Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Urban Sportpark in Eindhoven op voormalige voetbalvelden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, vrijdag 3 maart 2023
70 sec


Bewonersinitiatief blijkt succesvol

Eindhoven heeft een nieuw Urban Sportpark aan de Halvemaanstraat, dat een aantal voetbalvelden vervangt. Het park biedt verschillende faciliteiten zoals een pumptrack-baan, een freerun-baan, outdoor-fitness met calisthenics-apparaten en een survivalrun. Groenaannemer Donker Groen was verantwoordelijk voor het detailontwerp en de uitvoering van het project.


Het Urban Sportpark is ontstaan uit een bewonersinitiatief, waarbij de gemeente een globaal plan maakte en de bewoners financiering verzamelden via subsidies en samenwerking met Woonbedrijf en jongerencentrum Dynamo.

Definitief ontwerp

Joost de Bree, projectmanager bij Donker Groep: 'Het definitieve ontwerp voor het sportpark werd gemaakt door onze design-afdeling. Ik was verantwoordelijk vanaf de planvorming tot en met de realisatie. Dat betekent: ervoor zorgen dat iedereen doet wat we afspreken." Het ontwerp van de gemeente Eindhoven werd door Donker verfijnd, in technische details uitgewerkt en uitgevoerd.


'De pumptrack-baan trok zoveel publiek dat we bewaking moesten inschakelen om ervoor te zorgen dat wij ons werk veilig konden blijven doen'

Het terrein waarop het Urban Sportpark ligt was braakliggend en bevatte eerder verlaten voetbalvelden, een kantine en kleedkamers. Donker Groen heeft het totale plan voor een vast bedrag aangenomen, inclusief de coördinatiewerkzaamheden van de verschillende betrokken partijen vanuit de gemeente voor de inrichting.

De pumptrackbaan trok veel bekijks
De pumptrackbaan trok veel bekijks
Het park biedt tevens gelegenheid voor hardlopers
Het park biedt tevens gelegenheid voor hardlopers

Bewaking inschakelen

De bewoners werden tijdens de uitvoering van het werk opnieuw betrokken bij het project. Vrijwilligers hielpen bijvoorbeeld bij het verplaatsen van snoeimateriaal naar een ecologische groenwal en bij het inplanten van bloemen. Het park trok veel publiek nadat de pumptrack-baan gereed was. Tim Mattheeuwsen, verantwoordelijk voor de uitvoering: 'Heel bijzonder was dat de pumptrack-baan, toen die eenmaal gereed was, zoveel publiek trok dat we bewaking moesten inschakelen om ervoor te zorgen dat wij ons werk veilig konden blijven doen.


LEES OOK

Klimaatbestendig

Bij de aanleg zijn zoveel mogelijk duurzame oplossingen toegepast waaronder een wadi die zevenhonderd kuub water kan bergen, voor al het hemelwater dat daaruit langzaam in de bodem infiltreert. Bij extreme stortbuien watert de wadi af op de hemelwaterafvoer aan de overzijde van de weg, maar deze overstort is tot nu toe nog niet actief geweest. In de pumptrack-baan zijn kolkjes geplaatst om het hemelwater af te voeren via een rioleringssysteem op de wadi.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER