Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Natuurlijk zijn er alternatieven, maar geen is zo uitgebreid onderzocht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 7 februari 2017
63 sec


De SBR affaire lijkt met een artikel in De Volkskrant van vandaag (07-02 2016) het zoveelste hoofdstuk in te gaan. Journalist Mark Misérus toont hierin aan dat er druk gelobbyd wordt rondom de toelating van rubber infill.

In 2015 bestond in de bandenindustrie de angst dat SBR verboden zou worden door acceptatie van de ultrastrenge Reach normen voor consumentenproducten. De bandensector zou daartegen succesvol hebben gelobbyd, terwijl Sekisui Alveo en Terra Sports Technology het tegendeel probeerden te bereiken. Een verbod op SBR rubber zou het infill van deze bedrijven dat vaak ettelijke honderden procenten duurder is ineens op de kaart hebben gezet. In principe is dit exact dezelfde discussie, die ook in 2006 en 2007 heeft plaatsgevonden. Ook toen werd over en weer druk gelobbyd bij overheidsinstanties.
De bandenbranche stelt in een reactie op het artikel in de Volkskrant bij monde van Kees van Oostenrijk van Recybem: 'Alternatieven zijn al jaren voorhanden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld EPDM, TPE en kurk. Voor alle alternatieven geldt, zoals ook door het RIVM gesteld, dat deze niet onderzocht zijn op gezondheidseffecten. Daarnaast zijn de speeleigenschappen van SBR superieur en zijn de kosten vele malen lager. Dit zijn voor aannemers en beheerders de voornaamste redenen om te kiezen voor rubbergranulaat.'
Voor het alternatieve materiaal dat in de Volkskrant wordt genoemd, geldt dat dit alleen een kans zou hebben gehad op de Nederlandse markt als rubbergranulaat verboden zou worden.
Recybem bevestigt nog eens een keer dat het ernst wil maken van een nieuwe norm voor SBR infill. Van Oostenrijk: 'De Vereniging Band en Milieu heeft bovendien namens de banden- en wielenbranche een nieuwe, specifieke gezondheids- en milieunorm voor rubbergranulaat van autobanden (SBR-granulaat) op Nederlandse kunstgrasvelden in voorbereiding. Deze norm moet worden geborgd met een nieuw certificeringssysteem, waarmee ook controle op naleving wordt vastgelegd.'





LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER