Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Afval is geen afval in bedrijfstuin GreenField

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, maandag 26 augustus 2024
77 sec


Circulair hergebruik bij meubelfabriek Vepa

Vepa, een meubelmaker uit Emmen, is een bedrijf waar geëxperimenteerd wordt met 'vergeten' grondstoffen, bijvoorbeeld door het hergebruik van wat anderen afval zouden noemen. Zo ook in hun nieuwe bedrijfsterrein genaamd GreenField vindt je "afval" in de tuin.

Bloemrijk veld
Bloemrijk veld

Afval is geen afval aldus Vepa: het is een kans om nieuwe dingen te creëren. In de fabriek verzamelen ze alles wat bij de productie overblijft in containers. Onderdelen voor creatieve mensen om later mee aan de slag gaan. In het GreenField zie je er een paar voorbeelden van terug. Werkpro maakte een handige brug van afvalstaal en afvalhout. Houten pallets werden opgevuld met allerlei 'gevonden voorwerpen' en voilà: een insectenhotel. Snoek Puur Groen plaatste in tuinen in de buurt unieke tuinafscheidingen, gemaakt van afvalstaal uit de Vepa fabriek.

Circulair hergebruik

Een oase voor bestuivers

GreenField is met al haar bloemen en planten een echt bijenwalhalla. Geen wonder dat de Bijenstichting hier graag een aantal van haar bijenkasten plaatste. Bijen zijn van cruciaal belang voor de mens dankzij de bestuiversrol in de landbouw. Maar het aantal bijen loopt heel hard achteruit. In het GreenField wordt de bij een beetje geholpen. Er is een bij-vriendelijk bloemenmengsel ingezaaid met goede drachtplanten voor zowel de honing-, als de wilde bij.


Biodiversiteit

Veelzijdig veel diversiteit

Met het GreenField willen Vepa en Snoek Puur Groen bijdragen aan de biodiversiteit. De soorten die er zijn en de verschillende rollen die ze hebben. Op kleine schaal kan iedereen helpen om de biodiversiteit te bevorderen. Door gebruik te maken van ruig natuurlijk gras maar ook bijvoorbeeld door de buitenranden van het veld in te zaaien met akkerbloemen en bijenmengsels met als doel het leefgebied voor bijen en vlinders te vergroten en te verbeteren.


Open field
LEES OOK

GreenField is ontworpen en gerealiseerd door Snoek Puur Groen in nauwe samenwerking met Vepa. Het is een voorbeeld van wat IVN 'Werklandschappen van de Toekomst' noemt.

Werklandschappen van de Toekomst

In Nederland hebben we ongeveer 3800 bedrijventerreinen, bij elkaar een gebied bijna zo groot als de Veluwe. Vaak grijze terreinen vol beton, asfalt en steen. Daarom zijn meer dan 30 partijen samen het programma Werklandschappen van de Toekomst gestart. We willen geen bedrijventerreinen, maar werklandschappen. Gebieden waar ruimte is voor natuur en mensen. Terreinen die beter bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte en hitte. Waar werknemers gelukkiger, productiever en gezonder zijn.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER