Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meer dynamiek kwekers en groenvoorzieners op GrootGroenPlus

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 23 augustus 2023
134 sec


GrootGroenPlus interessant voor gemeenten: gezamenlijke ontwikkeling toekomstgericht stadsgroen

Dat steden voor een grote opgave staan als het gaat om klimaatbestendige vergroening, is geen nieuws. Dat de wereld van stadsvergroeners en die van boomkwekers elkaar niet altijd goed weten te vinden, blijft daarbij een kanttekening. Een bezoek aan vakbeurs GrootGroenPlus kan zorgen voor extra dynamiek en effectieve oplossingen.


Groenaannemers en planners zijn helemaal thuis in ontwerp, aanplant en onderhoud van groen in de stedelijke omgeving. Het is dan verleidelijk om te vertrouwen op de eigen kennis van sortiment en toepassing en daarmee terug te grijpen op een beperkt aantal bekende soorten. Terwijl aan de kant van de (boom)kwekers juist veel ontwikkelingen gaande zijn op het gebied van soorten en de manier waarop die kunnen worden toegepast.
Nieuwe soorten worden bijvoorbeeld steeds meer geselecteerd op eigenschappen zoals droogteresistentie of weerbaarheid tegen plagen. Ook de groeiwijze van planten, zoals een compacte of opgaande vorm, kan onverwachte mogelijkheden bieden. Weinig onderling contact tussen de verschillende sectoren kan leiden tot gemiste kansen bij het zoeken naar geschikte planten voor een bepaalde plaats in de stad, naar meer variatie of naar planten die onder moeilijke omstandigheden moeten groeien.


.

GrootGroenPlus bezoeken

De vakbeurs GrootGroenPlus vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober 2023 in het Brabantse Zundert. Het thema van de beurs is dit jaar 'Dynamisch en Digitaal'. De sector kent een dynamiek waarin digitalisering een grote rol speelt en volop kansen en mogelijkheden biedt. Daarbij wordt veelvuldig ingespeeld op de uitdagingen die er zijn voor het stedelijk groen.
Voor groene medewerkers bij gemeenten is het vaak belangrijk om effectief te werken en projecten binnen kaders tot een goed einde te brengen. De aandacht verschuift dan gemakkelijk van een passende plantenkeuze naar het efficiënt en op de juiste manier managen van een project. Daarbij hebben gemeenten ook nog eens te maken met veranderende regelgeving en de uitdagingen van een veranderend klimaat.


Veredelaars en kwekers ontwikkelen uitgangsmateriaal voor toekomstgerichte soorten die bestand zijn tegen een steeds warmer en droger stadsklimaat

Samenspraak

Juist vanwege die veranderingen kunnen kwekers en de vertegenwoordiger van de (gemeentelijke) opdrachtgever iets voor elkaar betekenen. Als de groenplanner een beperkte sortimentskennis heeft, kan deze een beroep doen op de diepere en bredere kennis die aanwezig is in de kwekerij. Andersom is de kwekerij erbij gebaat om te weten met elke dilemma's de groenplanner te maken heeft. Samenspraak van beide partijen kan tot betere resultaten leiden en de gemeente wellicht behoeden voor gemakkelijke kortetermijnkeuzes, die op de langere termijn kunnen leiden tot teleurstellingen en daardoor hogere kosten.


Voeling

Veredelaars en kwekers werken niet alleen aan mooiere bloemen in nog mooiere kleuren; ze ontwikkelen juist ook uitgangsmateriaal voor toekomstgerichte soorten die bestand zijn tegen een steeds warmer en droger stadsklimaat. Het zou jammer zijn als die ontwikkelingen aan groenaannemers en -planners voorbijgaan, waardoor ze op de vertrouwde voet verdergaan. Dat leidt ook tot een discrepantie tussen aanbod en vraag. Anderzijds is het voor de kwekerijsector belangrijk om voldoende voeling te houden met de behoeften en beleidsrichtingen die in de stedelijke en gemeentelijke groensector leven. Een sectorbeurs als GrootGroenPlus is bij uitstek een gelegenheid om eens te sparren voor partijen die elkaar gewoonlijk weinig tegenkomen. Een gesprek van een paar minuten leidt soms al tot een heel andere kijk op dezelfde uitdagingen.


'Dat leidt voor beide partijen tot oplossingen en ideeën waar ze alleen nooit op waren gekomen'

Goede ideeën

Met kwekers aan de ene kant en partijen die (stads)groen aanleggen en onderhouden aan de andere kant, lijken er twee groene bubbels te zijn waarbinnen iedereen elkaar kent, maar waartussen weinig wordt uitgewisseld.
GrootGroenPlus is de vakbeurs voor boom- en vasteplantenkwekers, waar ook toeleveranciers en techniek royaal aanwezig zijn. Maar ook groenontwerpers, plannenmakers en beleidsmensen komen naar de beurs, om eens met een andere blik naar het vertrouwde werk te kijken en veel nieuwe kennis, connecties en ideeën op te doen.
Op de beurs kunnen de verschillende groene bubbels elkaar tegenkomen en elkaars opvattingen, ideeën, vragen en oplossingen eens tegen het licht houden. Dat leidt waarschijnlijk voor beide partijen tot betere oplossingen en goede ideeën waar ze alleen misschien nooit op waren gekomen.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER