Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Harderwijk verdrinkt Japanse duizendknoop
Strenge regels omtrent de inzet van glyfosaat compliceren de bestrijding van Japanse duizendknoop, ook wel bekend als Fallopia japonica.
05-08-2018 5 sec
Tijd van gedogen onveilig vervoer machines over de weg is voorbij
Bermmaailocaties liggen overal, de rit ernaartoe gaat over de openbare weg. Europese en nationale regels voor veilig transport van de machines zijn aangescherpt en de politie heeft zich voorgenomen serieus toe te zien op de naleving. De tijd van gedogen is voorbij.
04-08-2018 10 sec
Landbouw- en groensector worstelt met goedkeuringsplicht landbouwvoertuigen
Als het om landbouwvoertuigen gaat, is Nederland in Europa een vrijstaat. Als enige EU-lidstaat geldt hier nog geen kentekenplicht voor landbouwvoertuigen.
03-08-2018 7 sec
Veilig maaien van wegbermen is meer dan een kwestie van goede chauffeurs
Wie bermen maait moet goed letten op de veiligheid tijdens het werk. Ongelukken met andere weggebruikers liggen op de loer maar ook met de machines zelf kan van alles misgaan. Wie een loopje neemt met de voorschriften, kan daarvan spijt krijgen.
02-08-2018 10 sec
Zandee: 'Zonder milieuvriendelijke machine kom je niet meer aan de bak'
Begin dit jaar bracht de Oostenrijkse machinefabrikant Reform een nieuw type taludtractor op de markt: de Reform Metrac H9 X. De Metrac H9 X is de opvolger van de H8 X en wordt in Nederland exclusief geïmporteerd door Wim van Breda uit Geldermalsen. Begin juni heeft Wim van Breda de eerste H9 X geleverd aan aannemingsbedrijf Zandee Kloetinge.
01-08-2018 14 sec
Maaien waar je bij staat met de hand aan de knop
Een lastig terrein kortwieken met de hand aan de knop: dat is mogelijk met de Spider en de Green Climber van Machines4Green. Beide machines zijn radiografisch bestuurbaar, maar hebben elk afzonderlijk eigenschappen die ze op verschillende terreinen doen uitblinken: de lichte, wendbare Spider voor het maaien van hellingen, de Green Climber als robuuste werktuigdrager voor meerdere werkzaamheden.
01-08-2018 14 sec
Alle soorten obstakels bijmaaien die je tegenkomt
Met de obstakelmaaier van SIEMO BV kunnen alle soorten obstakels bijgemaaid worden die je tegenkomt bij het (klepel)maaien van o.a. wegbermen en plantsoenen.
01-08-2018 6 sec
Herder: 'Wij zijn klaar voor de toekomst'
Eind vorig jaar introduceerde Herder tijdens zijn jubileumdagen de Herder One: een complete machine voor het onderhoud van bermen en sloten.
01-08-2018 14 sec
Votex blijft assortiment aanvullen
Votex lanceerde vorig jaar op Groentechniek Holland een nieuwe versie van de Hillmaster, de Hillmaster 220. Samen met de Votex Roadflex behoort dit model momenteel tot de nieuwste ontwikkelingen van de machinefabrikant. Votex is vooral bekend van de Jumbo en de Roadmaster, maar heeft nu een stel nieuwe ijzers in het vuur.
01-08-2018 7 sec
Lichtgewichte Brielmaier maait en klepelt elk talud
De Brielmaier is een éénassige werktuigdrager waarmee je handmatig kunt maaien. De machine heeft wielen met kunststof noppen (stekelwalsen) om grip te creëren en is hydraulisch aangedreven. De motor en de componenten is in het hart van de as geplaatst. Daardoor ligt z’n zwaartepunt laag en gedraagt hij zich goed op hellingen. Zo is het een stabiele en handelbare machine op bijvoorbeeld een talud.
01-08-2018 14 sec
Veilige wegbermen
Gelukkig liggen wegbermen weer meer onder het vergrootglas en wordt er volop aandacht gegeven aan de veiligheid van bermen. ‘De ambitie moet gewoon nul zijn, ook al weet je dat je dat nooit kunt halen. Dus voortaan geldt zero tolerance. Die omslag gaan we nu met zijn allen maken’, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen over het aantal verkeersdoden.
01-08-2018 9 sec
Kranige klimmende kamperfoelie
Vrijwel iedereen kent er wel eentje, een kamperfoelie. En velen weten ook dat er struikachtige en klimmende kamperfoelies zijn. Maar als je doorvraagt, blijkt bij veel gebruikers de kennis wat te stokken. Als het om klimmers gaat, komt men vaak niet verder dan Lonicera caprifolium, L. japonica en L. periclymenum. Daarom een nadere kennismaking met wat andere telgen uit dit veelzijdige geslacht.
01-08-2018 13 sec
Slaan we door in het beschermen van onze kinderen tijdens het buiten spelen?
Geen enkele ouder ziet zijn kind graag met een gebroken been. Het gevolg is dat speelplekken de laatste tientallen jaren steeds meer toegespitst zijn op een zo klein mogelijk risico op verwondingen.
01-08-2018 16 sec
'De combi schoffelt het hele onkruidplantje snel en mechanisch uit de grond'
Sinds het verbod op het professioneel gebruik van glyfosaat bij de bestrijding van onkruid is onkruidbeheer op halfverharding bij veel gemeentes verworden tot een hoofdpijndossier. Het kost handenvol geld en het onkruid is binnen no time terug. Sinds april gloort er licht aan het eind van die donkere onkruidtunnel: Van der Haeghe koppelt de Avril-onkruidmachine aan de Köppl E-drive, die met een accu werkt.
01-08-2018 15 sec
'Wij bouwen een oven waarvan de schoorsteen naar beneden is gericht in plaats van naar boven ...'
Onkruid in de stad is een probleem dat vroeger met chemische bestrijdingsmiddelen werd aangepakt. Inmiddels is het gebruik van dergelijke middelen verboden. Rotterdam is daarom in het kader van de ‘Schone Stad’ voor het eerst de markt opgegaan om onkruidbeheersing op verharding aan te besteden.
01-08-2018 12 sec
Groene leefomgeving en waterbuffering met TerraViva
Een groene leefomgeving is en blijft een belangrijk item. Steeds vaker wordt gezocht naar groene alternatieven voor bestaande ‘grijze’ toepassingen. Zo worden bijvoorbeeld grastegels gebruikt bij de aanleg van parkeerplaatsen en opritten. De hoge draagkracht van de tegels maakt ze geschikt voor intensief gebruik. Het gras zorgt voor meer groen in stedelijke omgevingen.
01-08-2018 11 sec
Plantarium 2018
Dit thema wordt door de organisatie zelf in praktijk gebracht door de samenwerking met GROEN-Direkt. Beide beurzen vinden dit jaar van 22 t/m 24 augustus 2018 plaats onder één dak. Hiermee ontstaat het grootste internationale tuinplantenevenement van het jaar met een totaalpakket van boomkwekerijaanbod, waar handel en productie business doen in een inspirerende omgeving.
01-08-2018 11 sec
Van unheimisch marktplein naar bruisende ontmoetingsplek
Het Marktplein in Ede was geen geliefde plek. De open ruimte werd ervaren als een lege, kille plaats waar de wind vrij spel had en waar inwoners hooguit langs de randen liepen. In het gunstigste geval, als er markt was, was het plein van nut voor de inwoners. Onlangs ging het plein op de schop, verrees uit zijn as en voilà: het lelijke eendje werd een mooie zwaan.
01-08-2018 9 sec
Insectenhotels voor kantoren provincie Gelderland
Donderdag 28 juni werd bij het districtskantoor van provincie Gelderland in Herveld een insectenhotel geopend. Tot dusver niks nieuws, ware het niet dat deze op een bijzondere manier tot stand kwam.
01-08-2018 7 sec
'De uitval is zeer beperkt gebleven, ondanks het gortdroge voorjaar'
In maart werd in Hengelo het nieuwe Watertorenpark officieel geopend. Daar ging een lang proces aan vooraf.
01-08-2018 10 sec
Nieuwe 75-serie armmaaiers van McConnel
De Engelse machinefabrikant McConnel lanceerde begin 2017 een nieuwe serie armmaaiers: de 75-serie. Een compleet nieuwe serie machines gebouwd voor loonwerkers, gemeentes en grootgroenvoorzieners.
01-08-2018 8 sec
Naast aandacht voor het gazon is er meer ruimte voor beplanting
Steeds meer mensen roepen om meer biodiversiteit in de groene ruimte. Tuinen, bermen, groenstroken, plantsoenen en parken worden daarom steeds vaker ingezaaid met speciale gras-kruidenvegetatie.
01-08-2018 7 sec
Een snelle, dichte grasmat dankzij jarenlange kennis en innovatie
Een vol, groen grasveld: heerlijk om op te picknicken, te voetballen of gewoon te spelen. Helaas kan gras vertrapt raken: denk aan schadeplekken na een grootschalig evenement als een muziekfestival.
01-08-2018 14 sec
Column van de hoofdredacteur: Zeurkous
Laten we weer trots zijn op de prestatie die met zijn allen neerzetten!
01-08-2018 3 sec
Ligne in Sittard brengt alles samen
De gemeente Sittard-Geleen bruist van ambitie en innovatiekracht. Het nieuwbouwproject Ligne in het centrum is daar een voorbeeld van.
01-08-2018 14 sec
Onderhoud speelvoorzieningen 2.0
In Lelystad loopt een aanbesteding die volgens OBB Speeltuinspecialisten weleens een nieuwe manier van aanbesteden en uitvoeren van onderhoud aan speelvoorzieningen kan inluiden.
01-08-2018 308 sec
Bermen maaien kan op verschillende manieren
In de afgelopen 25 jaar is er niet veel veranderd in het maaibeleid in Nederland. Of het de komende 25 jaar zo blijft, is natuurlijk koffiedik kijken, maar de kans daarop is aanwezig. Mooie bloemrijke bermen kosten nu eenmaal geld. Wordt het ecologisch bermbeheer of klepelen?
01-08-2018 10 sec
Klein maar fijn
Het maakt niet uit hoe groot of klein de gemeente is, het verwachtingspatroon rondom het groenbeheer blijft hetzelfde. Met name kleinere gemeenten moeten dus creatief balanceren met het budget en invulling geven aan de verwachtingen. De gemeente Terschelling koos daarom voor een Holder C250-werktuigdrager
01-08-2018 10 sec
De 'kentekensoap'
Fedecom maakt zich sterk voor een robuust, praktisch en betaalbaar systeem van machine-eisen. Wat bedoelen we daarmee? Een stevig, simpel systeem van samenhangende machineregelgeving.
28-07-2018 5 sec
'De taken van de overheid op het gebied van klimaatadaptatie zijn niet meer af te bakenen'
GroenLinks-wethouder Herwil van Gelder ziet de rol van de overheid veranderen. Klimaatverandering noopt bestuurders tot meer betrokkenheid bij klimaatadaptatie en de energietransitie.
26-07-2018 8 sec
Als sector veel meer uitstralen dat je iets maakt waar je trots op kunt zijn
Op deze plaats in Stad + Groen vindt u altijd een interview met een ceo van een groenvoorziener. Dit keer een grijze editie met een voorzichtig groen randje. Dennis van der Werff (45 jaar) is directeur van de Van der Werff Groep uit Alphen aan den Rijn.
25-07-2018 13 sec
Zeewolde gaat strijd aan met Japanse duizendknoop
Woensdag 22 mei was het topdrukte aan de anders zo rustige Groenewoudseweg in Zeewolde. Op circa 250 vierkante meters berm werd een proef gestart met het beheersen en beheren van de daar aanwezige Japanse duizendknoop.
25-07-2018 12 sec
Fonds redt Nederlands stadsbomenonderzoek op het nippertje van ondergang
Sinds het Productschap Tuinbouw met ingang van 2012 geen bedrijfsmatige bijdrage meer krijgt, is het de bedoeling dat boomkwekers zelf initiatieven nemen om onderzoek uit te voeren.
24-07-2018 9 sec
Hemos' nieuwste kunststukje
In een special over bermmaaiers mag machinefabrikant Hemos natuurlijk niet ontbreken. Hemos bracht vorig jaar een compleet nieuwe machine op de markt: de Hemos Excentrac. De machine is ontworpen voor onderhoud aan bermen en sloten. De Excentrac is een multifunctioneel werkvoertuig met een hydraulische arm.
20-07-2018 9 sec
Een groene kroon op het werk
‘Krinkels werkt graag aan een mooie, veilige en schone leefomgeving. Wij richten ons op de verbetering van de leefomgeving’, zo opent het jaarverslag van Krinkels.
18-07-2018 15 sec
'Voldoende vermogen om relatief snel te kunnen vegen'
Investeringen in gereedschap en voertuigen om het openbaar groen en de publieke omgeving te onderhouden, kunnen snel en fors oplopen. Door voertuigen multi-functioneel te maken, kunnen de kosten overzichtelijk blijven omdat het voertuig het hele jaar door kan worden ingezet. Hako probeert die argumenten te ondersteunen door Duitse degelijkheid en flexibiliteit te leveren.
02-07-2018 12 sec
'Wij denken dat het de eerste is in een reeks’
De bedrijven A-Garden en Netwerk zijn een samenwerking aangegaan en hebben geïnvesteerd in een volledig elektrisch aangedreven straatveegmachine: de HD Dulevo Dzero2. Op 26 april startte hij in Dordrecht officieel met zijn eerste werkdag.
01-07-2018 10 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER