Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Provincies in onzekerheid na schrappen NPLG, toekomst milieudoelen onduidelijk

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 6 september 2024
97 sec


Het besluit van het nieuwe kabinet om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te schrappen heeft bij provincies voor veel onzekerheid gezorgd. Hoewel de stikstof- en milieudoelen blijven bestaan, is onduidelijk hoe deze nu gehaald moeten worden. Provincies dringen aan op snel duidelijkheid over de aanpak en financiële middelen, aangezien het wegvallen van het NPLG de reeds gemaakte plannen en verwachtingen op losse schroeven zet.


Het NPLG werd door de vorige regering ingevoerd als een integraal programma om natuurherstel, stikstofreductie en de verbetering van de waterkwaliteit te realiseren. Provincies kregen de verantwoordelijkheid om hiervoor regionale plannen op te stellen. Met de nieuwe regering, waarin de BBB een prominente rol speelt, is er echter voor gekozen dit programma stop te zetten. Dit heeft geleid tot onzekerheid bij zowel provincies als andere betrokken partijen, zoals boerenorganisaties.

Provincies willen snel duidelijkheid

Provincies zoals Zuid-Holland en Utrecht hebben verbaasd gereageerd op het besluit. In Zuid-Holland blijft men vasthouden aan een eerder toegekend budget van 188 miljoen euro voor het provinciale programma, maar de vraag hoe nu verder te gaan zonder de landelijke samenhang blijft onbeantwoord. Een woordvoerder van de provincie stelt: 'Er is veel energie gestoken in de gebiedsprocessen. Het is nu aan het Rijk om duidelijk te maken hoe de doelen alsnog gehaald worden.'


Ook in andere provincies, zoals Noord-Holland en Overijssel, leeft veel onzekerheid. Overijssels gedeputeerde Maurits von Martels benadrukt in Nieuwe Oogst dat er nog steeds meer vragen dan antwoorden zijn. 'Er is onduidelijkheid over de verdeling van verantwoordelijkheden tussen Rijk en provincies. We wachten op duidelijke afspraken en samenwerking.' Overijssel houdt vast aan zijn eigen '3x3-aanpak', gericht op economische kansen voor boeren en natuurbehoud, maar wacht verdere stappen van het kabinet af.

Boerenorganisaties tevreden, maar waarschuwen voor nieuwe onzekerheid

Boerenorganisaties zoals LTO en Agractie zijn niet verrast door het schrappen van het NPLG. LTO-voorzitter Ger Koopmans stelde bij Radio1 dat het programma te veel gericht was op de uitkoop van boeren en onvoldoende perspectief bood aan degenen die wilden verduurzamen. Volgens hem was het een kwestie van tijd voordat het NPLG zou verdwijnen. Tegelijkertijd benadrukken zowel LTO als Agractie dat er wel een nieuwe visie moet komen voor de landbouwsector. 'Doelen moeten haalbaar zijn, en er moet waardering zijn voor de agrarische sector,' aldus Agractie-voorzitter Alien van Zijtveld tegen Boerderij.nl.


Provincies, boeren en milieuorganisaties wachten op concrete plannen, met Prinsjesdag als belangrijk moment

De druk op het Rijk neemt toe

Het schrappen van het NPLG komt op een moment dat de druk op het Rijk toeneemt om snel met een alternatieve aanpak te komen. Provincies, boeren en milieuorganisaties wachten op concrete plannen, met Prinsjesdag als belangrijk moment. Voor veel provincies blijft de vraag hoe zij de komende jaren verder moeten zonder een landelijke regie. Het Kamerdebat dat binnenkort plaatsvindt, zal naar verwachting meer duidelijkheid verschaffen over de richting die het kabinet wil inslaan. Echter, voor veel betrokken partijen blijft het gevoel van onzekerheid voorlopig bestaan.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER