Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Innovatief daktuinlandschap met waterretentiedak op 5TRACKS in Breda

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, dinsdag 13 augustus 2024
87 sec


Samenwerking met studenten maakt van het groene leefdak op 5TRACKS niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een project dat jonge mensen inspireert. Bovendien levert het een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van Breda.

Daktuinlandschap met waterretentiedak op 5TRACKS in Breda
Daktuinlandschap met waterretentiedak op 5TRACKS in Breda

In oktober 2023 is gestart met één van de grotere projecten die Van Helvoirt Groenprojecten recent heeft gerealiseerd: 5TRACKS Breda. In opdracht van J.P. van Eesteren en naar ontwerp van Juurlink [+] Geluk Urbanism and Landscape Design. Het project omvat maar liefst 5.500 m² waterretentiedak, dat straks ongeveer 400.000 liter water kan opvangen.

Aanleg 5TRACKS Breda met treinrails element van cortenstaal
Toen in 2020 het ontwerpproces startte is Van Helvoirt Groenprojecten nauw betrokken geweest bij de technische uitwerking van het ontwerp van Cor Geluk. Vanwege een eerdere samenwerking met J.P. van Eesteren, bij project Little C in Rotterdam, is besloten opnieuw de handen in één te slaan om dit project te realiseren.

Slim waterbeheer met een retentiedak

Een van de meest opvallende kenmerken van dit project is het retentiedak. In samenwerking met Optigrün is er ruimte gerealiseerd om ongeveer 400.000 liter water op te vangen. Dat is belangrijk in steden die steeds meer te maken krijgen met piekbelastingen door hevige regenval.


Het retentiedak van 5TRACKS in Breda geleverd door partner Optigrün Benelux

Samenwerking met scholen

De aanleg van het groene leefdak moet ook een project zijn dat jonge mensen inspireert. Van Helvoirt Groenprojecten werkt nauw samen met hogescholen en MBO's zoals Curio en Has Green Academy, om studenten wegwijs te maken in het vakgebied en hen praktische ervaring te bieden. In dat licht werden studenten rondgeleid bij het project. Ze kregen uitleg over het project, maar hielpen zelf ook actief mee met het planten van groen. Het in de praktijk brengen van de leerstof is een belangrijk onderdeel van hun opleiding, en het was voor Van Helvoirt ook erg leuk dat ze hen deze kans konden bieden bij een groot project als 5TRACKS.


Studenten HAS Green Academy leren in de praktijk bij 5TRACKS Breda

Aanleguitdagingen

Het aanleggen van dit daktuinlandschap was een logistieke uitdaging. Aan de achterkant grenst het terrein aan de busbaan van Arriva. De busbaan diende gedurende het project bereikbaar te blijven. Er kon echter wel een kleine bufferzone gecreëerd worden op de busbaan, zodat het dak bevoorraad konden worden. Aan de rand van de busbuffer is een oprijbaan gemaakt, zodat het dak gemakkelijk met materieel te bereiken was. Er is bij het project vooral gebruik gemaakt van kleiner materieel, omdat er geen ruimte was voor een torenkraan op de busbaan.

Gedurende het project hebben zijn er drie grote bomen door het dak van de kelder geplaatst. In de parkeerkelder is een ondergrondse groeiruimte gecreëerd en zijn voorzieningen gemaakt om de bomen apart van elkaar te monitoren en water te geven.


Bomen gaan door het (kelder)dak.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER