Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaatzorgen: effecten van natuurherstel op broeikasgasbalans van natuurgebieden

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, zaterdag 20 juli 2024
50 sec


Steeds vaker vragen bezoekers aan Natuurmonumenten naar de klimaatimpact van natuurherstel. Zichtbare machines die ronken en uitstoot produceren, en het graven in veengebieden dat CO2 en methaan vrijlaat, roepen vragen op.

Omslag van het rapport 'Effecten van natuurherstel op de broeikasgasbalans van natuurgebieden - Een eerste stap richting kengetallen'
Omslag van het rapport 'Effecten van natuurherstel op de broeikasgasbalans van natuurgebieden - Een eerste stap richting kengetallen'

Natuurmonumenten wil meer inzicht in de klimaatimpact van natuurherstelprojecten. Daarom vroegen zij onderzoekers van B-Ware, Stichting Bargerveen en de Radboud Universiteit om alle relevante factoren in kaart te brengen. Deze experts verzamelden bestaande kennis, cijfers en identificeerden ook de hiaten rondom broeikasgasemissies bij natuurherstel.

Emissiedatabase en rekentool

De onderzoekers adviseren een database te maken met gestandaardiseerde cijfers over broeikasgasemissies vanuit verschillende natuurtypen en herstelmaatregelen. Deze database, bij voorkeur bijgehouden door een onafhankelijke overheidsinstantie, kan dan dienen als basis voor een rekentool. Met zo'n tool kunnen beheerders en beleidsmakers de broeikasgasemissies van verschillende scenario's beter inschatten.


Bekende ingrepen met grote impact

Samen met beheerders kan een lijst worden opgesteld van veelvoorkomende werkzaamheden die de klimaatvoetafdruk sterk beïnvloeden. Het rapport noemt als voorbeelden het verwijderen van bos, het afgraven van grond en het vernatten van verdroogde gebieden.


Betere metingen voor nauwkeurigere voorspellingen

Om nauwkeuriger te kunnen voorspellen, is het belangrijk om in toekomstige projecten de uitstoot van broeikasgassen te meten vóór, tijdens en na uitvoering. Dit kan leiden tot betere inzichten in de effecten van natuurherstel op de lange termijn en helpt de uitstoot van broeikasgassen steeds beter in te schatten.


Meer informatie is te vinden in het rapport 'Effecten van natuurherstel op de broeikasgasbalans van natuurgebieden - Een eerste stap richting kengetallen'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER