Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Innoveren kun je leren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 13 september 2022
72 sec


Tot de leuke onderdelen van mijn job - eigenlijk sowieso de leukste baan van Nederland - hoort het eenmaal per jaar zitting nemen in de jury van GroenTechniek Holland voor de uitreiking van het Gouden Klavertje Vier. Samen met de redacties van andere groene vakbladen mogen wij dan iets vinden van de innovaties die op de komende beurs te bewonderen zijn.


Die innovaties en nieuwe machines zijn van levensbelang voor de sector. Als je met een beetje afstand naar de lijst van genomineerden kijkt, kun je zonder veel moeite uittekenen voor welke grote uitdagingen de sector gesteld staat: energietransitie, biodiversiteit, minder afhankelijkheid van chemie en natuurlijk - van recentere datum - gebrek aan personeel. Ik heb plechtig beloofd dat ik de winnaar van het Gouden Klavertje niet bekendmaak. Maar als je de genomineerden in deze uitgave van Stad + Groen naast elkaar legt, zie je duidelijk dat de kansrijke innovaties een oplossing proberen te bieden voor bovenstaande problemen, die feitelijk natuurlijk gewoon maatschappelijke problemen zijn.

Als je met wat afstand naar de genomineerden kijkt, kunt je zo uittekenen voor welke uitdagingen de sector staat: energietransitie, biodiversiteit, minder afhankelijkheid van chemie en gebrek aan personeel

Ik denk dat er op dit gebied nog grote slagen gemaakt kunnen worden. De machinesector mag leren om nog beter naar klanten en maatschappelijke ontwikkelingen te kijken, en wat minder naar zijn eigen technisch kunnen. De groene sector is in hoge mate afhankelijk van het technisch vernuft van machinefabrikanten; de dagelijkse problemen van mensen in de sector bepalen welke innovaties in de toekomst commercieel succesvol zijn.

Machines en cultuurtechnische bewerkingen die biodiversiteit bevorderen en waarmee tegelijkertijd onderhoud wordt uitgevoerd

Een slimme techneut - of moet ik zeggen: een slimme technisch marketeer - kan precies uittekenen wat de innovaties van de toekomst zijn en waar winst te halen is. Het is relatief makkelijk om een machine te verduurzamen: gewoon dieselmotor eruit en accupack erin. Je daarmee onderscheiden zal in de toekomst steeds lastiger worden. Ik voorspel u dat de nieuwe trend biodiversiteit is, het ontwikkelen van machines en cultuurtechnische bewerkingen die biodiversiteit bevorderen en waarmee tegelijkertijd onderhoud wordt uitgevoerd. Op dat gebied zijn er nog verrassend weinig ontwikkelingen waar te nemen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER