Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Grijp de kans om een prettige omgeving te creëren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Johan Oost, OBB Speelruimtespecialisten, woensdag 25 mei 2022
177 sec


Daag jezelf uit om bewegen, ontmoeten, spelen en sporten in de openbare ruimte mogelijk te maken

Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten, afgekort tot BOSS, kan overal plaatsvinden, in de stad, op straat en zelfs op bedrijventerreinen. Yolanda de Lange van OBB spelmakers en ruimtedenkers vertelt meer over de ondersteuning bij visievorming, ontwerp en projectleiding om snel tot een positieve impact te kunnen komen - en hoe gemeentes dat makkelijk zelf kunnen doen.

Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS), kan overal plaatsvinden
Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS), kan overal plaatsvinden

De openbare ruimte is een plaats waar verschillende gebruikers bij elkaar komen: kinderen die samen spelen, jongeren die met elkaar afspreken, ouderen die onderweg een praatje maken. Ze hebben allemaal hun eigen behoeften, waaraan de openbare ruimte moet voldoen. Yolanda de Lange: 'Juist in deze tijd, waarin iedereen weet dat frisse buitenlucht en beweging goed voor ons zijn en dat we allemaal behoefte hebben aan sociale interactie, is de openbare ruimte de plaats die deze behoeften moet faciliteren. Maar hoe richt je de openbare ruimte zo in dat bewegen, ontmoeten, spelen en sporten wordt gestimuleerd voor alle leeftijden?'

De menselijke maat en de belevingswaarde staan hierin centraal

Beweegboulevard

In samenwerking met de gemeente en de bewoners is De Lange betrokken bij het speel- en beweegplan voor de beweegboulevard in Hattem. Dit plan biedt uitgangspunten en inspiratie voor het inrichtingsplan dat opgesteld wordt door MXT landschapsarchitecten. De beweegboulevard ligt centraal in de omgeving, met daaromheen een integraal kindcentrum en een woon-zorgzone. De menselijke maat en de belevingswaarde staan hierin centraal en de voetganger speelt een belangrijke rol.


Plankaart van de beweegboulevard in Hattem
Plankaart van de beweegboulevard in Hattem

Centrale as

De beweegboulevard is een centrale as die door de omgeving loopt. Het bewegen, ontmoeten, spelen en sporten is ongedwongen en er is voor iedere leeftijd iets te doen. Er loopt een beweegroute over de boulevard met beweegopdrachten op beweegbordjes. Deze zijn te vinden op bestaande elementen, zoals bankjes of lantaarnpalen. Maar er zijn ook speciale betonelementen ontworpen die zich op verschillende plekken langs de route bevinden. Deze elementen bieden extra beweeg- en denkoefeningen door het hoogteverschil, het plaatsen van beweegbordjes en geïntegreerde spellen, zoals dammen of solitaire. Tegelijkertijd zijn het plekken om elkaar te ontmoeten of om even uit te rusten.


Betonelementen in Hattem
Betonelementen in Hattem

Leven lang bewegen

De Lange laat zien dat ontmoeten en bewegen centraal staan op de boulevard, op verschillende manieren: door natuurbeleving, sport, spel, educatie, routing en de dagelijkse routine. Er komen verschillende gebruikers bij elkaar met het idee dat zij van elkaar kunnen leren. Maar er is ook ruimte die speciaal ontworpen is voor bepaalde doelgroepen. Zo zijn er speelplekken voor kinderen, een buitenklas voor het IKC, plaatsen waar diverse sporten worden aangeboden en verschillende ontmoetpunten voor zowel jongeren als ouderen. De beweegboulevard is gericht op een leven lang bewegen en geeft aandacht aan inclusiviteit, bereikbaarheid en toegankelijkheid.


Bedrijventerreinen

Maar De Lange ziet meer mogelijkheden: 'Bij bedrijventerreinen denk je misschien niet meteen aan een omgeving waar je kunt bewegen of mensen ontmoeten. Dit komt vaak door de grauwe uitstraling van het terrein. Er is veel bebouwing, weinig groen en ook weinig ruimte voor voetgangers. Is het je wel eens opgevallen dat er weinig stoepen zijn op bedrijventerreinen? Transport is er van groot belang. Daardoor wordt de voetganger vaak over het hoofd wordt gezien, terwijl het steeds belangrijker wordt gevonden om tijdens het werk wat meer te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan de lunchwandelaars. De omgeving moet een fijne plek zijn, uitnodigend om anderen te ontmoeten en te bewegen.'


Voetpad op een bedrijventerrein
Voetpad op een bedrijventerrein
Door het toepassen van groen kan hittestress tegengegaan worden

Grijs en somber

Veel bedrijventerreinen worden ervaren als grijs en somber. Er is vaak weinig groen, terwijl het toepassen van groen juist een heel positief effect kan hebben. Zo is een groene omgeving prettig om in te verblijven door de natuurlijke uitstraling en draagt groen bij aan een beter klimaat. Op een zomerse dag kan de temperatuur op een bedrijventerrein enorm oplopen. Door het toepassen van groen kan hittestress tegengegaan worden. Ook krijgen flora en fauna de kans om zich te ontwikkelen op het terrein. Al deze aspecten zorgen voor een prettige omgeving om in te werken en om eens wat vaker een wandeling te maken.


Lunchwandeling

Bij OBB spelmakers en ruimtedenkers houdt De Lange zich voornamelijk bezig met het stedelijk interieur. Naast haar werkzaamheden als ontwerper volgt ze de masterstudie interieurarchitectuur aan de HKU in Utrecht. Enthousiast vertelt ze: 'Hierin houd ik mij vooral bezig met openbare ruimte. Ik onderzoek hoe spel kan bijdragen aan een prettige omgeving waar je elkaar kunt ontmoeten. Tijdens mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar bedrijventerreinen. Mijn motivatie kwam voort uit het idee van een lunchwandeling waarin je even pauze neemt en afstand neemt van je werkplek door de buitenlucht in te gaan. Op een bedrijventerrein is hier vaak niet de mogelijkheid voor, omdat er weinig of geen stoepen zijn. Er is dus geen plaats voor de voetganger. Ik heb een wandelpad ontworpen met verschillende hoogtes, dat door de bestaande berm gaat, maar het grijs en groen zo min mogelijk aantast. De verschillende hoogtes geven een speels effect en maken je bewust van de beweging die je maakt. Ook zijn er een afstandsmarkering en beweegoefening aan toegevoegd voor een extra beweeglaag. Verder biedt het pad de kans om anderen te ontmoeten door de zitplaatsen die langs het pad zijn aangebracht.'


Conclusie

Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten kunnen dus op verschillende plaatsen in de openbare ruimte plaatsvinden. Het is belangrijk dat de omgeving een prettige sfeer heeft, die gecreëerd kan worden door voldoende groen toe te passen en ruimte te geven voor diverse gebruikers.


Yolanda de Lange
Yolanda de Lange
LEES OOK
OBB: 'Buitenspelen kan volledig circulair!'
10-11-2021 | NIEUWS
194 sec
Jouw SamenSpeelBelofte concreet maken in 2022
25-03-2022 | ARTIKEL
135 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER