Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Steenbreektrofee 2023 naar Heerenveen en Rotterdam

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 12 oktober 2023
95 sec


Een ecokathedraal in Heerenveen en een arbeiderswijktuin in Rotterdam zijn de winnaars van de zevende editie van de Steenbreektrofee. Dit maakte juryvoorzitter Margot Ribberink woensdag 11 oktober bekend tijdens de Nationale Groendag in Arnhem.

Winnaars van de Steenbreektrofee. Beeld: Beeldbank van de Leefomgeving
Winnaars van de Steenbreektrofee. Beeld: Beeldbank van de Leefomgeving

'Het grote aantal inzendingen ter verbetering van biodiversiteit viel dit jaar echt op. Met de enthousiaste soms jarenlange inzet van pioniers of groene verbinders worden steeds meer stappen gezet om onze leefomgeving te vergroenen, waarbij duidelijk de koppeling met gezondheid wordt gelegd. De urgentie van meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. De jury was dan ook blij verrast met nieuwkomers als een Vereniging van Eigenaren en een woningbouwcorporatie. De kracht van samenwerking met diverse partijen blijft altijd wel de sleutel tot succes', aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury.

'Met jarenlange inzet worden stappen gezet om onze leefomgeving te vergroenen, waarbij duidelijk de koppeling met gezondheid wordt gelegd'

Winnaar Maatschappelijke Initiatieven

In de categorie Maatschappelijke Initiatieven werd de Le Roy tuin, een ecokathedraal in Heerenveen, unaniem tot winnaar verkozen. 'De Le Roy tuin is in de afgelopen 57 jaar uitgegroeid tot een groene oase midden in een woonwijk, met dank aan de jarenlange inzet van buurtbewoners en vrijwilligers. Een tuin met eetbare planten en fruitbomen die voedsel bieden aan mens en dier. Een plek waar het zomers aangenaam toeven is vanwege de verkoeling onder de bomen. Tijd is de enige factor die biodiversiteit tot grote hoogte kan brengen en bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor de mens! Het bijna filosofische gedachtegoed van kathedraal denken was indrukwekkend', aldus de jury.


Winnaar Professionals

De Tuin van de Afrikaanderwijk in Rotterdam is een prachtig project waarbij echt alle koppelkansen zijn benut op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociale cohesie, vindt de jury. 'Een oude arbeiderswijk waar mensen wonen die het in hun leven best wel moeilijk hebben. De bewoners van de Afrikaanderwijk genieten sinds dit jaar dagelijks van hun prachtige tuin. Deze wijkaanpak is een zeer geslaagd en inspirerend voorbeeld voor steden en dorpen hoe de domeinen groen en sociaal elkaar echt versterken. De veelzijdigheid van het netwerk is de complimenten waard van de jury alsook het feit dat in relatief korte tijd zoveel resultaat is bereikt. Een stukje niemandsland is getransformeerd tot iemandsland en bewoners zijn enorm trots op hun buurt. Alle betrokken partijen voelde een urgentie en zich ook gesterkt door met elkaar de schouders eronder te zetten. Een unaniem gekozen en zeer terechte winnaar van de Steenbreektrofee 2023 in de categorie Professionals.'


Steenbreektrofee

Met de verkiezing van de Steenbreektrofee gaat Stichting Steenbreek ieder jaar op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving. Het sociale domein staat hierbij centraal: door gezamenlijk aan de slag te gaan met vergroening ontstaat meer verbinding in de wijk, wordt de saamhorigheid vergroot en de betrokkenheid van bewoners gestimuleerd.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER