Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Agressie tegen wegwerkers blijft toenemen

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, woensdag 18 september 2024
73 sec


Bijna 70 procent van de mensen die bermen en sloten langs openbare wegen onderhouden of onderweg zijn voor agrarisch transport, heeft te maken met agressief gedrag van weggebruikers. Dit varieert van scheldpartijen en obscene gebaren tot, in sommige gevallen, fysiek geweld. Brancheorganisatie Cumela vindt deze situatie onacceptabel en roept op tot meer respect voor deze werknemers, die bijdragen aan de openbare veiligheid.

<geen titel>

Uit een recent onderzoek van Cumela, gehouden onder meer dan 200 leden, blijkt dat bijna driekwart van de wegwerkers agressief gedrag ervaart. Meer dan 80 procent van de chauffeurs die regelmatig op de openbare weg rijden, zegt dat dit probleem de afgelopen vijf jaar is verergerd. Vooral automobilisten en fietsers worden vaak genoemd als daders, maar ook omwonenden maken zich soms schuldig aan geweld tegen de werknemers. De cijfers werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op de vakbeurzen AgroTechniek en Groentechniek Holland in Biddinghuizen.

Meer dan 80 procent van de chauffeurs zegt dat de agressie de afgelopen vijf jaar is verergerd

Te weinig ruimte op de weg

Een belangrijke oorzaak van deze spanningen is de beperkte ruimte op veel wegen. Veel bedrijven geven aan dat er simpelweg niet genoeg ruimte is voor zowel landbouwverkeer als fietsers, wat leidt tot gevaarlijke situaties. Zo werkt bijna de helft van de bedrijven op parallelwegen waar ook fietsers rijden, en een derde noemt drukke fietsroutes als probleemlocaties.


Het gaat verder dan schelden of gebaren: bij meer dan de helft van de medewerkers werd hun veiligheid in gevaar gebracht

Werkzaamheden essentieel voor veiligheid

Cumelabedrijven verrichten vaak onderhoud langs de weg, zoals het maaien van bermen en het schoonmaken van sloten. Dit werk is belangrijk om de verkeersveiligheid te waarborgen en zorgt voor een goede waterafvoer. Toch geeft 70 procent van de bedrijven aan dat hun medewerkers te maken hebben gehad met agressie tijdens het uitvoeren van deze taken. En het gaat verder dan alleen schelden of gebaren: meer dan de helft van de medewerkers zegt dat hun veiligheid in gevaar is gebracht door weggebruikers die hen afsnijden of zelfs de doorgang blokkeren, waardoor het werk tijdelijk stilgelegd moet worden.


Cumela blijft benadrukken hoe belangrijk het is dat weggebruikers rekening houden met deze onmisbare werknemers en roept op tot meer wederzijds respect op de weg

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER