Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

‘Deze boom is zo boeiend omdat niet bekend is waar de stam en wortels zitten’

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 23 maart 2016
92 sec


In het Friese Appelscha werkt Jan-Bouke Sijtsma van Boom-KCB de laatste weken hard aan de bescherming van de eeuwenoude eik die is gevonden onder de 20 meter hoge stuifduin.

De gemeente Ooststellingwerf wil een uitkijktoren vervangen op de heuvel en Boom-KCB controleert of deze bouw de eik niet schaadt.
De zichtbare delen van deze eeuwenoude eik zijn twee schuine stammen die boven uit de heuvel steken . Het blijkt dat dit geen afzonderlijke bomen zijn maar takken van een zeer oude en ondergestoven boom. Er is de gemeente Ooststellingwerf veel aan gelegen dat deze stammen in leven blijven.
Boom-KCB heeft de schaduwwerking van de oude toren gemeten. De nieuwe toren wordt tweemaal zo breed. 'We willen voorkomen dat de eik gaat wegkwijnen onder schaduwdruk,' legt Sijtsma uit. 'Door de oude schaduwwerking te berekenen, kunnen we bepalen waar de toren moet komen te staan zonder dat het de eik in het nadeel stelt.'
Ook heeft Boom-KCB profielsleuven gegraven en een greppel tot 4 meter diepte, om te kijken of er geen problemen zullen ontstaan met de bouw van de fundering van de toren. 'We hebben een aantal wortels omgeleid in sleuven. Ook hebben we enkele wortels tot maximaal 5 centimeter doorsnede afgezaagd bij een splitsing. Dit betekent een tijdelijke schade van minder dan 5 procent. Deze kan snel weer herstellen.
Boom-KCB zal ook DNA-onderzoek laten uitvoeren door NAK tuinbouw, zodat vastgesteld kan worden welke stammen tot de boom horen. Voordat het daartoe kan overgaan, is het wachten op het moment dat de eeuwenoude eik in blad zal staan. 'Eiken zijn zaailingen, dus er is veel onderlinge variatie. We gaan in de omgeving van de eik kijken welke bomen gelijktijdig met hem in blad komen te staan. Deze en enkele referentiebomen zullen we gaan bemonsteren,' aldus Sijtsma.
Het aller interessantst aan dit werk vindt Sijtsma is dat het nog een vraag blijft waar de wortels en hoofdstam van de eik zich bevinden. 'We vonden levend weefsel op 2,60 diepte. Bij de stammen zijn geen of weinig oppervlakkige wortels aangetroffen en de stammen lijken vanuit 1 punt te groeien. Ondergestoven bomen maken normaal gesproken een oppervlakkige beworteling, maar deze niet. Heel bijzonder.'
Begin februari werd de gemeente Ooststellingwerf door de Historische Vereniging Appelscha pmerkzaam gemaakt op de twee stammen die uit de Bosberg in het Friese Appelscha staken, waarop de gemeente een nieuwe uitkijktoren van 37 meter hoog wilde zetten. Van daaruit moeten bezoekers onder meer de steden Groningen, Coevorden en Leeuwarden kunnen zien. Volgens een legende zou er onder de berg namelijk een eeuwenoude eik verstopt zitten. De legende bleek waar te zijn. Boom KCB beschermt de boom in aanloop naar en tijdens de bouw van de toren.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER