Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Aanpassingen maaibeleid Waterschap Rivierenland: balans tussen biodiversiteit en veiligheid blijft een uitdaging

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 24 juni 2024
85 sec


Waterschap Rivierenland beheert honderden kilometers waterkeringen. Om die dijken te beschermen tegen stromend water en golven is een goede grasmat nodig met een sterk wortelstelsel. We spreken weliswaar over gras, maar op een paar vierkante meter kunnen tientallen plantensoorten groeien. En dat vraagt om onderhoud. Echter: het extreem natte voorjaar heeft geleid tot aanpassingen in het maaien van dijken. Door de natte ondergrond heeft Waterschap Rivierenland de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer aanzienlijk moeten vertragen.

Maaibeleid. Fotocredit: Waterschap Rivierenland
Maaibeleid. Fotocredit: Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland maait dijken gefaseerd voor de biodiversiteit, waarbij normaal gesproken een deel van de begroeiing vroeg in mei wordt gemaaid om laatbloeiers een kans te geven, gevolgd door de rest in juni. Dit jaar verhinderde de vele regen echter het vroeg maaien, wat resulteerde in vertragingen en moeilijkheden bij het maaien en ruimen van maaisel op natte hellingen.

Maaien niet langer uit te stellen

Door het groeizame weer staan de dijken nu vol met begroeiing en is maaien niet langer uit te stellen, willen we voorkomen dat het gras plat gaat liggen. Dat kan immers leiden tot rotting en schade aan de grasmat. Daarom worden sommige trajecten dit jaar bij uitzondering in één ronde gemaaid, in plaats van gefaseerd.


De vele regen zorgde voor vertragingen en moeilijkheden bij het maaien en ruimen van maaisel op natte hellingen, wat geregeld leidt tot onbegrip

Niet iedereen heeft begrip

Toch heeft niet iedereen begrip voor het maaibeleid en ziet niet iedereen in dat er overmacht in het spel is. In diverse gemeenten uiten inwoners hun zorgen over het onderhoud van het openbaar groen. Ze menen dat door de overvloedige regenval en snelle groei van planten overlast ontstaat door onkruid en hoge vegetatie. Dat kan soms 'gevaarlijke situaties' opleveren op wandel- en fietsroutes, stellen zij.
Daarnaast zijn hondenbezitters not amused: grasaren in hoog gras kunnen ontstekingen veroorzaken bij honden wanneer ze zich vasthechten aan de vacht en in de huid dringen. Het gras bij Honden Uitren Plaatsen (HUP) wordt wekelijks of tweewekelijks gemaaid, maar langs randen en hekjes gebeurt dit slechts tweemaal per jaar. In de risicomaanden juni, juli en augustus is daarom extra waakzaamheid geboden.


Fotocredit: Waterschap Rivierenland
Fotocredit: Waterschap Rivierenland

Uitdaging om balans te vinden

In het streven naar een gezond en veilig leefklimaat voor zowel de natuur als inwoners blijft het vinden van een balans tussen biodiversiteit en veiligheid in het groenonderhoud echter een uitdaging.


Meer over het maaibeleid lezen? Klik dan hier of lees de verdiepende achtergrondinfo over het dijkbeheer en biodiversiteit van Waterschap Rivierenland lees je in het document 'Dijkbeheer en biodiversiteit - het hele verhaal'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER