Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Column: De natuurlijke habi-stad

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Daan Bleichrodt, maandag 23 oktober 2023
112 sec


Vissen gedijen goed in het water en leeuwen voelen zich thuis op de savanne. Maar wat is eigenlijk de natuurlijke habitat van homo sapiens? Driekwart van alle Nederlanders woont in een stedelijke omgeving. Maar is die stad, met al zijn gebouwen, wegen, parkeerplaatsen en stoplichten een plek waar we op ons gemak zijn?


Volgens landschapsontwerpers voelen mensen zich op hun best als ze vanaf een bosrand uitkijken op een uitgestrekte vlakte. Zo zien ze gevaar op tijd aankomen en kunnen ze zich verstoppen in het bos als dat nodig is. De bosrand biedt ook een rijkdom aan eetbare zaden, vruchten, knollen en dieren. Water in de buurt maakt ons geluk compleet. Op deze plaatsen kun je ook zomaar een leuke soortgenoot tegen het lijf lopen om je mee voor te planten - iets wat mensen graag en veel doen, getuige onze acht miljard soortgenoten.

Geen bosrand
Hoewel mensen wereldwijd nog altijd massaal naar de stad trekken, is dat een plaats die allerminst lijkt op zo'n open bosrand. De afwezigheid van die natuurlijke leefomgeving trekt een wissel op onze fysieke en mentale gezondheid. Mensen die in de stad wonen, hebben niet alleen een verhoogde kans op een angststoornis, een depressie of schizofrenie, maar ook op obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type II en astma.
Mede door de klimaatverandering gaan steden ook nog eens gebukt onder hittestress, wateroverlast en luchtverontreiniging. Ik las laatst een artikel over Chamila, een jong meisje uit IJmuiden. Tijdens warme zomerdagen is het bij hen thuis altijd tussen de 30 en 35 graden en moeten ze hun woning ontvluchten.


Kinderen die vanuit hun woning uitkijken op een boom kunnen negatieve levensgebeurtenissen - zoals het verlies van een huisdier - beter verwerken dan leeftijdsgenootjes zonder boom

Eén volwassen boom voor het huis van Chamila zou al een groot verschil maken. Onder die boom is het op warme dagen al acht graden koeler. Ook kunnen kinderen die vanuit hun woning uitkijken op een boom negatieve levensgebeurtenissen - zoals het verlies van een huisdier - beter verwerken dan leeftijdsgenootjes zonder boom. In een stad die voor 30 procent beschut wordt door boomkronen, overlijden minder mensen door hittestress. En mensen die binnen 300 meter van een park wonen, hebben minder last van overgewicht en worden ouder.

Toveren

Stel je eens voor dat we de buurt van Chamila voor 30 procent bedekken met lommerrijke bomen en bossen, die om de 300 meter worden afgewisseld door parken met open vlaktes en natuurlijke zwemvijvers. Op die manier toveren we de stad om in de natuurlijke habitat van de mens. Dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor alle planten- en diersoorten met wie we deze planeet delen. In zo'n buurt voelen we ons algauw weer als een vis in het water, of als die leeuw op de savanne.


Greenfluencer 2022

Daan Bleichrodt won begin dit jaar de titel Greenfluencer 2022 als initiatiefnemer van tiny forests in Nederland. Want: 'Iedereen heeft recht op natuur dichtbij', aldus Bleichrodt. Naast eeuwige roem win je als Greenfluencer ook het gasthoofdredacteurschap. In deze editie vind je daarom artikelen op initiatief van Bleichrodt. Zoals het interview met wetenschapsjournalist Mark Mieras, over de vraag welke gezondheidsvoordelen groen wetenschappelijk gezien écht heeft. Of het artikel over de manier waarop de coalitie Werklandschappen van de Toekomst gas wil geven met vergroening, of het verhaal over het Limburgse Heerlen, dat alle scholen een tiny forest schenkt.

LEES OOK
Heerlen streeft naar minibos voor elke school
20-10-2023 | ARTIKEL
182 sec
Werklandschappen van de toekomst zijn groen
21-10-2023 | ARTIKEL
279 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER