Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tips voor je eigen droomtuin

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, woensdag 27 april 2022
106 sec


De tuin is zonder meer een belangrijk onderdeel van een woning. Op een zwoele zomerdag wil je natuurlijk een fijn plekje waar je lekker in de zon kunt zitten. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en wil je dat kale stuk grond achter het huis een beetje opleuken? Of ben je na vijftien jaar wel uitgekeken op je bestaande tuintje? Lees hier hoe je met behulp van led spots, bestrating en planten jouw ideale droomtuin aanlegt.


Let op de vorm van je tuin
Het leeuwendeel van de Nederlandse tuinen heeft een ietwat langgerekte vorm. Met de doorsnee rechthoekige tuin kun je in principe alle kanten op. Maar wat nou als je tuin wel erg lang en smal lijkt? Probeer de tuin dan op te delen met een strategisch geplaatste lage heg of een leuk bloemperk. Een diagonaal aangelegd tuinpad met een aantal onopvallende led spots draagt ook bij aan het creëren van een ruimtelijker effect. Zit je juist met een ondiepe tuin, kies dan liever voor een schutting in neutrale kleuren aan het einde. Vermijd hoge hagen of muren, aangezien dit nog meer de nadruk legt op de ondiepte van de tuin.

Denk na over het gebruik
Misschien heb je op televisie wel een prachtige tuin gezien met mooie bloemperken en een vijver. Wanneer je een fulltime werkweek en twee kleine kinderen hebt is dit misschien niet de meest geschikte tuin voor je. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, let er dan op dat je geen planten kiest die regelmatig gesnoeid moeten worden. Heb je kinderen, overweeg dan om die geplande vijver te verruilen voor een zandbak of een schommel. Ook het terras verdient natuurlijk de nodige aandacht. Om te voorkomen dat je ver moet lopen met borden en glazen is het slim het terras dichtbij de woning te plaatsen. Wil je 's avonds ook lekker buiten kunnen zitten maar heb je liever geen opvallende lampen in je tuin staan? Plaats dan een aantal led spots rond je terras.

Kies je planten strategisch
De hoeveelheid onderhoud die een plantensoort nodig heeft is niet de enige factor die bepalend is voor welke planten je het beste in je tuin plaatst. Heb je bijvoorbeeld een relatief kleine tuin op het noorden, houd er dan rekening mee dat de planten in je tuin relatief weinig zon krijgen. Een plant die niet goed tegen zoveel schaduw kan is hier waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Zoek ook vooral uit welk soort plant in welk jaargetijde bloeit. Door voldoende planten te plaatsen die in de wintermaanden groen blijven kijk je ook in december nog tegen een leuke tuin aan.

Geniet ook 's avonds van je tuin
Ook wanneer de zon ondergaat wil je vast lekker buiten zitten. Tuinverlichting kan een waar sierobject in je tuin zijn. Ga bijvoorbeeld voor lampions in oosterse stijl, of kies een abstract vormgegeven lichtpaal. Heb je liever iets onopvallends, dan bieden led spots uitkomst. Met led spots naast je schutting bijvoorbeeld baken je je tuin ook in het donker mooi af. Led spots vlak naast een boom of struik vestigen ook 's avonds de aandacht op de mooiste planten in je tuin.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad+Groen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER