Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

EU-landen stemmen toch in met fel bediscussieerde natuurherstelwet

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, woensdag 19 juni 2024
74 sec


LTO op zijn zachtst gezegd niet blij

De Europese natuurherstelwet wordt realiteit. De ministers van milieu uit de 27 EU-lidstaten stemden 17 juni opnieuw over de wet. Ondanks interne verdeeldheid kondigde Oostenrijk gisteren aan het plan tóch te steunen.

<geen titel>

De wet, geïnitieerd door voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans, heeft als doel om natuurgebieden in Europa te herstellen. Vooral de agrarische sector was fel tegen de strengere milieuregels, omdat deze als een bedreiging voor hun bedrijfsvoering wordt gezien. De wet verplicht namelijk dat in 2030 herstelmaatregelen genomen worden voor 30 procent van de natuurgebieden in slechte staat. Tegen 2050 moet er voor 90 procent een herstelplan zijn. Alle lidstaten moeten een eigen herstelplan opstellen.

Weerstand, protesten en tegenzin

Hoewel de EU vijf jaar geleden voortvarend begon met klimaat- en milieuplannen, stuitten deze op veel weerstand, waaronder boerenprotesten in heel Europa. Landen, waaronder Nederland, trokken hun steun in. Demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) stemde begin maart met tegenzin tegen de wet, onder druk van de nieuwe Tweede Kamer, omdat Nederland niet aan de stikstof- en waterkwaliteitsdoelen zou kunnen voldoen.


De Oostenrijkse minister Gewessler stemde voor, waarop bondskanselier Nehammer aankondigde naar de Europese rechter te stappen, omdat de minister 'niet volgens de grondwet' zou handelen

Van verbod naar inspanningsverplichting: ommezwaai Oostenrijk

Nederland, Italië, Polen, Zweden, Finland, en Hongarije stemden tegen de wet. België onthield zich van stemming. De meerderheid werd bereikt dankzij de ommezwaai van Oostenrijk. De Oostenrijkse milieuminister Leonore Gewessler stemde voor, waarop bondskanselier Nehammer kort daarna aankondigde naar de Europese rechter te stappen, omdat de minister 'niet volgens de grondwet' zou hebben gehandeld.
De natuurherstelwet is afgezwakt sinds het initiële plan. Het oorspronkelijke verbod op verslechtering van natuurgebieden is vervangen door een inspanningsverplichting.


LEES OOK
Natuurherstelwet definitief van de baan?
05-04-2024 | NIEUWS
76 sec

Gemengde reacties

Frans Timmermans reageerde verheugd op X: 'Mooie dag voor de Europese natuur: de Raad neemt de natuurherstelwet aan. Ook mooi dat vals spel door Nederland niet is beloond. Maar bovenal: onze natuur krijgt nu een kans op herstel en dat is heel dringend nodig.'


Land- en tuinbouworganisatie LTO blijft bezorgd en stelt dat de wet vergaande gevolgen zal hebben voor het platteland en de inkomens van Nederlandse boeren en tuinders. LTO steunt natuurherstel, 'maar niet op deze manier'.

De natuurherstelwet is afgezwakt sinds het initiële plan. Het oorspronkelijke verbod op verslechtering van natuurgebieden is vervangen door een inspanningsverplichting

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER