Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Diesel of elektrisch?

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 3 september 2024
168 sec


TCO-calculator biedt keuzehulp door inzicht in totale kosten

Elektrische machines zijn in aanschaf meestal duurder dan hun brandstoftegenhanger. Vanwege dit prijsverschil haken potentiële klanten nog weleens af. TOBROCO-GIANT toont tijdens de GTH-beurs een TCO-calculator - TCO staat voor total cost of ownership - waarmee de daadwerkelijke prijs over de gehele levensduur van de machine wordt doorberekend, om te kunnen bepalen of deze financiële overwegingen wel terecht zijn.

Pim de Boer met de TCO-calculator
Pim de Boer met de TCO-calculator

'Het is niet ons doel klanten te overtuigen van het financiële voordeel van een elektrische machine. Wij willen onzekerheid wegnemen bij die klanten die overwegen over te gaan op elektrisch, maar vooralsnog tegen het kostenplaatje aan lopen', vertelt Pim de Boer, hoofd marketing en communicatie bij TOBROCO-GIANT.

Realistisch beeld totale kosten

De Boer legt uit: 'Deze TCO-tool weegt alle relevante aanschafvariabelen mee over de gehele levensduur van de machine. Geïnteresseerden kunnen hun specifieke kostenposten in de calculator invoeren om een gepersonaliseerde analyse te krijgen. Op deze wijze worden de daadwerkelijke en verborgen kosten van elektrische en dieselmodellen op een toekomstbestendige manier met elkaar vergeleken.'
Voor de duidelijkheid: deze tool is gespecificeerd voor de diesel- en elektrische modellen die TOBROCO-GIANT in zijn portfolio heeft. Zo worden de onderhoudskosten gebaseerd op de onderhoudsbeurten die in het instructieboek worden voorgeschreven.


'De tool berekent ook de verborgen posten door, zoals de daadwerkelijke uren die de machine draait'

Werkwijze TCO-calculator

De tool is in feite een spreadsheet waarin alle relevante kosten worden doorberekend. Zo kun je onder andere de aanschafprijs, (preventieve) onderhoudskosten, restwaarde, zonne-energie, accu-afschrijving, stalling, verzekeringskosten en afschrijvingen invoeren. Ook is het mogelijk de huidige dieselprijs en het energietarief in te voeren of een schatting van deze prijzen in de berekening op te nemen. 'Zo proberen we een zo realistisch mogelijk plaatje te schetsen', legt De Boer uit. 'De tool berekent ook de verborgen posten door, zoals de daadwerkelijke uren die de machine draait. Dit getal is bij dieselmachines hoger, omdat diesels vaak stationair veel uren maken. Als je alle waardes hebt ingevuld, kan het zijn dat de aanschafwaarde van een diesel weliswaar lager ligt dan van een elektrisch model met supercharger (zie foto, red.), maar dat de kosten voor met name brandstof en onderhoud dit verschil over de gehele levensduur wegpoetsen.'


Gedegen advies op basis van concrete cijfers

'We hebben deze tool ontworpen om de klant handvatten te bieden bij het maken van een weloverwogen keuze tussen diesel en elektrisch. Ook kunnen onze vertegenwoordigers met deze calculator een gedegen adviseursrol vervullen, ondersteund door concrete cijfers. Of het nu gaat om energiebesparing door zonnepanelen of lagere onderhoudskosten van elektrische machines, de TCO-calculator biedt een uitgebreid overzicht dat helpt bij het maken van een gefundeerde keuze. Natuurlijk zijn er altijd kosten die niet glashard in te calculeren zijn, vandaar dat ik wil benadrukken dat de tool vooral bedoeld is om een plaatje te schetsen. Zie het als een best guess', zo licht De Boer toe.


Skid op rupsen

TOBROCO-GIANT is allereerst een wereldwijde fabrikant van wielladers, verreikers, skidsteers, verdichtingsmachines en aanbouwdelen. In de beursstand worden niet alleen de nieuwste elektrische wielladers, maar ook de skid op rupsen onder de aandacht gebracht. De GS950T is een schranklader, die hop-on, hop-off machine wordt genoemd. Vergeleken met de variant op wielen wordt bij de GS950T de druk beter over de grond verdeeld. Door het grotere contactoppervlak beschikt die over meer tractie. Doordat de rups verder naar voren ligt, heeft de machine een hogere kiplast, wat zorgt voor meer kracht en stabiliteit in een compacte vorm. Een modderige ondergrond vormt geen probleem meer.


TOBROCO GIANT Supercharger

Stille elektrische trilstamper

De elektrificatie die TOBROCO doorvoert, vinden we terug in de elektrische GIANT GR740E-trilstamper. De kracht van deze machine evenaart die van de benzinevariant. Met een slagfrequentie van 650 slagen per minuut en een vermogen van 1,8 kW levert deze machine krachtige verdichting. De accu is snel op te laden en is zo geplaatst dat hij eenvoudig te verwisselen is. De elektrische aandrijving is onderhoudsvrij en zorgt voor een stille, maar zeer krachtige werking - ideaal voor het werken in woonwijken.


'Dit is de eerste elektrische trilplaat in de TOBROCO-GIANT-reeks'

Elektrische verdichtingsmachine

Naast een elektrische trilstamper zullen we op de beurs ook de eerste elektrische trilplaat in de TOBROCO-GIANT-reeks aantreffen. Deze GP1950E is uitgerust met een geavanceerde Honda GXE-elektromotor. Daardoor kan hij een verdichtingskracht van 19,1 kN leveren en is hij geschikt voor het zwaardere werk. Dankzij de 230V-acculader kan de lithiumionaccu van de GXE2.0H binnen een uur voor 80 procent worden opgeladen.


Beursverwachting

In 2022 werden de beurzen GroenTechniek Holland en AgroTechniek Holland voor het eerst gelijktijdig op hetzelfde terrein georganiseerd. Beide beurzen blijven hun eigen identiteit behouden wat betreft beursconcept en bezoekerswerving. Wel is er sprake van vrije doorloop tussen beide beurzen. Zo kunnen boeren en loonwerkers na afloop van hun bezoek aan AgroTechniek Holland een bezoekje brengen aan de GroenTechniek Holland-hal, voor machines die ook interessant zijn voor hun bedrijfsactiviteiten. Groenprofessionals kunnen op hun beurt na hun bezoek aan GTH een nieuwsgierige blik werpen op de innovaties die de agrarische toeleveranciers presenteren. Een bezoek aan deze tweede combibeurs is een must voor elke professional in de agro- en groensector. TOBROCO-GIANT is op beide markten actief, dus deze gecombineerde beurs is ideaal voor de Oisterwijkse fabrikant.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER