Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Werkomgeving bedrijventerreinen steeds ongezonder door gebrek aan groen

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 10 oktober 2024
59 sec


Vandaag is het Nationale Groendag en dat biedt kansen

Op slechts 1 procent van de 100.000 hectare bedrijventerrein in Nederland is voldoende groen te vinden. Diverse studies, zoals de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden en dit onderzoek van de Wageningen University and Research (WUR), laten zien hoe belangrijk een groene werkomgeving is voor welzijn, productiviteit en gezondheid. De Nationale Groendag biedt een kans om samen met collega's bij te dragen aan een groener werkterrein met meer planten, struiken en bomen.

<geen titel>

Groen cruciaal voor gezonde werkomgeving Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat bijna 20 procent van de werkenden enkele keren per maand last heeft van werkgerelateerde burn-outklachten. Dit aantal stijgt, en veel klachten komen voort uit mentale en fysieke uitputting door het werk. Gebrek aan groen draagt hieraan bij. Daarnaast stijgt de temperatuur op bedrijventerreinen op warme dagen vaak boven de 40 graden, wat concentratieproblemen en stress kan veroorzaken. Dit vergroot het risico op burn-outklachten.

Investeren in groen loont

Groen op en rondom het werkterrein verhoogt de productiviteit met 15 procent, blijkt uit onderzoek. Een groene omgeving versterkt het concentratievermogen, vermindert stress en stimuleert medewerkers om vaker een gezonde wandeling te maken. Bovendien dragen bomen en planten bij aan een prettiger werkklimaat.


Maak samen het terrein groener

Bedrijventerreinen kunnen snel verbeterd worden door eenvoudige ingrepen, zoals het aanleggen van geveltuintjes. Door tegels te vervangen door inheemse beplanting wordt niet alleen de uitstraling verbeterd, maar ook de luchtkwaliteit en temperatuur. Plan bijvoorbeeld een groene werkdag om samen met collega's tegels te wippen en nieuwe planten te plaatsen. Zo kan elk jaar op Nationale Groendag een stap gezet worden naar een groenere en gezondere werkomgeving.


De Stimular-wegwijzer Biodiversiteit en Bedrijven helpt bedrijven en organisaties stapsgewijs en doelgericht aan een groen bedrijfspand en -terrein. Je vind de wegwijzer hier.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER