Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Goed, beter, beeld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 20 juli 2022
84 sec


Het derde Aanbestedingscafé van dit jaar ging - zoals u in deze uitgave kunt lezen - over beeldsystematiek. De aanleiding om dit onderwerp te kiezen, zijn de berichten die je in de media hoort en leest over deze manier van aanbesteden.


Het bijzondere van een beeldbestek is dat het objectief gesproken de efficiëntste manier van aanbesteden is; zowel opdrachtgevers als aannemers zijn daar diep in hun hart wel van overtuigd. Toch blijkt dat beeldsystematiek in de dagelijkse praktijk misschien wel tot meer (juridisch) gesteggel leidt dan het aloude en feitelijk domme frequentiebestek: 'Beste aannemer, je moet maaien!' 'Maar lieve gemeente, er staat geen gras.' 'Maakt niet uit; het staat in het bestek.'

Beeldbestekken zijn objectief gesproken de eerlijkste en efficiëntste manier van aanbesteden die je kunt verzinnen

Iedereen beseft dat een beeldbestek meer recht doet aan wat we allemaal willen, maar tegelijk zorgt het ook voor meer druk in de keten. En met het steeds schaarser worden van arbeidskrachten zal dat in de toekomst alleen maar erger worden. Tel daarbij op dat we door klimaatverandering en het toenemende extreme weer minder werkzame dagen tot onze beschikking hebben, waarin hetzelfde werk moet gebeuren. Dit betekent dat de kosten en de werkdruk in de toekomst nog meer zullen toenemen. In de zomers van 2022 en 2021 was het praktisch gezien misschien wel onmogelijk om op alle momenten aan het beeld te voldoen. Als een gemeente dan besluit om iedere overschrijding van het beeld te beantwoorden met een besteksmelding en bijpassende boete, kan de reactie van de aannemer alleen maar zijn het afprijzen van dit risico. Volgens insiders gebeurt dat op dit moment al. Overbodig om te zeggen dat dit niet de juiste manier is; alleen met wederzijds begrip en open communicatie kun je verder komen.

Als je geen goede mensen hebt, stijgen de kosten wel, maar zullen de productiviteit en de efficiency sterk dalen

Ik ben even de archieven van dit vakblad in gedoken en liep daar tegen een artikel uit 2016 aan waarin werd gesteld: 'Je kunt niet onbeperkt mensen bijschakelen. Wij lossen de pieken op door de inzet van zzp'ers en uitzendkrachten, maar het is nog een hele kunst om goede mensen te vinden. Als je geen goede mensen hebt, stijgen wel je kosten, maar zullen de productiviteit en de efficiency sterk dalen.' Bekijk je dit verhaal in het licht van 2022, dan is het geen rocketscience om te beseffen dat al die ontwikkelingen alleen maar sterker zijn geworden en dat het meer dan belangrijk is om samen op te trekken met de opdrachtgever.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER