Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GTJ toont unieke bladmulcher op GroenTechniek Holland

ADVERTORIAL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, zaterdag 7 september 2024
140 sec


Veelzijdig en innovatief

Behalve met de bekende merken Bomford, Noremat en Vandaele komt GTJ Trading, actief vanuit Roermond en Groningen, ook met iets heel nieuws naar GroenTechniek Holland. Het bedrijf liet een Müthing-klepelmaaier ombouwen tot een bladmulcher. Het prototype wordt al volop gebruikt.

GTJ Trading
GTJ Trading

GTJ is dealer en importeur van verschillende merken tuin- en parkmachines, waarvan er al enkele in dit blad te zien zijn geweest. Neem de VSV, een zelfrijdende maaitrekker waarvan GTJ hoge verwachtingen heeft. De machine bestaat al ruim vijftien jaar, maar wordt door fabrikant Noremat voortdurend doorontwikkeld. In Nederland is de VSV vooralsnog een zeldzaamheid. 'Die willen we op GroenTechniek Holland dus nogmaals onder de aandacht brengen, want dat verdient deze prachtige machine', stelt Jip Janssen, verantwoordelijk voor de Groningse tak van GTJ Trading.
Verder neemt GTJ verschillende types armmaaiers van Bomford mee, alsmede twee types bosklepelmaaiers van de Belgische fabrikant Vandaele. 'Het bijzondere aan deze maaiers is dat ze heel geschikt zijn voor trekkers uit de lagere vermogensklasse', aldus Janssen. 'Er is genoeg te koop voor zware trekkers, maar voor de categorie tot 30 pk is de keus een stuk minder. Vandaele voorziet daarin met onder andere een modulaire maaier, waar alles op en aan zit, en een basismodel, dat wij ook meenemen naar de beurs.'


Praktisch en betaalbaar

De meeste aandacht in de stand van GTJ op GroenTechniek Holland zal uitgaan naar een unieke bladmulcher. Mulchen, oftewel het vermalen van bladafval, verovert de laatste jaren terrein op de ouderwetse manier van verwerken, waarbij bladafval met bladblazers bijeen geblazen moest worden om vervolgens met een al even luidruchtige zuigwagen te worden opgeraapt en afgevoerd. Deze tijdrovende en lawaaiige klus gaat bovendien in tegen de heersende opvattingen over circulariteit: bladafval is immers uitstekende voedingsstof. Toch zijn bladmulchers nog geen alledaagse verschijning in het straatbeeld.
De bladmulcher die GTJ op GroenTechniek Holland presenteert, is van oorsprong een klepelmaaier van het Duitse merk Müthing. Door een relatief eenvoudige aanpassing is de machine getransformeerd tot een zeer effectieve bladmulcher. Het ontwerp staat op naam van Tom Hurenkamp, eigenaar van Tom Techniek in Lieren.


De Müthing-achter-zijklepelmaaier, model MU-L/S voor tractoren tot 130 pk, is verkrijgbaar in verschillende typen.
De Müthing-achter-zijklepelmaaier, model MU-L/S voor tractoren tot 130 pk, is verkrijgbaar in verschillende typen.

Rij maar raak voor een knaak

Hurenkamp ontdekte dat een Müthing-klepelmaaier prima geschikt is om te worden aangepast. 'We hebben die maaier voorzien van drie rijen haksellijsten', vertelt hij. 'Het zijn haaienvinnenlijsten, waarvan er al één standaard op de machine zat. Met nog twee erbij is het geen klepelmaaier meer, maar een mulcher.' Voor het zover was, moest er eerst meer aangepast worden. 'Tussen de behuizing en de rol zit een ruimte. Die hebben wij dichtgemaakt, zodat het blad op de juiste manier onder de rol door gaat en vervolgens fijngehakseld wordt.' Het proces is veel eenvoudiger dan bij andere bladmulchers, die werken met een zuigslang en een opvangbak vanwaaruit het blad gemulcht wordt. 'Dit gaat in één beweging door, er is geen opvangbak en de mulch wordt direct uitgeworpen. Je hoeft het blad ook niet heel precies klaar te leggen om het te kunnen opzuigen; je kunt gewoon over het gras heen rijden, net zoals je met een normale maaier zou doen. Rij maar raak voor een knaak, als het ware.'
Bijkomend voordeel: een bladblazer - met alle lawaai van dien - is niet langer nodig. Tenzij je onder hagen en struiken alle bladeren wilt weghalen, maar dat zijn nu juist plekken waar dat in principe niet hoeft. Een tweede voordeel van het gebruik van bladmulchers in het algemeen is dat er niets hoeft te worden afgevoerd, wat scheelt in het aantal transportbewegingen en manuren. In meerdere opzichten is mulchen dus een duurzaam alternatief.


Grote tevredenheid

Het prototype van de machine is afgelopen herfst en winter al gebruikt in de gemeente Brummen, tot volle tevredenheid. De bladmulcher trok daarna de aandacht van GTJ, omdat Hurenkamp voor onderdelen aanklopte bij Janssen. 'Die wilde toen natuurlijk weten waar ik die haksellijsten voor nodig had', zegt Hurenkamp. 'Aangezien het prototype zo goed bevalt, willen wij snel overgaan tot serieproductie.' GTJ gaat de machine verkopen. Volgens de dealer zal de bladmulcher minder dan 8.500 euro gaan kosten, wat ongeveer een tiende is van de reeds bestaande machines. Janssen: 'Alle onderdelen zijn origineel van Müthing, dus de kwaliteit is gegarandeerd. Wij verwachten veel van deze machine.'


De Bomford Flailbot is het vlaggenschip van de radiografisch bestuurbare machines van Bomford.
De Bomford Flailbot is het vlaggenschip van de radiografisch bestuurbare machines van Bomford.
GTJ Trading is op GroenTechniek Holland 2024 te vinden in stand 2.23.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER