Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Griffioen Wassenaar introduceert nieuwe inheems beplantingsconcept

NIEUWS
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 3 oktober 2024
98 sec


Na GreentoColour nu ook Living Landscape: ecologisch beplantingsconcept voor openbaar groen

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte introduceerde Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar uit Boskoop een nieuw beplantingsconcept: Living Landscape. Dit concept is ontwikkeld naast het alom bekende GreentoColour-concept. Living Landscape bestaat voor minimaal 70% tot wel 90% uit inheemse beplanting. Het belangrijkste doel van Living Landscape is het bevorderen van de lokale biodiversiteit met een natuurlijke uitstraling, terwijl GreentoColour zich voornamelijk richt op het toevoegen van kleur.

Paul Weidema, senior projectleider bij Stadswerk072 (rechts) en Stefan Verbunt (directeur Griffioen) ondertekenden direct na de officiële lancering een intentieverklaring om het allereerste Living Landscape-project in de gemeente Alkmaar te gaan starten.
Paul Weidema, senior projectleider bij Stadswerk072 (rechts) en Stefan Verbunt (directeur Griffioen) ondertekenden direct na de officiële lancering een intentieverklaring om het allereerste Living Landscape-project in de gemeente Alkmaar te gaan starten.

Het Living Landscape concept onderscheidt zich door een sterke focus op inheemse plantensoorten. 70 tot 90% van de beplanting bestaat uit soorten die de afgelopen eeuwen van nature in Nederland voorkomen en ecologisch inpasbaar zijn in een bebouwde omgeving. De overige 10 tot 30% zijn soorten en cultivars waarmee Griffioen praktische problemen als strooizout ondervangt.

Ecologisch én esthetisch verantwoord

In tegenstelling tot traditionele, gemengde bloemenweides, met daarin ook vaak één- en tweejarigen, werkt Living Landscape met zorgvuldig ontworpen kleurvlakken. Dit levert een meer gestructureerde en visueel aantrekkelijke uitstraling op, terwijl het ook praktischer is voor onderhoud en beheer. De snel volle en bloeiende beplanting beperkt onkruiddruk, zwerfafval en ontmoedigt om door het plantvak heen te lopen.


In tegenstelling tot traditionele, gemengde bloemenweides, met daarin ook vaak één- en tweejarigen, werkt Living Landscape met zorgvuldig ontworpen kleurvlakken

Totaalconcept

Het Living Landscape concept start met een gedegen analyse van de uitgangssituatie, waarbij voor de bodemsituatie een grondmonster wordt genomen. Op basis van deze bevindingen, samen met de wensen van de klant en de lokale geografie, ontwikkelt Griffioen een beplantingsplan. De bodemverbetering wordt gerealiseerd door middel van optimalisatie in plaats van vervanging. Dit verlaagt de kosten, verhoogt de snelheid en maakt het project duurzamer. Vervolgens gebruikt Griffioen voor de aanplant circa negen P11-planten per vierkante meter, wat zorgt voor een dichte en snelle invulling van het plantvak.


Een belangrijk aspect van Living Landscape is de flexibiliteit van het onderhoud: afhankelijk van de gewenste mate van sturing kan het onderhoudsniveau worden aangepast, variërend van licht (voor een natuurlijke ontwikkeling) tot gebruikelijk (voor meer behoud van het oorspronkelijk ontwerp). Griffioen begeleidt bij het opstellen van een onderhoudsplan en biedt onderhoudsaanbevelingen op basis van een jaarlijks consult in de drie jaar na de oplevering van het project.

Drukte op de stand van Griffioen Wassenaar tijdens de lancering van het gloednieuwe concept.

Mens, flora en fauna

Naast de standaard beplantings- en onderhoudsdiensten biedt Griffioen optionele diensten zoals bewonersvoorlichting via informatieborden, jaarlijks onderhoudsadvies, en zelfs het plaatsen van bijenhotels. Met de bijbehorende insectentelling met impactrapportage maakt partnerorganisatie Bee Grateful het effect van de beplantingsvakken op termijn inzichtelijk. Deze extra's versterken de betrokkenheid van de lokale gemeenschap en dragen bij aan een hogere, meetbare ecologische waarde.


Griffioen begeleidt bij het opstellen van een onderhoudsplan en biedt onderhoudsaanbevelingen op basis van een jaarlijks consult in de drie jaar na de oplevering van het project

Demodagen 8 en 17 oktober op proeftuin

Griffioen Wassenaar organiseert voor gemeentelijk groenmedewerkers en andere professionals twee presentaties op haar proeftuin. In een drie uur durend programma wordt een lunch gecombineerd met een uitgebreide conceptuitleg, waarna de proeflocatie met een volwassen Living Landscape beplanting wordt bezocht. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Bij een feestelijke lancering hoort taart.
LEES OOK
Nieuw plantenconcept voor meer biodiversiteit
04-10-2024 | ARTIKEL
165 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Joop Alkemade
vrijdag 4 oktober 2024
Beste kwekerij Griffioen,
Ik ben als lid werkgroep in groen enz zeer geïnteressererd in het onlangs gepresenteerde plant concept.
Graag ontvang ik van u de benodigde informatie voor mogelijke toepassing in mijn gemeente.
Groet,
Joop Alkemade
Nieuwegein

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER