Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Welkom in de nieuwe wereld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 13 november 2023
96 sec


Welkom in een nieuwe wereld waar veranderingen zich als een golfbeweging voordoen, soms geleidelijk en soms met een plotselinge golfslag. Dit beeld kwam tot me tijdens een gesprek met een aanbieder van zwaar materieel en machines. Hij verwonderde zich over de snelle transformatie van zijn en dus onze wereld.


'Hein,' zo begon hij zijn overpeinzing, 'laten we eens teruggaan naar de tijd waarin snelheid het belangrijkste criterium was voor de maaiwerkzaamheden op de provinciale wegen. 's Ochtends begon de aannemer, en 's avonds moest alles gereed zijn. Anno 2023 zijn er talloze andere aspecten bepalend, en snelheid staat niet langer boven aan de lijst.'
Wat tegenwoordig telt, is een bredere visie op het onderhouden van onze infrastructuur én op duurzaamheid. Het gaat om biodiversiteit, klimaatadaptatie, burgerparticipatie, sinusmaaien, zero-emissie, veiligheid, en elektrisch werken. Er is met andere woorden een totaal andere dynamiek ontstaan in de manier waarop we het publieke domein beheren. Natuurlijk hebben nieuwe ontwikkelingen zich in het verleden ook voorgedaan, maar het echte verschil ligt hem in het feit dat overheden accepteren en realiseren dat dit gewoon duurder is en ook oprecht geïnteresseerd zijn in onze visie om deze ontwikkelingen verder te versnellen.


Overheden en instanties zoals Rijkswaterstaat realiseren zich nu volledig dat een modernere aanpak van werkzaamheden nu eenmaal meer tijd en vaak duurdere machines vereist

Overheden en instanties zoals Rijkswaterstaat realiseren zich nu volledig dat een modernere aanpak van werkzaamheden nu eenmaal meer tijd en vaak duurdere machines vereist. Het besef is doorgedrongen dat de investering in duurzaamheid en nieuwe technologieën niet alleen de kwaliteit van ons milieu en de gezondheid van onze samenleving bevordert, maar daarmee ook economisch rendabel kan zijn. De nadruk ligt niet meer alleen op de snelheid van uitvoering, maar op de duurzaamheid en levensvatbaarheid van onze projecten.
Biodiversiteit is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt in de wereld van infrastructuur en wegenbouw. Sinusmaaien, een methode waarbij niet het gehele oppervlak wordt gemaaid maar juist rekening wordt gehouden met de natuurlijke vormen en habitats van planten en dieren, is een voorbeeld van hoe we streven naar een harmonieuzere co-existentie met de natuur. Deze aanpak draagt bij aan de bescherming van onze fauna en de bevordering van gezonde ecosystemen.


Elektrische machines en voertuigen worden de norm, en de voordelen voor luchtkwaliteit en het klimaat zijn evident

Elektrische machines en voertuigen worden de norm, en de voordelen voor luchtkwaliteit en het klimaat zijn evident. Onze wereld wordt schoner en duurzamer. We beseffen dat de kosten van vervuiling en klimaatverandering vele malen hoger zijn dan die van investeringen in groene technologie.
Het mag kosten met zich meebrengen, maar de investeringen in duurzaamheid, biodiversiteit, zero-emissie en veiligheid betalen zich uiteindelijk dubbel en dwars terug. In de nieuwe wereld waarin snelheid niet langer de enige maatstaf is, bouwen we aan een toekomst die beter is voor ons allemaal. Welkom in deze wereld, waar verandering en vooruitgang hand in hand gaan.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER