Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bomencarré Centrumeiland IJburg, Amsterdam

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 25 september 2017
77 sec


In mei dit jaar leverde de Nationale Bomenbank het Bomencarré op; een project van 32 jongvolwassen moseiken in een kwadraadopstelling. Bijzonder aan dit project is dat het zich bevindt op het opgespoten Centrumeiland van IJburg Amsterdam.

Met een maaiveld van 5,5 meter boven het NAP was één van de grote uitdagingen het creëren van een schijn-grondwaterspiegel. Een tweede uitdaging was het trotseren van de wind. Immers het Bomencarré is het eerste element op een eiland in het IJmeer zonder bebouwing en zonder beschutting.

Voor de twee problemen zijn innovatieve oplossingen bedacht die wij laten zien tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. Om een schijn-grondwaterspiegel te creëren is een innovatief systeem op maat bedacht. Permavoidunits met capillaire konen vormen een kunstmatige grondwaterspiegel. Het waterniveau in het systeem wordt gecontroleerd in een meet- en regelput.

In een vergelijkbare put komt het hemelwater van het (nog te bouwen) schooldak uit. De put bevat ook een overstort die ervoor zorgt dat het waterniveau in het systeem nooit te hoog komt te staan om te voorkomen dat het groeimedium (bomenzand) te nat wordt. Het water van het toekomstige schooldak voedt hiermee het Bomencarre.. Mocht het waterniveau bij langdurige droogte zakken onder het minimum, dan wordt het automatisch aangevuld met leidingwater. Op termijn moet het carré zodanig ingeregeld zijn dat leidingwater niet meer nodig is. De sensoren verzamelen gegevens en sturen die via de control units naar een database.

In de zomer functioneert het systeem als opslag-en-irrigatie systeem. In de winter wordt het systeem automatisch gedraineerd in diepte infiltratie-units van in totaal 100 kuub. Zo is het lege Permavoid systeem maximaal beschikbaar als waterbuffer-en infiltratiesysteem. De kratten kunnen tot 142.000 liter regenwater van het dak van de school opvangen en daarna langzaam afvoeren.

Het tweede probleem, de extreme windbelasting, is opgelost door het toepassen van een 'Natuurlijke' windbreker. In twee doorlopende plantstroken staan nu Carpinus, Ulmus en Tilia van 12-13 meter hoog om de wind te breken. De plantstroken zijn ingezaaid met een bloemenmengsel dat bijen en vlinders aantrekt voor biodiversiteit en zijn afgestrooid met houtsnippers om verdamping tegen te gaan. De windsingel krijgt water van een druppelleiding.

De medewerkers van de Nationale Bomenbank vertellen u op de Dag van de Openbare Ruimte graag meer over deze innovaties. U kunt ons vinden in stand 3.1.19





LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER