb-ingenieurs.nl/kennis/samenspelen-inclusie.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER