Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Europese Natuurherstelwet in werking: wat betekent dit voor Nederland?

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 22 augustus 2024
108 sec


Twee jaar de tijd voor nationaal plan

Op 18 augustus 2024 trad de Europese natuurherstelverordening (NHV) officieel in werking. Deze wet, onderdeel van de Europese Green Deal, verplicht alle lidstaten van de EU om binnen twee jaar een nationaal herstelplan op te stellen. Dit plan moet gericht zijn op het herstellen van aangetaste natuurgebieden en het versterken van de biodiversiteit. De deadline om deze maatregelen te implementeren is 2030. Tegen 2050 moet herstel hebben plaatsgevonden in alle ecosystemen waar dat nodig is.

Heide in het bos Heumens Oord, gelegen tussen Nijmegen en Malden
Heide in het bos Heumens Oord, gelegen tussen Nijmegen en Malden

De NHV is niet zomaar een wet. Ze is essentieel om de biodiversiteit in Europa te herstellen en om verdere achteruitgang van ecosystemen te stoppen. Bovendien helpt de verordening bij het behalen van de klimaatdoelstellingen, zoals het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050 en het beter kunnen omgaan met klimaatverandering. Met de NHV kan Nederland bijvoorbeeld werken aan het herstel van veengebieden, bossen en rivieren.

Een belangrijke mijlpaal binnen deze wet is dat tegen 2030 herstelmaatregelen genomen moeten zijn voor ten minste 20% van de aangetaste land- en zeegebieden in de EU. In 2050 moeten alle relevante ecosystemen zijn aangepakt

Rol van de lidstaten

De 27 lidstaten van de EU, waaronder Nederland, moeten zelf bepalen welke maatregelen er op hun grondgebied nodig zijn om aan de verordening te voldoen. Het herstelplan dat elke lidstaat opstelt, moet een duidelijk tijdschema bevatten voor de uitvoering van de maatregelen, inzicht geven in de financiering en ook de voordelen beschrijven, zoals het tegengaan van natuurrampen en de opname van CO2 door natuurgebieden.


In Nederland ligt de focus onder meer op het herstel van rivieren en veengebieden. Ook het tegengaan van de achteruitgang van bestuivers en het vergroten van de biodiversiteit op landbouwgronden is een belangrijk speerpunt.

Motie om bij het opstellen van het herstelplan geen striktere regels in te voeren dan de NHV voorschrijft en rekening te houden met de lastendruk voor burgers en ondernemers

Tweede Kamer neemt alvast een voorschot

Nog voordat Nederland zijn definitieve herstelplan indient, heeft de Tweede Kamer in juni al een eerste voorzet gegeven. Een motie van VVD-Kamerlid Thom van Campen werd met ruime meerderheid aangenomen. Deze motie verzoekt de regering om bij het opstellen van het herstelplan geen striktere regels in te voeren dan de NHV voorschrijft en vooral rekening te houden met de lastendruk voor burgers en ondernemers.


LEES OOK

Europese wetgeving wordt toegankelijker

De NHV is een van de vele wetten binnen de Green Deal die decentrale overheden, zoals gemeenten, zullen moeten implementeren. Om deze complexe wet- en regelgeving toegankelijker te maken, heeft het kennisplatform Circulaw een overzicht gemaakt van alle Green Deal-regels. Dit hulpmiddel kan overheden helpen bij het vertalen van Europese regelgeving naar lokale actieplannen, waaronder bijvoorbeeld maatregelen tegen het gebruik van eenmalig plastic.


Conclusie: grote stappen in natuurherstel

De natuurherstelwet biedt Nederland en de rest van Europa de kans om de biodiversiteit een flinke impuls te geven en een belangrijke bijdrage te leveren aan de Europese klimaatdoelen. Maar de uitvoering vraagt om zorgvuldige planning en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Over twee jaar moet Nederland zijn herstelplan gereed hebben, waarmee we een stap dichter bij een groenere en duurzamere toekomst komen.

Bron: Europese Commissie, 16/08/2024.


LEES OOK

Belangrijke speerpunten voor Nederland zijn het herstel van rivieren en veengebieden, het tegengaan van de achteruitgang van bestuivers en het vergroten van de biodiversiteit op landbouwgronden

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER