Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Big brother is watching
De Asser Courant meldde mei vorig jaar dat inwoners dreigden met het indienen van een handhavingsverzoek bij de provincie, omdat zij het niet eens waren met het sobere gemeentelijke maaibeleid. De inwoners hoopten daarmee de maaifrequentie weer op peil te krijgen. Als bestuurlijk orgaan heeft de provincie inderdaad enige invloed op het gemeentebeleid. Maar hoe werkt dat precies?
01-02-2016 12 sec
Van een doe- naar een denk-en-doecultuur
Vijf jaar werkt onze ceo van dienst Erik de Vries inmiddels bij Avri, een gemeenschappelijke regeling voor tien gemeenten in het Gelderse rivierengebied. In die tijd is 'zijn bedrijf' zo ongeveer verdubbeld wat betreft omvang en aantal mensen. Het geheim daarachter: het beter en goedkoper doen dan de uitbestedende gemeentes.
01-02-2016 11 sec
Festival Mañana Mañana werkt samen met groene ondernemers
Ver van de haastige wereld is er in Hummelo sinds eind augustus 2013 het festival Mañana Mañana. Landgoed Enghuizen is het decor: een natuurlijk amfitheater in de Achterhoek. Een fantastische plek voor een festival voor levensgenieters, muziekliefhebbers en Bourgondiërs.
01-02-2016 9 sec
Heet water en hete lucht, maar anders dan anders
Groenaannemingsbedrijf Punt bestrijdt onkruid met heet water en met verbranding door hete lucht, maar niet op de gangbare manier. De methodes die Bastiaan Punt met zijn tweelingbroer Matthijs heeft ontwikkeld, heten de Blue Green en de Red Green. Daarbij gebruiken zij lokaal snoeiafval als brandstof voor het produceren van warme verbrandingsgassen voor onkruidbestrijding met heet water en hete lucht.
01-02-2016 13 sec
Mobiele bronpomp flexibeler en goedkoper dan vaste pomp
Smits BV uit Veldhoven is een expert op het gebied van innovatieve wateroplossingen in de agrarische, industriële, golf- en sportsector. Omdat salesmanager Willem Smits ook al jaren lid is van de vrijwillige brandweer, kon het niet uitblijven dat er ook werd nagedacht over een flexibele blusmethode.
01-02-2016 10 sec
Groen strooizout kan inboet door beheerders laten kelderen
Strooizout is een goed dooimiddel, maar het veroorzaakt verzilting van de bodem, het afsterven van planten en het roesten van metalen in bruggen, viaducten en voertuigen. Onderzoeker Pieternel Claassen van Food & Biobased Research werkt aan ‘groen’ strooizout, gemaakt uit biomassa.
01-02-2016 10 sec
Groen, groener, groenst
Ook in deze uitgave van Stad + Groen weer een forse opsomming van groene projecten. Uw project in de komende uitgave van Stad + Groen? Stuur een mail naar ilse@nwst.nl en u krijgt alle informatie doorgestuurd.
01-02-2016 7 sec
Ton Fontijn: 'Opdrachtgevers denken niet goed na over de aanleg van vijvers'
Al meer dan 25 jaar is Auga specialist op het gebied van vijverbenodigdheden. De bedrijfscredo’s beginnen allemaal met ‘dicht’: dicht op de trends, dichtbij produceren, dichtbij assembleren en dicht erop door vroeg aan tafel te schuiven en te navigeren tijdens aanleg.
01-02-2016 10 sec
Veilig en snel de steilste heillingen maaien
Niet alleen op steile hellingen, maar ook op vlakke en ruwe terreinen is de Spider van Machines4Green inzetbaar. De gemeente Dongeradeel werkt er al vier jaar mee naar volle tevredenheid. ‘Jarenlang is er naar een machine gezocht voor de steile bolwerken van Dokkum en uiteindelijk kwamen we uit op de Spider.
01-02-2016 11 sec
Verdichting meten van boomsubstraat
De meeste problemen waar stadsbomen mee te kampen hebben, zijn te herleiden naar een ontoereikende groeiplaats. Samen met andere stressfactoren in stedelijk gebied, zoals droogte, vervuiling en beschadiging, leidt dit tot een algemene afname van de groei en gezondheid. Hierdoor wordt met de bomen niet het beoogde eindbeeld bereikt.
01-02-2016 10 sec
Milieuvriendelijke groenbeheer al lang gemeengoed in België
Nederland en België mogen dan met elkaar verbonden zijn, maar wat groenbeheer betreft zijn de Belgen ons ver vooruit. Chemische middelen om onkruid te beheren zijn er allang in de ban en ook qua gereedschap kijken ze in België verder dan naar het resultaat alleen.
01-02-2016 10 sec
'Ik wil niet dat mensen denken: oei, daar komt zij van de regeltjes'
Een kleine twee jaar is Tessa Nijsen nu werkzaam als KAM-coördinator bij Verheij Integrale groenzorg. Naast een aantal taken op het gebied van personeelszaken houdt zij zich daar vrijwel fulltime bezig met het optimaliseren en bijsturen van bedrijfsprocessen. Iets waarvoor je, in een bedrijf met voornamelijk heren, je mannetje moet staan. Naar eigen zeggen houdt ze wel van die cultuur.
01-02-2016 14 sec
Graffiti en kauwgom verwijderen, geuren weghalen én onkruid bestrijden met één machine!
Je kunt een mooie hogedruktrailer hebben die goed werk levert. Maar met technieken als SteamPLUS en WeedPLUS van Meclean wordt hij pas echt een multifunctioneel paradepaardje. Reinigingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen en middelen voor het overstemmen van vieze luchtjes zijn overbodig en de machine bespaart ook nog eens op brandstof en water.
01-02-2016 12 sec
Scheer je weg!
Dieren kunnen een heuse plaag zijn in de openbare ruimte en bestrijding is niet altijd even eenvoudig. Het jonge bedrijf Plaagdierbeheersing.nu brengt naast het vaste aanbod aan bestrijdingsdiensten sinds kort Scare-off pest control op de markt. Het product bestaat uit in de aarde te planten paaltjes, die een geurend middel verspreiden dat ongedierte als konijnen, steenmarters, mollen en zwijnen op afstand houdt.
01-02-2016 13 sec
Overheid moet veel meer op emissie sturen
ING-bankier Dirk van Swaay is bij zijn bank bezig met energietransitie. Dat houdt in grootschalige projecten, waarbij bijvoorbeeld hele wijken overgaan op andere – vaak meer duurzame – vormen van energie. Ook privé heeft Van Swaay een uitgesproken visie op de energietransitie waar de groene sector voor staat. Naar zijn mening moeten we all the way gaan en moet de overheid veel directer stimuleren dat we duurzamer gaan werken.
01-02-2016 15 sec
Help, ik word geïnterviewd!
Journalisten, redacties, ‘de media’ – je wordt er af en toe doodmoe van. Maar ze kunnen soms ook verrekte handig zijn om een bepaalde boodschap te verspreiden. Samenwerken is daarom vaak een noodzakelijk kwaad. Maar hoe pak je de zaken het beste aan als je ineens een journalist aan de lijn hebt? NWST geeft tips en een kijkje achter de schermen.
01-02-2016 13 sec
Semiprof met de ambitie om bij de big boys te horen
Telefoon op de redactie: Eimert Kleinloog van Stierman de Leeuw aan de lijn. Of wij het interessant vinden een gebruikerstest te doen met een kettingzaag van Ego. Natuurlijk is dat een goed idee. Hoofdredacteur Hein van Iersel is gestraft met een grote tuin en heeft door pure onkunde jaren geleden al zijn Husqvarna kettingzaag naar de andere wereld geholpen. Genoeg klussen dus waar deze accuzaag zijn ketting in kan zetten.
01-02-2016 16 sec
De stille revolutie
De nieuwste generatie accugereedschap is ook geschikt voor professionals in de groene sector. Toch bestaan er de nodige vooroordelen omtrent dit soort gereedschap. Stad & Groen sprak met Andre Kors van Stierman de Leeuw om meer duidelijkheid te krijgen over dit gereedschap.
01-02-2016 9 sec
'Eerst taken opnemen en dan pas aan het werk'
De dagen dat in het groenonderhoud een machine of werkploeg op een klus werd afgestuurd zonder duidelijke werkopdracht, lijken geteld. Wie zijn werkprocessen goed beheert, stuurt straks eerst een ervaren medewerker vooruit die de uit te voeren taken opneemt. Mobiele applicaties maken het mogelijk om werk te plannen en realtime te overzien.
01-02-2016 12 sec
Energie
Het Tesla-effect heeft klaarblijkelijk zijn intrede gedaan in de groene sector en accu’s zijn inmiddels net zo hip als traditionele verbrandingsmotoren.
01-02-2016 4 sec
Recreanten verdrijven de ratten
Waar deze zomer nog de ziekte van Weil heerste, is begonnen met de aanleg van een natuurspeelplaats. Uiterwaarde, een samenwerkingsverband van drie recreatieschappen en beheerder van Strandpark Slijk-Ewijk, heeft alle vruchtdragende bomen en struiken van het tot voor kort 'besmette' eiland laten verwijderen, waardoor de kans op de aanwezigheid van ratten met 80 procent is afgenomen.
01-02-2016 12 sec
Nieuwe editie succesvolle cursus contractmanagement binnekort van start
Durft u als opdrachtgever de regie uit handen te geven? Weet u zeker dat u de kwaliteit krijgt die u wilt? En stelt u als opdrachtnemer voldoende de vraag welk contract het geschiktst is voor een bepaald project? Heeft u scherp wat uw risico's zijn? En kunt u door middel van DBFM al dertig jaar kwaliteit garanderen?
01-02-2016 13 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER