Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Twee Nederlandse bedrijven verwachtten strengere SBR-norm

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, dinsdag 7 februari 2017
59 sec


Twee internationaal actieve, Nederlandse bedrijven hadden zich al in oktober 2015 voorbereid op een strengere norm voor rubbergranulaat, zo meldt de Volkskrant vandaag. Zij hadden al een alternatief beschikbaar.

Op basis van een reconstructie meldt de krant dat Nederland in eerste instantie de strengste norm voor SBR wilde, maar dit in Brussel niet doorzette. Twee bedrijven, Sekisui Alveo uit Roermond en het Sittardse Terra Sports Technology BV hadden zich voorbereid op een veel strengere norm voor rubbergranulaat. Terra Sports maakt kunststofgranulaat dat ver onder de strengste norm voor producten met kankerverwekkende stoffen duikt, maar wel zes tot zeven keer zo duur is.

Door zich tot de overheid te wenden, ontketende Sekisui Alveo een discussie over de nieuwe eisen. Daarop reageerde de banden- en recyclingbranche geschrokken, omdat de reactie van de overheid leek te wijzen op een verbod van SBR. Dit zou voor Nederland grote gevolgen hebben, aangezien dit rubbergranulaat op zo'n tweeduizend velden voorkomt.

Als alle vijftienduizend velden met SBR binnen de gehele Europese Unie zouden moeten worden vervangen, zou dit miljarden euro's kosten. De branche wees vertegenwoordigers van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier vervolgens op. Zij hadden op 27 oktober een spoedoverleg bij recyclingfirma Granuband te Amsterdam.

Nadat de bandenbranche in Nederland en Europa een stevige lobby had gehouden en de Europese Commissie erop aandrong, trok Nederland zijn pleidooi voor strengere eisen in. De overheid heeft zich bij het bepalen van zijn standpunt niet door de bandenbranche laten beïnvloeden, stelt VWS-minister Schippers.

De normen werden niet verzwaard, waardoor de productie en aanleg van de 'gebruikelijke' kunstgrasvelden kon doorgaan. De Europese Commissie onderzoekt nog of de norm voor rubbergranulaat nog moet worden aangepast. Het RIVM, dat concludeerde dat sporten op Nederlandse kunstgrasvelden veilig is, pleit voor aanscherping van de normen.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Theo Ceelen
dinsdag 7 februari 2017
Wat een waanzin allemaal Terra sports en Sekisui handelen alleen maar in eigen belang als de bandenbranche zich vervolgens verdedigd zijn zij vervolgens de gebeten hond. Nu lokt de banden branche dat ook een beetje uit maar de actie van twee individuele bedrijven die puur uit eigen economisch belang handelen is niet goed te praten en zeker niet deze actie richting de publiciteit.
Laten we nu samen in het belang van de branche optreden als iets milieu vervuilend is boven de norm of gevaarlijk voor de gezondheid dan moeten wij handelen maar met dit soort spook verhalen helpen we in ieder geval de klant en gebruiker niet

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER