Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Yuverta opent groen onderwijsdak als innovatieve leerplek

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 11 oktober 2024
84 sec


Op 8 oktober 2024 heeft Yuverta Houten officieel haar groene onderwijsdak in gebruik genomen. Dit dak, gelegen in de schooltuin, is in samenwerking met het bedrijfsleven ontworpen door meerdere Yuverta-collega's. Het biedt leerlingen, studenten en cursisten de kans om praktijkervaring op te doen in het aanleggen en onderhouden van duurzame groene daken en gevels.

Onderwijsdak Yuverta Houten
Onderwijsdak Yuverta Houten

De opening werd verricht door wethouder Ria Frowijn van de gemeente Houten, samen met projectadviseur Marc de Jager van de Koninklijke Ginkel Groep en Yuverta-hotspotmanager Madelon de Lange-Damen. Door symbolisch een klimop door te knippen met een snoeischaar, gaven zij het startsein. Frowijn was enthousiast over de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven: 'Fantastisch om te zien hoe deze partijen samen werken aan een duurzame toekomst en hun kennis ook internationaal willen delen'.

Gevelgroen op het onderwijsdak Yuverta Houten
Gevelgroen op het onderwijsdak Yuverta Houten

Een dak vol met innovaties

Wat ooit begon als een simpel idee voor een groendak op de fietsenstalling, is uitgegroeid tot een innovatief onderwijsdak waar de nieuwste technieken op het gebied van dak- en gevelgroen zijn toegepast. Op het dak, dat zich op twee meter veertig hoogte bevindt, leren studenten aan de ene kant daktuinen aanleggen, terwijl ze aan de andere kant meer te weten komen over het onderhoud. Het dak bevat elf verschillende soorten daktuinen, variërend van een hellend sedumdak tot een kruidendak en een tuin met verhoogde bakken en verlichting. Zelfs voorbijgangers kunnen een deel van het dak bewonderen, doordat het sedumdak zichtbaar is vanaf het fietspad.


Op het dak leren studenten daktuinen aanleggen en doen ze ervaring op met het onderhoud

Gevelgroen en technische uitdagingen

Aan de omliggende betonnen wanden zijn acht verschillende systemen voor gevelgroen bevestigd. Zo kunnen studenten afwisselend werken aan het gevelgroen en de daktuinen. In samenwerking met het Nationaal Dakenplan wordt binnenkort ook een dummy zonnepaneel geïnstalleerd, zodat studenten leren hoe ze veilig kunnen werken rondom zonnepanelen en welke invloed warmte heeft op de begroeiing.


Samenwerken voor de toekomst

Yuverta werkt samen met het European Platform for Urban Greening en verschillende partners, waaronder Koninklijke Ginkel Groep, om dit innovatieve project te realiseren. Dankzij deze samenwerking is het onderwijsdak een feit, en kan het een belangrijke rol spelen in de opleiding van de groene professionals van de toekomst.


De officiële opening van het onderwijsdak Yuverta Houten
De officiële opening van het onderwijsdak Yuverta Houten

Kennis delen met anderen

Yuverta wil de opgedane kennis en innovaties graag delen. Andere onderwijsinstellingen, van basisschool tot universiteit, worden dan ook van harte uitgenodigd om het dak in hun lesprogramma's op te nemen als onderwijs- en onderzoekslocatie.


Er wordt een dummy zonnepaneel geïnstalleerd, zodat studenten leren hoe ze veilig kunnen werken rondom zonnepanelen en welke invloed warmte heeft op de begroeiing

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER