En de hoofdleverancier van de warmtebehandeling bloedingsziekte is… |
|
|
|
 |
| 111 sec |
Boomzorg plaatste gisteren een nieuwsbericht op de website met als bron RTV Utrecht, waarin ongediertebestrijder Ruvoma in Montfoort claimde de oplossing te hebben voor kastanjebloedingsziekte: door opwarming van de stam. Prop Boomtechniek laat echter weten dat de behandeling van bomen middels warmtetechniek is ontdekt is door WUR en door Prop Boomtechniek in samenwerking met WUR verder is ontwikkeld.
Een jaar geleden hield André van Lammeren een lezing over dit onderwerp op de Boom Innovatie Dag bij Boomkwekerij Udenhout. Wageningen Universiteit had al enkele onderzoeken achter de rug met het verwarmen van de stam van kastanjes met warm water in slangen gedurende drie dagen, waarna de bacterie sterft. Dankzij een speciale verpakking rond de stam blijft de warmte op een constante temperatuur.
Prop is partner van Wageningen Na verschillende onderzoeken in het laboratorium en in het veld is de methode bijna klaar om de markt op te komen. Bijna: de machines moeten nog gefinetuned worden voordat met de warmwaterbehandeling van start kan gaan. Fons van Kuik van de Wageningen Universiteit wil daar zelf officieel mee naar buiten treden met een opstelling die helemaal gereed is voor de markt. Wel heeft Wageningen Universiteit al een Europees patent aangevraagd op de methode. Volgens Erwin Suijkerbuijk van Prop Boomtechniek is Prop Boomtechniek licentiehouder om dit verder op de markt te brengen. Er komt hiervoor een landelijk meldpunt van waaruit de behandeling en registratie van de bloedingsziekte kan worden gecoördineerd. Wageningen zal dit voortdurend vanaf de zijlijn monitoren en betrokken blijven bij nadere onderzoeken en analyses van behandelde bomen. Wageningen heeft dit via Fons van Kuik bevestigd.
Ruvoma werkt als 'onderaannemer' Waar komt dan het verhaal van Ruvoma vandaan? Ruvoma heeft een hete luchtsysteem voor de bestrijding van ongedierte. Tijdens de proeven heeft Prop Boomtechniek in samenwerking met Wageningen Universiteit meerdere technieken uitgeprobeerd om de stam te verwarmen, ook de hete lucht techniek van Ruvoma. Ruvoma is echter geen rechtstreekse partner geworden van Wageningen. Wageningen heeft expliciet gekozen voor samenwerking met een aan bomen gerelateerde onderneming. Erwin Suijkerbuijk legt uit: 'Ruvoma en Prop Boomtechniek hebben onderling wél een mondelinge overeenkomst. Op bijzondere locaties en waar warmwaterbehandeling lastig wordt, kunnen we gebruik maken van de hete luchttechniek. Ruvoma handelt dan als een soort onderaannemer van Prop Boomtechniek. Maar Ruvoma is geen officiële partner van Wageningen in deze. Voordat we op grote schaal op de markt komen, zal ook de hete luchttechniek ook nog verfijnder afgesteld moeten worden qua temperatuur.' We kunnen op dit moment al wel behandelingen uitvoeren maar we zijn nog niet uitontwikkeld.
Geschiedenis van de warmtebehandeling Al sinds 2012 is Wageningen begonnen met onderzoek naar de warmtebehandeling van kastanjebloedingsziekte. Het idee was niet nieuw, maar kwam uit de plantensector. Professor van Slogteren, grondlegger van het bollenonderzoek ontdekte in de eerste kwart van de twintigste eeuw dat zieke bloembollen met warm water genezen konden worden. Dit warmteconcept werd opgepikt in de plantensector bij de bestrijding van aaltjes. In de tijd dat de werkgroep Aesculaap zich boog over de toendertijd in opkomst zijnde kastanjebloedingsziekte kwam de warmtebehandeling ook naar voren in de brainstormsessies. André van Lammeren pikte dit op en startte met zijn studenten een laboratoriumonderzoek. Drie jaar na succesvolle labonderzoeken en enkele in het veld, ook bij proefgemeenten zoals Ermelo, is het idee dus opgepakt door de markt. Precies zoals onderzoekers Van Lammeren en Van Kuik hoopten.
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|