Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verwijderen grove den, prunus en berk van Staatsbosbeheer aanbesteed als PSO30+-project

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 30 oktober 2018
86 sec


Erik Punt: Een motie van vertrouwen door een publieke opdrachtgever

Sinds 2017 heb je als opdrachtgever de mogelijkheid om projecten waar veel handjes voor nodig zijn een-op-een aan te besteden aan bedrijven met het PSO30+-certificaat. Staatsbosbeheer heeft dat gedaan voor het verwijderen van opslag uit bijna 1000 hectare heideterreinen en ongeveer 250 hectare bos op de Veluwe. Het betreft in eerste instantie een pilot voor ca 300 hectare. Staatsbosbeheer. In totaal is hier 220.000 euro mee gemoeid.


Normaal zou een klus van een dergelijke omvang als een openbare inschrijving op de markt komen en zou de aanbieder met de laagste prijs met de gunning naar huis gegaan zijn. Jan van Ulst van De Groenmakers uit Doetinchem, een van de partijen in het winnende bouwteam, waarin naast zijn bedrijf ook Axent Groen, De Eijk Duurzaam Werk, GroenwerkXL en In Het Groen zijn vertegenwoordigd: 'Ik ben best wel trots op een overheid die een project van een dergelijke omvang op de markt heeft gezet met aandacht voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Staatsbosbeheer heeft alle bedrijven met het PSO30+-certificaat in zijn verzorgingsgebied aangezocht en daar is deze club bedrijven uitgekomen.'
Het werk is voor wat betreft Staatsbosbeheer heel bewust uitgezet naar PS30 + gecertificeerde aannemers.


'Onze mensen zijn gewoon iets duurder.'

Jan van Ulst: De Groenmakers
Wat Van Ulst betreft komt daarmee een einde aan de jarenlange frustratie over dit soort projecten. ‘Wij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een illusie dat wij aan een normale aanbesteding kunnen meedoen. Onze mensen zijn gewoon iets duurder. Daarom is het PSO30+-certificaat ook zo’n goede uitvinding. Op die manier hoeven wij niet te wedijveren met arbeidskrachten met wie we niet kunnen concurreren.

Uitstoot van stikstof

De klus waar het over gaat, betreft het een inhaalslag in het opschonen van bospercelen van Amerikaanse vogelkers, grove den en berk. Het budget voor dit werk is vrijgekomen in het kader van de PAS-maatregelen. De doelstelling van deze maatregel is kort samengevat: ruimte voor economische ontwikkelingen, sterkere natuur en minder stikstof. Door de uitstoot van stikstof in het verkeer, de industrie en de landbouw groeien sommige soorten zoals de grove den, vogelkers en berk harder en komen andere soorten, vooral heide, in de verdrukking. Staatsbosbeheer heeft daarom maatregelen genomen om natuurgebieden weerbaarder te maken tegen de effecten van deze stikstofuitstoot.


Erik Punt: De Eijk Duurzaam Werk
Staatsbosbeheer heeft maatregelen genomen om natuurgebieden weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot

Het gevolg daarvan is dat er ook weer ruimte komt om te investeren in landbouw en industrie. Die krijgen door de PAS-maatregelen (PAS staat voor Programma Aanpak Stikstof) weer ruimte om zich te ontwikkelen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER