Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zeven kanshebbers voor GTH Gouden Klavertje Vier

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 3 september 2024
176 sec


Elke editie van GroenTechniek Holland (GTH) heeft zijn noviteiten en nieuwe machines, en daar hoort uiteraard een prijs bij: het Gouden Klavertje Vier. In 2024 bleven er na de beoordeling van de vakpersjury uiteindelijk zeven innovaties over. Tijdens GTH wordt de one and only winnaar bekendgemaakt. De genomineerden zijn achtereenvolgens:

De winnaars van het Gouden Klavertje Vier tijdens GTH 2022
De winnaars van het Gouden Klavertje Vier tijdens GTH 2022

Ransomes Aurora
Ransomes Aurora

Ransomes Aurora Elite

Iedere fabrikant is druk bezig met elektrificering. Dat is inmiddels oud nieuws. Zo stonden er op de lijst van mogelijke Klavertje Vier-winnaars vier elektrische tractoren, waarvan er overigens niet één het tot de status van genomineerde wist te schoppen. De vakjury dacht anders over de Ransomes Aurora Elite van importeur Pols. Gebruikmakend van accutechniek van Samsung SDI introduceert Ransomes nu zijn eerste volledig elektrische cirkelmaaier voor de professionele gebruiker. De machine is gebaseerd op de Ransomes HR380 en is voorzien van een accu die voldoende capaciteit biedt voor een volledige dag werken. In het maaidek worden de drie messen aangedreven door een individuele elektromotor. Een mulchkit is optioneel. De machine is ontwikkeld voor transport over de openbare weg.


Husqvarna C1000X4 Multi-rack-acculader
Husqvarna C1000X4 Multi-rack-acculader

Husqvarna C1000 X4 - nieuwe snellader in kofferformaat

Je zou het een kofferlader kunnen noemen: de Multi Rack Charger-C1000X4 van Husqvarna. Hij biedt ruimte aan vier Husqvarna Bli-X 36V-accu's. De Multi Rack Charger heeft een hoog laadvermogen (600 watt). Tijdens het opladen worden de accu's actief gekoeld voor een langere acculevensduur. Bovendien is de koffer bestand tegen regen, waardoor veilig laden mogelijk is. Aan de buitenkant van de koffer is de laadstatus zichtbaar via led. De koffer biedt ook ruimte voor kleine gereedschappen of bijvoorbeeld rollen maaidraad, die in een apart vak kunnen worden opgeborgen. Het is mogelijk om een airtag in de koffer te plaatsen, waarmee je de koffer terug kunt vinden bij diefstal of verlies. De Husqvarna-C1000X4 kwam begin 2024 op de markt.


Makita UX01G combisysteem met WA400MP-schoffel
Makita UX01G combisysteem met WA400MP-schoffel

Makita-accuschoffel

Alweer heel wat jaren geleden introduceerde Pellenc een elektrisch aangedreven schoffel. Op dat moment was dit een revolutionaire introductie, die geen ander merk in zijn productaanbod had. Formeel is de accuschoffel van Makita daarmee geen echte innovatie, omdat deze schoffel op vrijwel dezelfde manier werkt. Toch oordeelde de vakjury dat de Makita door mocht naar de laatste ronde voor de Klavertje Vier Award, al vond een van de juryleden de Makita-schoffel - net als de Pellenc ervoor - wel stevig aan de prijs.


Ramm 3000
Ramm 3000

Ramm 3000 Mobiel - elektrisch onkruid bestrijden

De Rootwave van importeur Ramm is al enkele jaren actief en won zelfs een gedeelde tweede prijs in 2019. De machine wordt nu doorontwikkeld, zodat hij ook mobiel bruikbaar is in een set van ongeveer 20 kg. Een batterypack levert het vermogen van 230 volt aan de Ramm 3000-unit, die via een bedieningskast een transformator inschakelt. Deze transformator vormt elektriciteit van 230 volt om naar 1500-2000-2500 volt en brengt deze via de handheld lans met ijzeren punt in de plant. Tegelijkertijd wordt er een elektrisch aangedreven aardpin de grond in geduwd, zodat de elektriciteit via een gesloten stroomkring door de grond weer teruggaat. De Ramm 3000 weegt ongeveer 20 kg en is dus eenvoudig op ieder voertuig te plaatsen. De gebruiker rijdt naar het onkruid, stapt uit met de lans, schakelt de lans in en plaatst die vervolgens in de plant. Het onkruid wordt gedood doordat de elektriciteit de celwanden door de natuurlijke weerstand van de plant opblaast. Het onkruid, inclusief de wortels, verschrompelt en het gras neemt weer de plaats van het onkruid in. Gerrit van Nieuwenhuizen, directeur van Ramm, ziet vooral toekomst voor deze innovatie in golf en sport, bijvoorbeeld voor onkruid op fairways of op voetbalvelden.


EGO LBX1000 van importeur Stierman De Leeuw
EGO LBX1000 van importeur Stierman De Leeuw

EGO LBX1000 - professionele bladblazer

Bladblazen met een accu is natuurlijk verre van nieuw. Toch vond de jury dat de nieuwe Ego-bladblazer van importeur Stierman de Leeuw moest meedingen naar de Klavertje Vier Award. Nog nooit eerder had een accubladblazer een blaaskracht van 32 Newton. Dat zou gelijkstaan aan een capaciteit van 1700 m3 lucht per uur, even sterk als of misschien wel sterker dan veel van zijn fossiel aangedreven broertjes en zusjes. Deze blazer kan zowel met een accu in de machine als met een ruggedragen accu gebruikt worden.


Het cirkeldek van de Vector WD2.0 telt drie maaimessen.
Het cirkeldek van de Vector WD2.0 telt drie maaimessen.

Vector - autonome maaimachine voor zonneparken

Robotmaaiers zijn inmiddels niet meer uniek, ook robotmaaiers op GPS/RTK niet. De jury was van oordeel dat de nieuwste Vector toch mag meedoen in de race naar de hoogste positie voor de Gouden Klavertje Vier Award, mede omdat de Vector een zeer specifieke markt bedient. De autonome Vector-werktuigdrager kan navigeren op GPS/RTK, lidar en Vision (stereocamera). Met een maaidek voor de autonome Vector kan er op zonneparken onder de zonnepanelen worden gemaaid, zelfs als er geen GPS-bereik of -verbinding is.


idverde Realisatie aan de slag met de MowHawk in het havengebied van Rotterdam
idverde Realisatie aan de slag met de MowHawk in het havengebied van Rotterdam

Wim van Breda: MowHawk

De MowHawk is een slim en innovatief camerasysteem dat op de maaibalk van een bermmaaier wordt gemonteerd. Het is ontwikkeld door Wim van Breda in samenwerking met Datacadabra. Dit systeem ziet en registreert alles wat er in de berm gebeurt tijdens het maaien. Het detecteert de aanwezigheid van invasieve exoten zoals duizendknoop en berenklauw, maar inventariseert ook zwerfvuil en meet de hoogte van de vegetatie. Deze functies dragen bij aan een verhoogde biodiversiteit en een circulair gebruik van het bermmaaisel. Bovendien worden alle maaigegevens nauwkeurig vastgelegd in een geografisch informatiesysteem (GIS), zodat zowel groenaannemers als opdrachtgevers precies weten wat er tijdens het maaien in de berm gebeurt.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER