Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Verband bestrijdingsmiddelen en ontstaan parkinson beter testen'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 30 januari 2023
78 sec


EFSA erkent dat toelatingsbeleid tekort schiet en stuurt aan op uitbreiden toetsing

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) wil het toelatingsbeleid van bestrijdingsmiddelen uitbreiden om beter zicht te krijgen op mogelijke verbanden tussen specifieke middelen en het ontstaan van de ziekte van parkinson.


Een voorvechter van betere toetsing van de rol van bestrijdingsmiddelen bij het ontstaan van parkinson is hoogleraar neurologie Bas Bloem van het Radboud UMC, ook wel bekend als 'de parkinson-professor'. Hij stelt dat er veel aanwijzingen zijn dat specifieke bestrijdingsmiddelen, maar ook cocktails van middelen, een rol spelen bij het ontstaan van parkinson.

Intensieve teelten

In wetenschap en gezondheidszorg zijn groeiende zorgen over mogelijke effecten van bestrijdingsmiddelen op het ontstaan van parkinson. Meerdere epidemiologische onderzoeken laten zien dat de hersenziekte vaker voorkomt bij mensen die in gebieden met intensieve teelten werken en wonen. Ook Ctgb drong eerder bij de EFSA aan op betere toetsing op verbanden met parkinson. Toch worden bestrijdingsmiddelen bij toelating momenteel niet voldoende getest op een mogelijk verband met parkinson, erkent nu ook de EFSA.


'De alarmbel heeft luid gerinkeld, het besef is doorgedrongen, er worden eindelijk stappen gezet.'

Volgens hoogleraar Bloem wordt bij toetsing momenteel alleen alleen gelet op uiterlijke neurologische kenmerken bij proefdieren, zoals het trillen van ledematen, om te bepalen of er signalen voor parkinson zijn. Hij pleit ervoor om ook naar relevante gebieden in de hersenen kijken, omdat daar al in een eerder stadium aanwijzingen voor de ziekte te vinden zijn.

Alarmbel

In mei 2022 deelde Bloem in de podcast Red de Lente zijn ongenoegen over het gebrek aan beweging bij de toelatingsautoriteiten. Mede op zijn initiatief was EFSA opgeroepen reeds toegelaten stoffen te screenen op parkinson. Die oproep leidde aanvankelijk tot weinig concrete stappen, maar in september belegde de EFSA een werkconferentie met verschillende wetenschappelijke partijen en toetsingsinstanties. Bloem is optimistisch over de uitkomsten: 'De alarmbel heeft luid gerinkeld, het besef is doorgedrongen, er worden eindelijk stappen gezet.'


Door de hoepel

De EFSA zet in 2023 een opdracht uit onder wetenschappers om een methodiek te ontwikkelen waarmee de relatie tussen pesticiden en parkinson kan worden getest. Bloem noemt dit 'de hoepel', waar toegelaten middelen en cocktails van middelen, doorheen moeten 'springen' om toegestaan te blijven. De wens van Bloem is glyfosaat als een van de eerste stoffen door deze nieuwe hoepel te laten springen, vanwege de manier waarop die stof cellen kan aantasten.


Bron: podcast Red de Lente, 24 januari 2023

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER