Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Biologisch als het kan, maar altijd gericht op verhogen van biodiversiteit

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 2 januari 2024
128 sec


Zaadhandel Neutkens, al meer dan honderd jaar een begrip

Zaadhandel Neutkens begon meer dan honderd jaar geleden (104 jaar, om precies te zijn) als een lokale agrarische toeleverancier, waarvan er in die tijd talloze waren. Een handel in zaad, mest en alles wat een boer verder nodig had, maar altijd met een speciale focus op bio en biodiversiteit.


Anno 2023 is dat in de kern niet veel veranderd. Grofweg heeft het landelijk werkende bedrijf nu twee takken van sport: de handel in biologisch zaadgoed (SKAL) voor biologische landbouwers, en de handel in zaad voor akkerranden en bloemenweides voor groene aannemers, gemeentes en agrarische natuurverenigingen. Vakblad Stad + Groen praat met directeur Sjaak Blok, die het bedrijf meer dan 25 jaar geleden overnam van de oprichter. Jan Neutkens.

Mythe

Blok begint ons interview met het ontzenuwen van een mythe. 'Iedereen vraagt om biologisch zaad voor akkerranden en bloemenweides, maar feitelijk bestaat dat helemaal niet. Natuurlijk wordt bij de productie van dat zaad zo verantwoord mogelijk gewerkt, maar de bedrijven die dat doen zijn eigenlijk nooit SKAL-gecertificeerd.' Je zou het bedrijf van Blok dus kunnen kenmerken met het motto: Biologisch als het kan, maar altijd gericht op het verhogen van de biodiversiteit van de terreinen die de afnemer in beheer heeft..


Wat voor bomen geldt - de juiste boom op de juiste plaats - geldt ook voor wildebloemenmengsels. In de praktijk worden er volgens Blok nogal eens fouten gemaakt bij de samenstelling van de mengsels en de toepassing op bepaalde gronden. Blok: 'Wij hebben mengsels voor natte zandgrond, voor droge zandgrond, voor klei en ga maar door. Maar ook mengsels voor bermen, en zelfs voor de bestrijding van de eikenprocessierups.' De mengsels die Neutkens ontwikkeld heeft voor openbaar groen en voor heel grote tuinen, worden gepresenteerd als de Optima-lijn. Dat zijn bij uitstek mengsels of mengsels met hoofdzakelijk inheemse soorten. Daarin zul je geen slaapmutsjes, gipskruid of zonnebloem vinden. Het zijn hoe dan ook altijd mengsels zonder grassen.

.

Vergrassen

De volgende mythe die Blok wil ontzenuwen, is het verhaal over vergrassen. Veel beheerders denken dat mengsels automatisch vergrassen na verloop van tijd. Volgens Blok is dat zeker geen automatisme en is dat sterk afhankelijk van het beheer. Bij het juiste beheer is het redelijk makkelijk onder controle te houden.


Herfst

Volgens Blok is het beheer eigenlijk relatief eenvoudig. 'Het begint bij het zaaien. Meerjarige mengsels moet je in de herfst zaaien, niet in het voorjaar. Veel soorten hebben kou nodig om in bloei te komen en daarnaast is in de herfst de onkruiddruk lager. Als je in de herfst zaait, heb je in het eerste groeiseizoen meteen bloemen. Zaai je in het voorjaar, dan moeten er wat eenjarige soorten in het mengsel zitten om bloemen te krijgen, want meerjarige soorten bloeien het eerste jaar niet. Ook het onderhoud is relatief eenvoudig: ieder jaar in februari of maart afmaaien op een centimetertje of tien en afvoeren, zeker niet bemesten en hoe armer de grond, hoe beter. Daarom is ons advies ook om het maaisel af te voeren en dus te verschralen. Op heel rijke grond zou je eventueel in juni een tweede twee keer kunnen maaien. Dat doe ik in mijn proeftuin. Als het beeld een beetje rommelig wordt en de planten verdorren, kun je ook tijdens het groeiseizoen een keer maaien. Dan krijg je gewoon weer hergroei. Het is dan na één of twee maanden weer fris en groen. Het beste is natuurlijk gefaseerd maaien; dat wordt in bermen ook gedaan.'


.

Het blijft natuur

Blok: 'Als gevolg van het beheer, maar ook van de weersomstandigheden ziet zo'n mengsel er ieder jaar weer anders uit. Het ene jaar heb je veel sint-janskruid, klaproos of koningskaars, het jaar daarop bijna niets. Dat is ook het mooie van de natuur. In zo'n mengsel zitten zoveel soorten, dat het soms wel twee of drie jaar kan duren voordat een bepaalde soort zichtbaar wordt.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER