Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Landschap Overijssel start natuurherstel Lemelerberg en Beerze

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, woensdag 10 oktober 2018
81 sec


Landschap Overijssel start 15 oktober met natuurherstelmaatregelen op de Lemelerberg (Lemele) en in Beerze. In Overijssel is gedurende de afgelopen eeuw bijna 90 procent van de heide verdwenen. Ook op de Lemelerberg en in Beerze nam steeds meer bos de plaats in van heide. Omdat beide gebieden door de EU zijn aangewezen als Natura 2000-gebied, krijgt Landschap Overijssel de kans hier de heide te herstellen en uit te breiden. Daartoe wordt tot medio maart 2019 - buiten het broedseizoen - in beide natuurgebieden bos gekapt.

Zandpad met heide op de Archemerberg
Zandpad met heide op de Archemerberg

'Door de jaren heen verloren we onze heide. Die gaan we weer terugbrengen. Op de Lemelerberg breiden we de huidige 350 hectare heide in drie jaar tijd uit naar 500 hectare. Dat betekent dat we 150 hectare bos gaan kappen; tien procent van alle bos in het Vecht Beneden Regge gebied', aldus Jan-Henk Schutte, projectleider Natura 2000 Lemelerberg. In Beerze gaat het in totaal om 55 hectare bos die plaats gaat maken voor heide. Dat gebeurt gefaseerd, de eerste fase voor Lemelerberg betreft 50 hectare, voor Beerze 40.

Uniek hoogveen
Marten Meyling, projectleider Natura 2000 Beerze: 'Om de conditie van de heide, het hoogveen en de zandverstuiving te verbeteren, moeten we in Beerze de verdroging tegengaan. Dat doen we door het dempen van slootjes en het verwijderen van bos, want bomen verdampen veel water. Op die manier herstellen we de waterhuishouding.' Het hoogveen in Beerze is een uniek veentype van soms wel vijf meter dik, dat in duizenden jaren is ontstaan. Het landschap wordt in de toekomst niet alleen natter maar ook opener. Meyling: 'We brengen de nu geïsoleerde heideterreintjes bij elkaar en ook de zandverstuiving breiden we uit. Enkele wandelroutes worden aangepast zodat bezoekers nog beter kunnen genieten van deze parel.'

Insecten
Datzelfde geldt voor de heide op de Lemelerberg. 'We krijgen een goed, gevarieerd ontwikkeld heidelandschap met bijvoorbeeld zandverstuivingen, bloeiende dop- en struikheide, gezonde jeneverbessen en heideveentjes', zegt Schutte. Daarmee versterkt de natuur, waar onder meer de veldleeuwerik, nachtzwaluw en ook insecten als graafbijen en vlinders van profiteren. 'Bovendien zijn de historische lagen van het landschap straks weer zichtbaar. We krijgen een nieuwe beleving van de natuur én het zicht op de berg terug.'

Landschap Overijssel werkt voor de uitvoering van de maatregelen samen met de provincie, gemeente Ommen en waterschap Vechtstromen. Schutte: 'Bovendien doen we alles in goed overleg met onze gebiedspartners, waaronder Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, én met de bewoners en belanghebbenden in de omgeving.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tom Hoppen
Friday 12 October 2018
Geachte Mw. Kuenen, ik schrik enorm van uw artikel. Zoveel bomen worden gekapt! En dit onder het mom van natuurbeheer, kan het erger? Argumenten die gebruikt worden, als dat bomen veel water verdampen. Bomen verdampen water via hun bladeren, maar houden de grondtemperatuur laag waardoor daar veel minder water verdampt waarbij andere planten en organismen gedijen. Daarom droogt de Amazone juist ook uit vanwege grootschalige bomenkap. De bodem komt open te liggen als de schaduw van bomen weg is. En dan is er nog het 'sociale aspect' aan bomen. Bomen verdampen, en dat is voor de natuur functionele verdamping. Door de verdamping ontstaan nieuwe wolken die verderop landinwaarts weer voor regen zorgen. Zo zorgen bomen ervoor met hun transpiratie dat uit zee afkomstig water veel verder het land in komt dan het zonder bomen zou komen. De mensen die in Midden-Europa wonen zijn dus mede-afhankelijk van onze bossen. Het wordt tijd dat we weer sociaal worden als mens. En dan, tenslotte, is er nog Parijs COPC21. Nederland is afgelopen week op de vingers getikt door zowel IPCC als Urgenda. We doen te weinig om de klimaatdoelstellingen na te komen. Organisme nummer 1 met stip op land om deze doelstellingen te helpen bereiken is de boom. De boom haalt CO2 uit de lucht, stoot zuurstof terug in de lucht, en slaat veel koolstof op in de bodem. Kortom, daar waar grote partijen met veel geld CO2 in de bodem willen opslaan, waarbij de kostbare zuurstof ook verloren gaat, doet de boom dit gratis voor ons. Het wordt tijd dat de bomen een prominentere rol gaan krijgen in het akkoord van Parijs. Ik denk zelfs dat ze de hoofdrol zouden moeten krijgen en dat AL het beleid in de EU gericht zou moeten zijn het kappen met kappen en de aanplant van bomen, veel meer bomen.

Dit plan, hoe mooi op het eerste gezicht ook, want ik vind heide ook mooi, is in feite immoreel. Het verwijdert ons van de afspraken van Parijs, en dat mogen we onze kinderen niet aandoen.

Met vriendelijke groet,
Tom Hoppen
Jalf Flach
Friday 12 October 2018
Het is een 'mooi verhaal' dat daar weer wordt opgehangen als een sluier om de werkelijkheid te verbergen. Wat is die werkelijkheid dan? Dat Nederland van het gas af moet/gaat en op andere wijzen in haar energiebehoefte moet gaan voorzien. De overheid wil daar bij zelfs zover gaan dat ze onze bossen in de biomassa centrales op wil stoken. Grondeigenaren, landschapsbeheerders, gemeentes worden gepaaid met subsidies, en die kunnen dat altijd wel gebruiken. Dat gaat nog een poosje goed. En dan is de kip met de gouden eieren dood. Hartstikke dood.
Claire Poutsma
Friday 14 June 2019
Op andere eerdere gebieden die zo zijn leeggehaald, groeit alleen maar gras. Geen heide te bekennen, (groeit niet op verzuurde grond) Waarom wordt er niet een kappauze ingelast om te onderzoeken of jullie wel goed bezig zijn ? Zo kan dit verkeerde beleid omgezet worden naar subsidie voor aankoop van nieuwe grond en dit omgezet worden naar natuurgebied.... zonder gezichtsverlies.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER