Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Beurs

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 27 september 2024
88 sec


Het kan geen toeval zijn. Een appel of peer die beurs is na dag in dag uit door elkaar geschud te zijn, en uw hoofdredacteur na een aantal dagen Groen Techniek Holland. Het lijkt makkelijk, drie of vier dagen op zo'n beurs staan. Maar ik voelde me zo beurs als een niet-meer-te-verkopen appel. Het is wel ontegenzeggelijk leuk, zo'n beurs, omdat er een paar honderd standhouders zijn die de hele wereld ervan proberen te overtuigen dat hun oplossingen exact passen in de huidige trends. En de heersende trend is natuurlijk duidelijk: duurzaamheid. Bij de vorige editie waren er misschien één of twee aanbieders die een elektrische tractor op hun stand hadden staan. Nu zijn het er minimaal acht. En je kunt dat aantal makkelijk nog een keer verdubbelen als je alle conceptmachines erbij optelt, of misschien wel verdrievoudigen als je machines meetelt die in de coulissen van die standhouders staan opgesteld.


Als het gaat over techniek valt er best iets te zeggen voor het feit dat een machine met een ultramoderne diesel eigenlijk nog niet zo'n gekke oplossing is

Ik ben van de vakpers en dus vooral geïnteresseerd in nieuwe dingen. Helaas betekent nieuw niet per se altijd beter. Als het gaat over techniek valt er best iets te zeggen voor het feit dat een machine met een ultramoderne diesel eigenlijk nog niet zo'n gekke oplossing is. Het is bewezen techniek, veel goedkoper dan een peperdure accumachine, maar inderdaad niet zero emission. Ik zou niet weten hoe je dat kunt uitrekenen, maar het is wel een aardig vraagstuk voor een ambitieuze wiskundige: 'Wat is de duurzaamheidswinst van zo'n peperdure accumachine in vergelijking met een 'normale' diesel?

Dit is typisch een achterhoedediscussie van diesel-heads. Investeren in zero emission mag geld kosten

Heel interessant is dat vraagstuk overigens niet. Politiek is de beslissing al lang genomen. Dit is typisch een achterhoedediscussie van diesel-heads. Investeren in zero emission mag geld kosten. Aannemers klagen daar wel eens over en zeggen dat de opdrachtgevers weliswaar meer betalen voor een zero emission oplossing, maar dat de meerprijs vaak onvoldoende is voor de extra investeringen die in de praktijk nodig zijn. Dat zal op sommige momenten echt wel een juiste conclusie zijn, maar is het hier tegelijk ook niet zo dat de wal het schip keert? Als aannemers dure machines kopen om goedkoop werk mee uit te voeren, komt er heel snel een bordje in de tuin te staan. Wat je op dit moment wel ziet, is dat aannemers durven te investeren in die nieuwe duurzame technieken , in het vertrouwen dat ze daarmee een voorsprong in de markt kunnen opbouwen en op die manier concullega's achter zich kunnen laten.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER