Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Becx Machines tilt heggen snoeien naar hoger niveau

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, maandag 16 mei 2022
191 sec


Hydraulische maaiarm met bereik van 270 cm en unieke wendbaarheid van 180 graden

Om de klanten een compleet pakket te kunnen aanbieden, besloot Becx Machines zelf machines voor het groenonderhoud te gaan ontwikkelen. In 2021 resulteerde dit in de presentatie van de geavanceerde hydraulische maaiarm MA270, waarmee zelfs de lastigste plekken moeiteloos kunnen worden bereikt.


'Om het professionele heggen snoeien te perfectioneren, kwamen wij op het idee om zelf de perfecte maaiarm te gaan maken. Dat werd de MA270. Dit is het resultaat van een sterk staaltje productontwikkeling, waarbij geen enkele concessie gedaan werd aan kwaliteit en perfectie.' Aan het woord is de eigenaar/directeur van Becx Machines, Erwin Hommen, die net uit de lasruimte van het bedrijf in Moergestel stapt wanneer hij mij te woord staat. Het onderstreept het beeld van een directeur die sterk betrokken is bij het complete ontwikkel- en productieproces.

Becx Machines bv ontwerpt, bouwt en verkoopt professionele aanbouwwerktuigen sinds 2009. Naast heggensnoeiers, onkruidborstels en kantensnijders heeft Becx Machines ook zelf ontwikkelde hydraulische armen in het assortiment. Zowel in binnen- als buitenland zijn deze machines al jaren een groot succes bij groenaannemers, hoveniersbedrijven en gemeenten. Naast hydraulisch aangedreven machines is er ook een machine die door elektromotoren aangedreven wordt. De HS75ER is een elektrische heggensnoeier die speciaal is ontwikkeld om aan de eisen omtrent emissievrij werken te voldoen.

Hoogwaardige producten

Hommen legt uit dat ze minder afhankelijk wilden worden van andere fabrikanten en daarom zelf zijn gaan bedenken en ontwikkelen. 'We bouwen machines voor nichemarkten, met het idee dat je een machine maar één keer koopt en er daarna levenslang mee vooruit kunt. Onze doelgroep bestaat uit professionele gebruikers, die gezien het prijskaartje wel iets mogen verwachten. Daarom staat kwaliteit bij mij absoluut voorop en houd ik zelf bij het gehele ontwikkelproces de vinger aan de pols. Ik wil hoogwaardige producten van hoogwaardige materialen. Dat geldt voor zowel de mechanische kwaliteit als de robuustheid van de materialen. De cilinders en pen- en busverbindingen, bijvoorbeeld, zijn van een hoogwaardige kwaliteit staal, waardoor ze veel minder slijtgevoelig zijn.'


Maaiarm MA270, links aanbouw
Maaiarm MA270, links aanbouw
'De arm heeft zowel links als rechts een bereik van 270 cm'

Specifiek voor heggen snoeien

Het idee achter de MA270 was erop gericht de eindgebruiker zo min mogelijk met handmatige werkzaamheden te belasten en toch praktisch alle hoekjes en kantjes gesnoeid te hebben. De maaiarm is compatibel met meerdere types en merken werktuigdragers en wielladers. De meeste maaiarmen zijn rechtshandig. Dat is handig als je alleen rechts snoeit, maar met de MA270 kun je ook links van de drager snoeien. De arm heeft zowel links als rechts een bereik van 270 cm. In principe is de MA270 multi-inzetbaar, maar Hommen benadrukt dat het ontwerp specifiek gericht is op het heggen snoeien. Speciaal voor heggen snoeien kan de arm optioneel worden uitgerust met een hydraulische rotator op de werktuigkoppeling, zodat de snoeier in de rijrichting gedraaid kan worden. In de standaarduitvoering kan dit handmatig. Ook kan er worden gekozen voor een 'vaste' kop, waardoor de heg aan de achterzijde toegankelijker is om te worden gesnoeid.


Eisen aan machinedrager

Op dit moment worden voornamelijk werktuigdragers en wielladers gebruikt die door een brandstofmotor aangedreven worden. Het eigen gewicht van de drager moet toereikend zijn en de asbelasting moet montage van de arm toelaten. Ten slotte is een hydraulische pomp een must, aangezien alle bewegingen hydraulisch uitgevoerd worden. Voor de aandrijving van de snoeier is een aparte continue oliestroom nodig, zodat de bewegingen van de arm geen invloed hebben op het toerental van de snoeier. Er zijn verschillende configuraties mogelijk, zodat de eindgebruiker de arm naar eigen wens kan laten uitvoeren. Om de praktijkervaring met de MA270 te bespreken, ging de reis van Moergestel naar Heemstede.


Maaiarm MA270, rechts aanbouw
Maaiarm MA270, rechts aanbouw
'Een belangrijk criterium voor ons is de compatibiliteit'

Criteria bij aanschaf

Biesot Tuinen en Parken wordt geleid door de neven Robert en Bart Biesot. Robert legt mij uit waarom zij zijn overgegaan tot de aanschaf van de MA270. 'Onze vorige maaiarm was aan vervanging toe. Het ging allemaal niet meer zo snel en er zat schade aan, dus we waren toe aan een nieuwe machine. Een belangrijk criterium voor ons is de compatibiliteit. We werken met een brandstof-aangedreven Belos-werktuigdrager, maar we willen in de toekomst ook andere merken en types inzetten. Zo willen we hem ook op een shovel bouwen. Een ander criterium is snelheid, want we vonden onze vorige maaiarm te langzaam voor het vele werk. Op die vorige zaten mechanische bedieningsknoppen. Daar wilden we ook vanaf. We wilden met een joystick werken; dat verhoogt de snelheid en het werkgemak. De mogelijkheid om de arm zowel rechts als links te plaatsen was geen vereiste, maar wel een prettige bijkomstigheid', vertelt Biesot.


Biesot Tuinen en Parken is gevestigd in Heemstede. Het bedrijf is in 1948 opgericht door Toon Biesot, de grootvader van Bart en Robert. Van een klein familiebedrijf groeide het uit tot een hoveniersbedrijf met een kleine dertig man personeel. Vijf jaar geleden namen Robert en Bart Biesot het bedrijf over van hun vaders. Hun belangrijkste opdrachtgevers zijn woningbouwverenigingen in Haarlem en Haarlemmermeer, waarvoor zij het grootschalig groenonderhoud verrichten. In hun 74-jarig bestaan zijn ze uitgegroeid tot een erkend en vakbekwaam hoveniersbedrijf én ontwerpbureau voor tuinen en landschappen.

Combinatie met heggenscharen van Becx Machines

Becx Machines bouwt machines die complementair zijn. Biesot werkt al met de heggensnoeiers van Becx en de MA270 is een logische aanvulling daarop. 'Wij gebruiken de arm bij het scheren van heggen; daar is die arm wat ons betreft voor gemaakt. Aan de arm zit ook een maaidek van Becx. Wij hebben te maken met verschillende soorten heggen die met verschillende frequenties worden gemaaid. Deze heggenscharen kunnen dat aan; dat was voor ons belangrijk en doorslaggevend. Onze ervaring met de combinatie heggenscharen/MA270-maaiarm is positief. Het zijn krachtige en robuuste machines en de heggensnoeiers leveren een mooi uitgebalanceerd maaibeeld, zowel op fijne als op grove heggen.'


Maaiarm MA270 met elektrische heggensnoeier
Maaiarm MA270 met elektrische heggensnoeier
LEES OOK
Goed, beter, Becx!
02-01-2020 | ARTIKEL
117 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER