Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Jaloers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 12 mei 2023
83 sec


Ik ben jaloers. Vreselijk jaloers op jonge mensen die nu een groene opleiding volgen. Ik heb helaas zelf niet op een groene opleiding gezeten, maar de keren dat ik op een groene school kom -en dat is gelukkig nogal eens keer- voelt dat eigenlijk altijd als een warm bad. Natuurlijk klagen we onderling vaak en veelvuldig dat er te weinig aanwas is van jonge mensen in de sector. Het is heel makkelijk om wat cijfers bij elkaar te graaien die een diep donker pikzwart beeld schetsen. Behalve dat dit politiek niet heel verstandig is, denk ik dat we de aanwas van jong talent vooral af moeten zetten tegen maatschappelijke ontwikkelingen. Ik ben nog uit de tijd dat jongens uit mijn lagere schoolklas met enige overdrijving alleen maar boer of lts'er konden worden.


Natuurlijk klagen we onderling vaak en veelvuldig dat er te weinig aanwas is van jonge mensen in de sector. Het is heel makkelijk om wat cijfers bij elkaar te graaien die een diep donker pikzwart beeld schetsen

Niet dat ze deze keuze zelf hadden. Die keuze werd gemaakt door het beroep van hun vader. Kijk eens waar we nu zijn: jonge mensen kunnen kiezen uit een waaier van beroepen. Waaronder gelukkig ook vaak groene beroepen. Ik denk dat groen het nog niet zo slecht doet. Misschien moeten we wel opletten met de veelheid aan opleidingen. In het groen zijn natuurlijk ontelbaar veel specialisaties nodig en ik zie bij de andere bladen die wij uitbrengen dat belangengroepen bezig zijn om jongen mensen te werven voor bijvoorbeeld het vak van greenkeeper, boomverzorger of sportveldbeheerder. Ook allemaal mooie beroepen. In de praktijk zal het vaak zo zijn, dat mensen beginnen als hoveniers en dan doorstromen naar een bijzondere specialisatie als bovenstaande beroepen.

Gelukkig laten de cijfers ook zien dat als je onderwijs goed inricht en jonge mensen aanspreekt zoals ze aangesproken willen worden, dat hovenier terecht een populair beroep is

Gelukkig laten de cijfers ook zien dat als je onderwijs goed inricht en jonge mensen aanspreekt zoals ze aangesproken willen worden, dat hovenier terecht een populair beroep is onder jonge jongens. Het gaat nu eenmaal hoofdzakelijk over jongens, dus ik hoef hier niet, heel woke,-bewust te melden dat het om jongens én meisjes gaat. We weten heel goed dat je deze jonge jongens niet erger kunt straffen, dan door ze acht uur per dag in een klaslokaal op te sluiten. Dit schijnen deze scholen inmiddels heel goed te snappen en deze aanpak levert dan ook beduidend hogere instroomcijfers op.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER