Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen parkeren in Rotterdam

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, vrijdag 16 augustus 2024
64 sec


Sportbedrijf Rotterdam exploiteert, onderhoudt en ondersteunt sportlocaties door heel de stad. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden. Sportcomplex Toepad is één van deze locaties.


Het parkeerterrein was één grote grijze asfaltplaat maar is omgetoverd tot een parkeerplaats waar het gras zorgt voor een enorm groene en mooie uitstraling.

Bestaande grond

Onder het oude parkeerterrein bevond zich een laag met Grauwacke gesteente. Hierop zijn onderzoeken uitgevoerd op waterdoorlatendheid en waterberging. Uit deze testen is gebleken dat Grauwacke kon blijven fungeren als drainerende laag. Boven op het gesteente is vervolgens 20 centimeter Stablegreen Medium verwerkt. Naast de noodzaak van de renovatie van het parkeerterrein, werd ook de kans gezien om dit duurzaam aan te pakken. Extreme weersveranderingen vragen om andere oplossingen. De combinatie van zo'n groot oppervlakte dat waterbergend is én bestraat wordt met grasbetontegels zorgt ervoor dat dit bestendig is voor allerlei weersomstandigheden.


Toegepast substraat

Gras kan 20 tot 25 cm wortelen, indien het daarvoor de mogelijkheden krijgt. Vaak zien we dat grassoorten niet groeien door verdichting en dus beperkte groeiomstandigheden. Naast draagkracht is poriënvolume in de ondergrond van belang bij een duurzame grasparkeerplaats. Bij bestaande situaties waar zand of een puinbaan verwerkt is komen de graswortels al snel in de problemen. Stablegreen Medium is een substraat, dat ondanks verdichting nog genoeg holle ruimtes heeft.


Bovenop het Stablegreen Medium zijn grasbetonklinkers verwerkt. Deze klinkers zijn ingeveegd met Stablegreen IN substraat. Bij het samenstellen van dit substraat is graszaad doorgemengd. Hierdoor kan het gras zo snel mogelijk gaan kiemen. Het graszaad is samengesteld met Dijkenmengsel, Maaiminder en Microklaver.

Ontwikkeling in de afgelopen jaren

De parkeerplaats heeft op dit moment drie winters 'overleefd'. Vooral afgelopen winter waren dat zware en zeer natte omstandigheden. Zie de eerste foto's onderstaand. Hierbij is het herstel prima te noemen. Belangrijk hierbij bleek de afwatering in de ondergrond. Dankzij de goede afwatering is er jaarlijks herstel en een volop groene uitstraling, zoals goed te zien is op de laatste foto's!



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER