Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Husqvarna Living City 2022: op de tea bij Queen E

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 23 november 2022
245 sec


Elektrificering Zweedse grootmacht zet door: veel interessante toepassingen en verdieping van leveringsprogramma

Husqvarna organiseerde de achtste editie van Living City. De locatie dit jaar: Londen, om precies te zijn het Queen Elizabeth Park, de plaats waar in 2012 de Olympische Spelen werden gehouden. Ik ben allang vergeten welke Olympische records hier zijn verbroken, maar herinner me nog wel dat voor deze Spelen een indrukwekkende groene infrastructuur is opgetuigd. Mijn persoonlijke favoriet was de hectare wildebloemenborders van James Hitchmough en Nigel Dunnett. Kortom, voldoende redenen om dit event te bezoeken.

Husqvarna Living City 2022, Londen
Husqvarna Living City 2022, Londen

Husqvarna Living City is een tweedaags event, waarbij de eerste dag bestaat uit presentaties met een meer maatschappelijke strekking en de tweede dag vooral focust op ontwikkelingen en nieuwe producten van Husqvarna. Voor mij was het hoogtepunt van de eerste dag een presentatie van niemand minder dan Nigel Dunnett van de universiteit van Sheffield. Dunnett pleit in zijn presentatie voor transformational green in onze drukke steden. Dunnett: 'Wij zijn door de verstening de bodem kwijtgeraakt als partner bij het koelen van de stad. Om dat te compenseren, heeft het weinig zin om pleksgewijs plukjes groen te realiseren, maar heb je grote oppervlakken groen nodig in de stad.' Dunnett is daarbij van mening dat de plekken waar traditioneel groen wordt aangelegd niet voldoende zijn. 'Alles moet meedoen: daken, wegen, parkeerplaatsen. Belangrijk is verder ook dat we niet proberen om het platteland na te bouwen in de stad. Dat is een illusie, omdat we in de stad nu eenmaal geen natuurlijke bodem meer hebben.' Daarom is het volgens Dunnett ook niet nodig om alleen met inheemse soorten aan de slag te gaan. In alle projecten die Dunnett uitvoert, gebruik hij een mix van inheemse en uitheemse planten en bomen. Volgens hem kan deze future nature net zo effectief zijn als de oude natuur.

Nigel Dunnett
Nigel Dunnett

Queen Elizabeth Park

Het event werd zoals gezegd gehouden in het Queen Elizabeth Park, een park dat dit jaar zijn tweede lustrum vierde. Husqvarna had twee sprekers gevraagd om dit jubileum te benadrukken: Mark Camley als directeur van de Londense parken en Alex Schlicke, die de deelnemers voorging in innovatieve manieren om parken als energiebron te behandelen. Vooral de presentatie van Camley was interessant voor de Nederlandse gasten, omdat een parallel met onze Floriade voor de hand lag. De Olympische Spelen van 2012 zouden commercieel gezien de succesvolste Spelen ooit zijn geweest. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er op de plaats van het voormalige Olympische dorp nu een bloeiende wijk is gevestigd met vele tiendduizenden bewoners. De gebouwen en infrastructuur die voor de Spelen van 2012 zijn ontwikkeld, zijn daarbij grotendeels intact gebleven - precies wat ook de organisatie van de Floriade op een wat kleinere schaal als ambitie heeft. Hart van de wijk is het Olympisch Stadion, dat nu gebruikt wordt door Westham United. Voordat de Olympische Spelen hier gehouden werden, bevond zich op de plaats van het Queen Elizabeth Park een vervallen industrieterrein. Het hele gebied is nu omgetoverd tot een druk stedelijk gebied, maar wel met veel aandacht voor groen, prachtige bomen en voldoende ruimte voor voetgangers. Het gaat daarbij volgens Camley om serieuze aantallen: 226 hectare, 13.000 bomen, 40.000 banen rondom het park en 55.000 mensen die in of direct rondom het park wonen.


P 524 XR EFI-frontmaaier met afstandsbediening
P 524 XR EFI-frontmaaier met afstandsbediening

Low input, high impact

Het centrale thema bij alle presentaties tijdens het Husqvarna Living City-event is natuurlijk de onafwendbare trend naar elektrificatie, robotisering en connectiviteit. Husqvarna is hierbij een van de trendsetters en heeft als ambitie dat twee derde van alle verkochte machines elektrisch oftewel accu-aangedreven moet zijn. Op het gebied van robots en connectiviteit zijn er ook de nodige primeurs te melden. Robots-as-a-Service wordt op dit moment al uitgerold in Duitsland, maar zal te zijner tijd ook in Nederland op de markt komen. Het idee is dat Husqvarna of de partners waarmee Husqvarna samenwerkt de machines niet meer verkopen, maar alleen de dienst: in dit geval het maaien van een gazon tegen een vaste afgesproken prijs per vierkante meter. Husqvarna kwam vorig jaar al met een hybride rider, de P 535 HX, die werkt met een 20pk-dieselmotor die tijdens pieken wordt geholpen door een 15pk-elektromotor. Dat is natuurlijk geen nieuws; deze machine is al in 2021 op de markt gekomen. Nieuw is de ontwikkeling dat hij ook in een remote-versie is ontwikkeld. Dat betekent dat je de machine ook kunt gebruiken voor steile taluds. Overigens is het niet waarschijnlijk dat deze optie snel beschikbaar komt voor de Nederlandse markt. Husqvarna verwacht hierbij meer van de Amerikaanse markt.


Combinatie van Raymo-taludmaaier met robottechnologie van Husqvarna
Combinatie van Raymo-taludmaaier met robottechnologie van Husqvarna

Gedeelde kracht

Nieuw is ook de samenwerking tussen het Tsjechische bedrijf Raymo en Husqvarna. Raymo brengt via de eigen importeur Machines4Greens al enige tijd een op afstand bestuurbare taludmaaier op de markt, die het vooral goed doet op zonneparken. Uniek aan deze maaier is dat hij zowel in een diesel- als in een accuversie beschikbaar is. Husqvarna heeft nu in samenspraak met Raymo een gerobotiseerde versie van deze machine ontwikkeld. Paul Miltenburg van Husqvarna: 'Wij hebben lang gedacht dat we met onze kennis van robotmaaiers ook een oplossing konden ontwikkelen voor zonneparken, maar met onze eigen machines is dat tot nu toe niet gelukt. Met deze nieuwe combinatie is dat wel het geval. Deze combinatie werkt met het zogenaamde autonomous operation-systeem, een planning- en controlesysteem dat toegankelijk is via een tablet of mobiele telefoon. De maaiers beschikken over objectanalyse en kunnen botsingen vermijden op basis van informatie van verschillende onafhankelijke sensoren. Die sensoren maken gebruik van camera's, radar en ultrasone technologie om een 360-graden-overzicht van de werkruimte te creëren. Het Husqvarna autonomous operation-systeem wordt aangedreven door een satellietnavigatiesysteem, dat een verbeterde realtime positionering biedt met een nauwkeurigheid van 2-3 centimeter.'


Maaidek voor een maaihoogte vanaf 10 mm
Maaidek voor een maaihoogte vanaf 10 mm

Ceora

Ook met betrekking tot de Ceora kwam Husqvarna met interessant nieuws. Ongeveer drie jaar geleden werd de Ceora geïntroduceerd als oplossing voor het gerobotiseerd maaien van grote oppervlakken. Inmiddels draait er al een groot aantal van deze machines in Nederland. Husqvarna had echter nog geen oplossing voor plaatsen waar het gras extra kort gemaaid moet worden: golfbanen. Op Living City werd het nieuwe 43L-maaidek getoond voor een maaihoogte van 10 tot 60 mm.


Husqvarna-klimuitrusting
Husqvarna-klimuitrusting

Uitrusting voor de veeleisende klimmer

Het is een relatief nieuw marktgebied voor Husqvarna, maar wel een logische uitbreiding van het productportfolio. Husqvarna heeft klimuitrusting ontwikkeld voor professionals in de boomverzorging en een nieuw harnas ontworpen voor boomklimmers. Het harnas biedt mobiliteit en comfort en verkleint het risico op blessures als er lange tijd in bomen wordt gewerkt. Dankzij een breed scala aan instellingen kunnen klimmers het harnas aanpassen aan verschillende klimstijlen. Daarnaast komt Husqvarna met twee sets hoogwaardige klimtouwen die zowel volgens de CE- als de ANSI-normen zijn goedgekeurd. Ze kunnen veelzijdig gebruikt worden bij verschillende touwtechnieken en zijn superglad, zowel bij het stijgen als het dalen.


De accuzagen 540i XP en T540i XP kunnen optioneel voorzien worden van handgreepverwarming.
De accuzagen 540i XP en T540i XP kunnen optioneel voorzien worden van handgreepverwarming.

Accuzaag met oliesensor en handgreepverwarming

Een bijzondere nieuwe optie biedt Husqvarna op de twee nieuw accuzagen: de 540i XP en de T540i XP. Deze zijn voortaan standaard uitgerust met een oliesensor. Uw redacteur heeft zelf een accuzaag en weet dat je snel vergeet het oliereservoir bij te vullen. Bij brandstof-aangedreven kettingzagen zijn gebruikers eraan gewend om bij iedere brandstofbeurt ook olie te tanken. Bij een accukettingzaag vervalt dat automatisme; daarom zijn deze nieuwe zagen nu voorzien van een sensor die waarschuwt bij een tekort aan olie. En alsof dat nog niet mooi genoeg is, kunnen de zagen optioneel ook voorzien worden van handgreepverwarming. Dit zou qua vermogen ongeveer vijf procent van de capaciteit van de accu opslokken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER