Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Octrooieren duur? Helemaal niet! Waar krijg je voor minder dan 10.000 euro een monopolie?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 12 juli 2023
112 sec


Mkb'ers mogen best minder bescheiden zijn over hun innovatiekracht

Hein van den Heuvel is octrooigemachtigde bij het Bossche bedrijf Patentwerk. Hij stelt dat met name mkb'ers veel minder bescheiden zouden moeten zijn over hun innovatievermogen. 'Ik kom regelmatig ondernemers tegen die denken dat het niet zo bijzonder is wat ze hebben ontwikkeld, terwijl hun innovatie prima te patenteren is.'


Bij het octrooieren of patenteren van een innovatie zijn er een aantal belangrijke aspecten. Ten eerste moet de betreffende innovatie nieuw zijn. Van den Heuvel grapt dat veel octrooien de mist in gaan door de loslippigheid van marketeers die te snel vertellen wat hun bedrijf heeft bedacht. Een bekend voorbeeld, zo legt hij uit, is een innovatie om een schip te lichten door drijflichamen in het ruim van een gezonken schip te brengen. Het bleek dat Willy Wortel dit al had bedacht in een strip in de Donald Duck. Daarom werd de aanvraag afgewezen. Van den Heuvel voegt eraan toe dat er vaak wel een weg is te bedenken om aspecten van een vinding te beschermen, als het economisch belang maar groot genoeg is. Een tweede aspect is de inventiviteit van de vinding. Dit wil zeggen dat de vinding geen voor de hand liggende combinatie mag zijn van twee bestaande oplossingen.

Veel octrooien gaan de mist in door loslippigheid van marketeers

Matador

Tijdens het interview is ook Paul Belgers van het bedrijf Matador aanwezig. Matador staat vooral bekend als producent van ergonomisch gereedschap voor de bouw en logistiek. Het bedrijf is met name beroemd geworden met de productie van de Matador-kruiwagens. Patentwerk heeft al meerdere keren uitvindingen voor Matador mogen octrooieren. Een bekend voorbeeld is een slot dat op de trekhaak van een bestelbus kan worden geplaatst waardoor de deuren niet meer geopend kunnen worden. Daarnaast heeft Matador ook andere vindingen geoctrooieerd. Een paar jaar geleden legde Belgers een vinding vast om eenassige tractoren elektrisch aan te drijven. Deze innovatie wordt toegepast in de M-Trac van Matador.


Hein van den Heuvel

Eenasser

Paul Belgers zegt: 'We kennen allemaal de eenassige tractoren of werktuigdragers. Ik vermoed dat die ooit in Italië zijn uitgevonden. Wij hebben een aantal jaar geleden besloten om zo'n eenasser door te ontwikkelen tot een elektrische machine. Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo moeilijk. Je verwijdert de motor en vervangt deze door een elektromotor. Wij ontdekten al snel dat je dan heel inefficiënt omgaat met de beschikbare energie, en dat is bij accumachines cruciaal. Onze vinding heeft betrekking op een slimme combinatie van de motoren en de energiebron, oftewel de accu. Met de kennis van nu lijkt dat misschien vanzelfsprekend, maar wij konden deze vinding wel octrooieren. En terecht. We zien dat hij inmiddels door andere producenten wordt toegepast in hun machines. Omdat we een octrooi hebben, kunnen we hiertegen juridische stappen zetten. En dat doen we ook.'


Intellectueel eigendom

De regelgeving omtrent octrooien is niet eenvoudig, zeker als we ook buiten Nederland kijken. Als uitvinder heb je alleen grip op je technische vinding ('intellectueel eigendom') als je op tijd bescherming aanvraagt. Met een octrooi mag je als enige de geoctrooieerde vinding op de markt brengen en exploiteren. Je kunt dan voorkomen dat anderen gebruikmaken van jouw ideeën; een inbreukmaker kan worden gestopt en veroordeeld tot het betalen van een boete. Je kunt echter ook licenties verlenen aan andere partijen, zodat zij jouw vinding tegen betaling van een vergoeding mogen gebruiken.


Paul Belgers
LEES OOK
Matador steunt Newtrees-initiatief NWST
17-05-2023 | NIEUWS
44 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER