Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw onderzoek: slimmer maaien tegen bermbranden

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 24 april 2025
52 sec


Effect van verschillende maaifrequenties, -momenten en -hoogtes

Klimaatverandering zorgt voor meer bermbranden en verlies aan biodiversiteit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research. Door het maaibeheer aan te passen, kunnen deze negatieve effecten worden beperkt.

Een droge berm: de schade van een natuurbrand is vele malen groter dan die van een berm die te vroeg wordt gemaaid
Een droge berm: de schade van een natuurbrand is vele malen groter dan die van een berm die te vroeg wordt gemaaid

Tijdens een symposium op dinsdag 22 april presenteerden onderzoekers de resultaten van een meerjarig onderzoek naar bermbeheer. In samenwerking met Rijkswaterstaat en het project LIFE IP All4Biodiversity onderzocht WUR hoe klimaatverandering invloed heeft op bermen. De risico's op bermbranden nemen toe en ook de biodiversiteit gaat achteruit.

Proeven met maaien

Tussen 2021 en 2024 zijn maai-experimenten uitgevoerd langs wegen in Nederland. Daarbij werd gekeken naar het effect van verschillende maaifrequenties, -momenten en -hoogtes. De conclusie: met aangepast maaibeheer kunnen bermen beter omgaan met hitte en droogte, en worden zowel brandrisico's als biodiversiteitsverlies beperkt.


'Een extra maaibeurt vóór de zomer, waarbij het maaisel volledig wordt afgevoerd, helpt om brandgevaar te verminderen'

Advies: vaker maaien op de juiste plekken

Voor bermen met veel gras en hoge vegetatie raden de onderzoekers aan om twee keer per jaar te maaien. 'Een extra maaibeurt vóór de zomer, waarbij het maaisel volledig wordt afgevoerd, helpt om brandgevaar te verminderen', aldus de onderzoekers. In schrale bermen met weinig groei is eenmaal per jaar maaien vaak voldoende.


Later maaien loont

Ook het moment van de tweede maaibeurt maakt verschil. Wie wacht tot eind september of begin oktober, zorgt niet alleen voor minder risico op brand, maar helpt ook de biodiversiteit vooruit. Zo draagt aangepast beheer bij aan een toekomstbestendige inrichting van de bermen.


Ook het moment van de tweede maaibeurt maakt verschil

Wageningen University and...
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Gert-Pieter Wilbrink
assistent beheerder Groen | Gemeente Leiden
dinsdag 29 april 2025
Leuk artikel.
Echter 30 jaar geleden deden we het maaien al op deze manier. Het werd ons in die tijd ook op deze manier vanauit alle groenopleidingen aangeleerd. Om optimaal te verschalen werd er gemaaid rond half juni ook als er nog bermen deels in bloei stonden. Het verschalingseffect was dan optimaal. Stonden ze nog rijkelijk te bloeien dan liet de opdrachtnemer het perceel staan en aan het eind van de maaironde werd deze dan (meestal aantal weken later) alsnog gemaaid. Onder maatschappelijke druk werd dit maairegime herzien/aangepast. Resultaat was toch wat minder bloemrijke bermen. Iets waar we toen uitgebreid en meermals voor hebben gewaarschuwd. We zullen de komende jaren zien als het maaibeleid langs wegen weer op deze manier wordt uitgevoerd dat gelijdelijk de soortenrijkdom weer gaat toenemen en daarmee ook de bloei.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER