Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gratis erfbeplanting in provincie Utrecht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 8 februari 2023
68 sec


'Groene erven in Utrecht': gratis beplantingsplan en plantgoed voor herstel groen landschap

Komend najaar worden op tientallen erven in de provincie Utrecht honderden bomen en struiken aangeplant. Dat is het doel van het project 'Groene erven in Utrecht', waarmee de provincie in samenwerking met co-financier Trees for All en groenadviesbureau Orbis de provincie verder wil vergroenen.

Alnus glutinosa
Alnus glutinosa

Inwoners van de provincie Utrecht die hun erf willen vergroenen, kunnen gebruikmaken van het erfbeplantingsproject 'Groene erven in Utrecht'. Geïnteresseerden in het project worden bezocht en voor hen wordt kosteloos een beplantingsplan gemaakt. Bij akkoord van dit plan ontvangt de erfeigenaar ook de beplanting kosteloos. Het aanleggen en beheren van de beplanting voeren deelnemers zelf uit. Hiervoor wordt een plant- en beheerinstructie beschikbaar gesteld.

Biodiversiteit, bodem en bestrijding

De provincie Utrecht heeft als doelstelling om in totaal 600.000 extra bomen te planten. Het erfbeplantingsproject 'Groene erven in Utrecht' is één van de manieren om dit doel te bereiken. Trees for All wil met dit project bijdragen aan de kwaliteit van het Utrechtse landschap, en hoopt hiermee ruim 16.000 bomen en struiken aan te planten: 'Landschapselementen zijn het leefgebied van talloze planten en dieren en daarmee belangrijk voor de biodiversiteit. Bomen en struiken zorgen voor een gezonde bodem en nemen CO2 op. Ook dragen ze bij aan milieuvriendelijke landbouw: landschapselementen trekken allerlei insecten aan, die plagen op een natuurlijke manier bestrijden. Denk aan sluipwespen die de eikenprocessierups eten. Tot slot geven de bomen en struiken het landschap een uniek karakter, zoals de kenmerkende knotwilgen en elzensingels.'


Acer campestre
De beplanting kan bijvoorbeeld bestaan uit hagen, houtsingels, elzensingels, bosjes en laan- en fruitbomen. Er worden inheemse soorten aangeplant, die thuishoren in de omgeving, zoals veldesdoorn, haagbeuk, zwarte els, meidoorn en schietwilg.

Voorwaarden

Een voorwaarde voor deelname aan het project is dat het erf ruimte moet bieden om minimaal tweehonderd stuks bos- en/of haagplantsoen te planten. Ook geldt de verplichting om de gesubsidieerde beplanting in stand te houden. Erven met inpassingsverplichtingen zijn uitgesloten van deelname.


Geïnteresseerden die in de provincie Utrecht wonen en een erf in het buitengebied hebben, kunnen contact opnemen met Sjoerd Emmen van Orbis.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER