Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eerste resultaten 'Anders maaien' pilot wijzen op verbetering biodiversiteit

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, maandag 8 augustus 2022
43 sec


De gemeente Zwartewaterland heeft in samenwerking met ROVA vorig jaar ingezet op meer biodiversiteit. Teneinde de biodiversiteit in de gemeente te verbeteren werd er gezamenlijk de pilot 'anders maaien' gestart. De eerste resultaten zijn nu binnen.


Voor de pilot wordt over een periode van vijf jaar geëxperimenteerd met anders maaien, verdeeld over vier locaties in de gemeente. Anders maaien betekent bijvoorbeeld dat de bestaande berm verschraald wordt door op verschillende momenten en in verschillende stroken te maaien. Door het maaisel vervolgens ook even te laten liggen, is er de mogelijkheid voor de planten om de zaden te verspreiden.

Voor pilot wordt over een periode van vijf jaar geëxperimenteerd met anders maaien, verdeeld over vier locaties in de gemeente

Einddoel is om in de zomer zo veel mogelijk planten te hebben die in bloei staan. Dat zorgt voor zo veel mogelijk voedsel voor insecten. Op iedere locatie binnen de gemeente bleek uit de monitoring dat in het eerste jaar de doelstelling van meer bloeiende planten gehaald werd.


Maaibeleid

De gemeente Zwartelandwater is niet de enige die met het maaibeleid de biodiversiteit een boost probeert te geven. Er zijn tegenwoordig in meer en meer gemeenten wild bloeiende bermen te vinden. Wij schreven eerder ook een stuk over het beleid in Zaanstad, zie hieronder.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Henk Vlug
Tuesday 9 August 2022
Ik zie landelijk veel natuurvriendelijke bermen in de laatste tien jaar. Men claimt dat veel bloemen veel insecten (lees vlinders en bijen) hierdoor aantrekken en dat daardoor de biodiversiteit wordt verhoogd. Alleen vlinders en bijen is geen verhoging van de diversiteit van insecten. Er komen naast een tiental dagvlinders en enkele soorten wilde bijen nog zo’n 40000 soorten andere insecten in Nederland voor. De verbeterde bermen moeten dan ook eens geïnventariseerd worden op het voorkomen van andere groepen insecten en op het voorkomen van de juiste voedselplanten voor die insecten. Mooi allemaal maar niet te vroeg juichen.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER