Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Fotoreportage: Vakbeurs Klimaat

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 22 april 2022
189 sec


Na twee jaar mochten we weer. De Vakbeurs Klimaat in de Expo in Houten. Vakblad Stad+Groen was ook aanwezig en blikt terug met een uitgebreide fotoreportage.

Piet Schriemer van OBB Spelmakers + Ruimtedenkers gaf een lezing over hoe speelpleinen kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie
Piet Schriemer van OBB Spelmakers + Ruimtedenkers gaf een lezing over hoe speelpleinen kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie

Na ruim twee jaar afwezigheid konden bezoekers weer afreizen naar Houten. Beursorganisatie Expoproof was meer dan blij dat ze weer van start kunnen. Hoewel er door het mooie weer een groter aantal no-shows dan normaal was, leken zowel standhouders als organisatie blij met de aantallen en de kwaliteit van de bezoekers.

Hugo Ward stond op de beurs met zijn groene bouwhekken. De bouwhekken zijn niet alleen voorzien van groen, wat ze een vriendelijker uiterlijk geeft, maar ook voor een groot deel van hout. Ward: 'Aannemers kunnen onze bouwhekken aanvoeren als social return, dit maakt onze hekken interessanter waar hierom wordt gevraagd bij aanbestedingen.' Het groen in de hekken wordt veelal ook onderhouden door sociale werkplaatsen, zoals Pantar of hoveniersbedrijf Green 2 Grow.

Jacky Michels stond met haar nieuwe bedrijf Vergroen je Leven op de beurs. Het bedrijf is in 2020 ontwikkeld, als oud-directeur van een Groenrijk vestiging was Michels altijd al bezig met de positieve effecten van groen op de maatschappij. Met dit nieuwe bedrijf wordt burgers het zo makkelijk mogelijk gemaakt om te vergroenen met kant-en-klare pakketten. Zo zijn er tegeltjes groen, om te plaatsen voor gewipte tuintegels. Maar ook metertjes groen voor geveltuinen. Michels: 'Inmiddels werken al 13 gemeenten met onze producten.' In de komende editie van Stad+Groen kun je meer lezen over deze nieuwe sociale onderneming.

Tom Nagtegaal van Co2-engineers informeerde bezoekers over het laaghangend fruit wat volgens hem in iedere gemeente hangt. 'Al tientallen jaren wordt afkoppelen meegenomen bij nieuwbouw en reconstructies, maar verder wordt er niets gedaan. Kortom wij zien dat er vaak wordt gekeken naar grootschalige ingrepen. Terwijl gemeenten veel winst kunnen behalen met eenvoudige afkoppelkansen.'

Leon Sterk van Harkboot.nl en Jethro Zwets van Conver trokken de aandacht op de beurs met hun harkboot. 'Hiermee bieden wij gemeenten een duurzame onderhoudsmethode voor rivieren, meren en viswateren.'

Reinier Masselink vertelde over een nieuw product wat DDC Regenwater Afvoertechniek in het assortiment heeft door een recent project in Leiden. Een betonnen goot die dwars door een wijk in Leiden loopt om zo regenwater zichtbaar af te voeren. Bijkomstig effect is het verkoelende effect van de watergoot.

Joyce Seinen van Putrenovatie.nl vertelde over de nieuwe gepatenteerde techniek om putten in de stad te renoveren. 'Met de oude techniek zijn bedrijven vaak zeven dagen bezig met een putrenovatie. Wij klaren de klus in één dag. Bijkomend voordeel is dat omliggend groen met onze methode ongemoeid blijft. De methode is sinds 2016 op de markt en groeit nog ieder jaar aldus Seinen.

Albert Jan Vos en Bernard Flier van adviesbureau Tree-O-Logic informeerden bezoekers over hun diensten op het gebied van onderzoek en advies rondom stedelijk boombeheer. 'De beursbezoekers kwamen wat later op gang, maar wij hebben zeker interessante mensen gesproken,' aldus Flier.

Greenfluencer Brenda Swinkels mocht voor van den Berk haar laatste beurs draaien, voordat zij de overstap maakt naar Boomkwekerij Johan Smits. Binnenkort zal Swinkels als gastredacteur optreden binnen zustervakblad Boomzorg.

Ook Marco en Wouter Vermeer van de twee waterbedrijven Aquanoom en Aquateam waren blij weer op de beurs te staan.

Marrgriet Staffhorst van Groenkeur was ook weer van de partij. Zo informeerde ze onder andere bezoekers over de herziening van de richtlijnen per 2023. Dan zal duurzaamheid integraal worden opgenomen binnen Groenkeur.

Tree Builders ging het gesprek aan met vakgenoten over klimaat adaptieve stedelijke uitdagingen. Hier ging het regelmatig over het Treeparker boombunkersysteem, wat slim groen, grijs en water combineert om de stad robuuster te maken.


Wouter Smit van Hip Groen informeerde bezoekers over een duurzamere keuze qua oeverplanken. 'Wij hebben een gepatenteerde oeverplank die deels uit kunststof en deels uit hout bestaat. Dit maakt het een duurzamere keuze, onze Life cycle assessment (LCA) zal dit binnenkort ook aantoonbaar maken.'

De stand van Griffioen Wassenaar was de eerste die je als bezoeker zag. Hier werd inzichtelijk gemaakt wat de waarde van vaste planten is voor een klimaatadaptieve en biodiverse stad.

Op de stand van TBS-SVA Groep was een nieuwe product te bewonderen. De Cool City Draingoot, wat feitelijk gewoon een lijngoot is gevuld met groen. In Roermond zijn nu net de eerste exemplaren aangelegd aldus accountmanager Robert Hoevers.

Michal van Belle-Stup en Henk en Ger Pannekoek van de Urban Rain Shell informeerden bezoekers hoe je water kan zuiveren door middel van schelpen.

Frank Kolderie kon bij Struyk Verwo Infra naast de klimaatadaptieve bestrating ook een nieuw product aankondigen: de Wadi band. Een troittorband met rvs-uitstroomgat. Kolderie: 'Zo blijven wadi's toegankelijk voor water, maar tegelijkertijd veilig afgesloten voor het verkeer.' De opening wordt naar achteren toe steeds wijder met twee centimeter afschot.

Bij King Rootbarrier was misschien wel de grootste innovatie te bewonderen. Een nieuw soort groendak, onder de naam: Sam Groofing. Wat een Sam Groofing dak volgens mede-uitvinder Aad Vermeer van Greenmakers extra bijzonder maakt is dat op dit groen dak 'groter en grover groen' te vinden is. Vermeer: 'Reguliere sedumdaken zijn veelal redelijk vlak en kunnen daardoor een wat eentoniger beeld geven. Onze daken bestaan uit pockets die zijn ingeplant met twaalf verschillende soorten chemievrije sedum in pluggen. Hiertussen zitten ook grotere en grovere sedumsoorten zodat het dak een diverser beeld geeft.'

Verder is dit groendak ook toepasbaar op schuine daken.


Hier is duidelijk te zien de pockets worden ingeplant met twaalf verschillende soorten chemievrije sedum in pluggen. Hiertussen zitten ook grotere en grovere sedumsoorten zodat het dak een diverser beeld krijgt.
Pieter van den Braak (l) met beursorganisator Marcel Beelen van Expoproof
Bij de stand van NL Greenlabel informeerden de twee nieuwe medewerkers Pieter van den Braak en Ilse Tangelder bezoekers onder andere over het NL gebiedslabel.

Tot volgend jaar

Volgend jaar keert de beurs terug als tweedaags evenement; De Nationale Expo Klimaat. Dit zal plaatsvinden op 19 en 20 april 2023 in Houten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER