Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Harkboot bestrijdt invasieve exoten in Emmeloord

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 4 juli 2022
61 sec


De provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, gemeente Noordoostpolder en hengelsportverenging t' Poldervoorntje bestrijden tot en met 2024 het ongelijkbladig vederkruid in drie vijvers in woonwijk 'De Erven' in Emmeloord. Met de inzet van harkboten van Harkboot.nl willen de partijen de vijvers Schouwen, Gooiland en Salland ontdoen van deze invasieve exoot.


Het ongelijkbladig vederkruid is een sterk woekerende, groenblijvende waterplant met de potentie watergangen volledig dicht te groeien. Hierdoor worden onder meer inheemse waterplanten verdrongen, waardoor zowel de waterkwaliteit als de lokale biodiversiteit verslechteren.

Het ongelijkbladig vederkruid staat op de Unielijst voor zorgwekkende invasieve uitheemse soorten en de Europese Exotenverordening is dan ook op van toepassing op deze soort.

Beheerpogingen

Ook de beleefbaarheid in de buurt neemt af door de aanwezigheid van de plant, aldus provincie Flevoland. 'In woonwijk de Erven in Emmeloord is bijvoorbeeld een hengeltje uitgooien onmogelijk terwijl de vijvers juist geschikte en goed bereikbare visplaatsen zijn voor de jeugd.'


Waterschap Zuiderzeeland, die de wateren in Emmeloord in opdracht van de gemeente Noordoostpolder beheert, heeft de afgelopen jaren meerdere pogingen gedaan de exoot uit te roeien. Omdat de plant snel weer teruggroeide, is het waterschap overgegaan op het beheren van de soort.

Harkboot

De hengelsportvereniging kon echter onvoldoende uit de voeten met dit beheer. Zodoende zijn de partijen samen op zoek gegaan naar een oplossing. De keuze viel hierbij op de inzet van de harkboten, ontwikkeld door Harkboot.nl en Conver, dochterbedrijf van Alamo Group The Netherlands.


Harkboot.nl verwijdert tot en met 2024 in deze vijvers het ongelijkbladig vederkruid met wortel en al volgens een NTA (Nederlandse Technische Afspraak) richtlijn. Na deze periode evalueren de partijen of de aanpak van het ongelijkbladig vederkruid succesvol is geweest en bepalen ze of er met deze methode verder wordt gegaan, zowel in Emmeloord als ook in andere door de invasieve exoot geteisterde plekken in Flevoland.

LEES OOK
Conver en Harkboot gaan exclusieve samenwerking aan
01-11-2020 | ADVERTORIAL
176 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER