Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

MowHawk wint Gouden Klavertje Vier

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 12 september 2024
90 sec


Het slimme camerasysteem MowHawk van Wim van Breda en Datacadabra wint het Gouden Klavertje Vier. Het camerasysteem, het haviksoog, monteer je op de maaibalk van een bermmaaier waarmee het invasieve exoten en zwerfvuil detecteert. Dit is niet de eerste keer dat MowHawk in de prijzen valt op een beurs. In 2022 wist MowHawk ook de innovatieprijs te scoren op De Groene Sector Vakbeurs.

Winnaar Wim van Breda met het Gouden Klavertje Vier
Winnaar Wim van Breda met het Gouden Klavertje Vier

Traditiegetrouw wordt op de eerste dag in het eerste beursuur de winnaar bekend gemaakt van het Gouden Klavertje Vier: de innovatieprijs van de tweejaarlijkse beurs GroenTechniek Holland. Dit jaar waren er uit tientallen inzendingen zeven nominaties gefilterd.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs was voor Vector, een autonome maaimachine voor gebruik in zonneparken.
De gedeelde derde prijs ging naar Ramm 3000 Mobiel, voor het elektrisch bestrijden van onkruid en naar Stierman de Leeuw met de EGO LBX1000, een professionele bladblazer.


De mensen van Ramm en Stierman de Leeuw met de gedeelde derde prijs

MowHawk wint

De MowHawk ziet en registreert als een haviksoog alles wat er tijdens het maaien in de berm gebeurt. Het detecteert de aanwezigheid van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw, inventariseert zwerfvuil en meet de hoogte van de vegetatie. Deze functies moeten uiteindelijk bijdragen aan een verhoogde biodiversiteit en een circulair gebruik van het bermmaaisel. Bovendien worden alle maaigegevens nauwkeurig vastgelegd in een geografisch informatiesysteem (GIS), zodat zowel groenaannemers als opdrachtgevers precies weten wat er tijdens het maaien in de berm gebeurt.


Winnaar Dick van Breda van Wim van Breda ziet de prijs als erkenning voor de verder innovatie van het camerasysteem: ‘Super mooi dat we nu voor de doorontwikkeling van de MowHawk weer in de prijzen zijn gevallen. We konden al bermvuil en exoten herkennen, maar nu met de nieuwe update kunnen beheerders en overheden ook kleur herkennen in de berm. Voorheen was dit handwerk voor ecologen, nu wordt álles vastgelegd. In samenwerking met de Vlinderstichting hebben wij deze ontwikkeling gemaakt zodat de nectarindex van een berm eenvoudiger is vast te stellen. De volgende stap wordt het volledig herkennen van planten.’

‘Super mooi dat we nu voor de doorontwikkeling van de MowHawk weer in de prijzen zijn gevallen'

De vakpersjury

De jury bestond uit Gert Vreemann (CUMELA/Grondig), Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/Tuin en Parktechniek), Johan Simmelink (Tuin & Landschap), onze eigen Hein van Iersel (NWST/Stad&Groen/Boom in Business/Boomzorg/Fieldmanager) en Thijs Magielse (VHG Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners).


Eerdere winnaars

In 2022 werd de Fluid Feeder van Vredo tot winnaar uitgeroepen. Dit is een machine om vloeistoffen, zoals nematoden (aaltjes) en vloeibare stimulanten, middels het Vredo-dubbeleschijvensysteem in de wortelzone te injecteren. In 2019 won de X-Tweel van John Deere en Michelin. De X-Tweel is een band die níét lek kan gaan, de band gaat gemiddeld zo'n drie maal langer mee dan een reguliere band.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER