Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wadi's gedijen bij diversiteit aan inheemse soorten

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg - Limagrain, vrijdag 29 september 2023
97 sec


De wadi wint aan populariteit. Zeker bij nieuw aan te leggen woonwijken is meer aandacht voor de verhouding tussen grijs en groen. Waterbuffering in het stedelijk gebied is een hot item nu de laatste jaren heftige regenval steeds vaker aan de orde is.


Vraag naar wadimengsels stijgt

Het aanleggen van een wadi kan een uitdaging zijn, zeker als dit in een bestaande vegetatie wordt ingepast. Maar juist na de aanleg gaan de vragen spelen. Want een wadi vormt zich naargelang de seizoenen. Als je kijkt naar het verschil in ontwikkeling wanneer het voor- en najaar extreem droog of juist extreem nat zijn, dan zie je dat grassen en kruiden zich heel anders handhaven. Om de bodem goed bedekt te houden en erosievorming tegen te gaan, adviseren wij dan ook om een wadimengsel met grassen en kruiden te zaaien. Kruiden vinden het vaak lastiger om zich te vestigen en handhaven in een wadi. In de praktijk zie je dat op het talud en op de bovenkant van het talud de kruiden het goed doen. Hoe verder je in de wadi komt, hoe meer grassen er staan. Dat heeft vooral te maken met de weersomstandigheden in het groeiseizoen.


Kruiden vinden het vaak lastiger om zich te vestigen en handhaven in een wadi

Wadi's in de praktijk

Najaar 2022 en voorjaar 2023 waren beide extreem nat. Op veel plaatsen stonden wadi's dan ook tot overloop vol. Als het dan vier, vijf weken later extreem warm en droog is, zie je dat de grassen het voordeel hebben om zich te ontwikkelen. Het advies is dus om bij de keuze van een wadimengsel te kijken naar een evenwichtige samenstelling met soorten die goed tegen droogte én tegen een natte periode kunnen. Een inheemse diversiteit aan grassoorten is aan te raden, zoals onder andere kamgras, schapengras en pijpenstrootje. Deze soorten vind je terug in de mengsels Wadi en Staygreen 7 Wadi, die speciaal zijn samengesteld voor gebruik op vochtige gronden. Door een juist aandeel gras in de mengsels te stoppen, kunnen deze inheemse samenstellingen zich handhaven op de bedding én op de taluds van een wadi.



Deze wadi stond half mei vol water; vier weken later was daar niets meer van over. Je ziet dat er steeds andere soorten dominant worden in de vegetatie, wat zorgt voor een afwisselend beeld.

Maaibeheer van wadi's

Zoals bij elk groenproject is het juiste onderhoud essentieel voor de kans van slagen van de vegetatie op lange termijn. Het maaibeheer is belangrijk voor een wadi om een goed gras-kruidenbestand te behouden. Het advies is om de maaifrequentie omhoog te schroeven wanneer er vergrassing optreedt. Maaien kan tot half oktober, zodat de wadi goed de winter in gaat.


Niet alleen de samenstelling van een mengsel, ook de grondsoort, de locatie (licht/schaduw) en het weer beïnvloedt welke soorten het beeld bepalen. Op deze locatie is het mengsel Wadi gezaaid; een inheems kruidenmengsel van meer dan twintig soorten, waarvan ruim vijftig procent grassen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER